93 години съвършенство – Честит рожден ден, Ваше Величество

x

Обикновено човек има само по един рожден ден годишно, кралица Елизабет II обаче празнува два пъти. При това с около два месеца разлика. Денят, в който е родена е 21 април. Всяка година на тази дата в Лондон се изстрелват тържествени салюти, а празникът се посреща в семеен кръг, по обяд. Официалните чествания обаче се провеждат  през втората събота на месец юни. Традицията да се празнуват кралските рождени дни два пъти се заражда още през 1748 г., а причината е сложният климат във Великобритания. Крал Джордж II е роден на 9 ноември – и всеки път времето е толкова лошо, че не може да се направи подобаващо събитие. Тогава е взето решение, че управляващият монарх може да си избере още един рожден ден – най-добре той да бъде през лятото.

Ние избрахме да  уважим истинския ден, в който кралицата е родена. Днес тя навършва 93 години и по този повод събрахме за вас няколко интересни и не особено разпространени факти за живота на една от най-известните жени в света.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Една Елизабет, много имена

Елизабет Александра Мери – това е пълното име на английската кралицата, с което тя изключително рядко се представя. Подобно на всеки друг човек и Нейно Величество си има умалителна форма на името. Лилибет – така се е представяла, когато е била съвсем малка и не е успявала да произнесе правилно името си. Естествено това име е използвано само и единствено от семейството й.

Докато Лилибет звучи сладко, то можете ли да си представите, че някой ще се осмели да нарече Елизабет II –  Cabbage (зелка)? Е, очевидно има и такъв човек! И това е не кой да е, ами самият принц Филип. Той намирал обръщението за изключително мило, заради което го използвал за съпругата си.

Още едно име на своята прабаба е дал и малкият принц Джордж, докато проговарял. Той наричал Кралицата – „ган-ган”, което вероятно е неговият начин да произнесе „grandmother”  (баба).

Дали има и други подобни обръщения към днешната рожденичка? Вероятно – да, но никой извън тесния кралски семеен кръг, не ги е научил.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Правилата (не) са за всички

Всеки човек на тази планета има някакъв документ за самоличност. Или почти всеки! Британската кралица няма документи. Тя може да пътува без паспорт, както и да шофира без шофьорска книжка. Има ли някой, който да не може да разпознае Нейно Величество? Съмняваме се!

За сметка на нея, всички останали членове на кралското семейство са абсолютно задължение да притежават официални документи и ако са пожелали да шофират, то са изкарали лицензиран шофьорски курс, завършващ с необходимите документи за правоспособност.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Първо командир, после кралица

Кралица Елизабет II е първият член на семейството, служил във въоражените сили и единственият жив монарх в света, участвал във войната срещу Хитлер. Току-що навършила 18 години, тя се присъединява към Армейския резерв (по онова време Териториална армия), в женското подразделение, по време на Втората световна война. Пет месеца след присъединяването си към военните, Елизабет II достига до ранг почетен младши командир. През същия този период  е обучена да шофира военен камион, но дори и нещо повече – да го ремонтира сама. Да, кралицата може дори това!

Когато светът ликува в  края на войната, принцесите Елизабет и Маргарет напълно анонимно се присъединяват към празнуващите тълпи из лондонските улици. Едва ли някой, от участващите в празничното шествие реално е разбирал кой всъщност стои до тях!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


 Роднини още преди сватбата

Кралицата се запознава с принц Филип за първи път в колежа, докато е още на 13. По същото това време бъдещият й съпруг е принц на Дания и Гърция. Дотук нищо интересно! Оказва се обаче, че Елизабет II и принц Филип са роднини, по-конкретно – братовчеди. И двамата имат обща прабаба, кралица Виктория. Това обаче не ни изненадва, защото в кралските семейства подобни бракове далеч не са рядкост.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Приеми нашите пожелания и този… слон, като подарък

Как ще реагирате, ако някой ви подари слон? За кралицата на Англия това далеч не е нетрадиционен подарък. По време на своето управление, освен слонове до момента  тя е получавала всевъзможни дребни и не толкова дребни животн, като подаръци. От колибри и гекони, през коне и крокодили, та чак до кенгуру и ягуари. Какво прави с тях? Ами със сигурност не си ги води у дома. Някак не можем да си представим след следобедния чай Нейно Величество да разходи ягуара или пък да отиде да нахрани милите крокодили. Единствените животни, които задържа в кралската конюшня, са конете, всички останали животински видове биват предавани на Лондонския зоопарк, където притежателката  е поела издръжката им и  често ходи да ги посещава.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Кралският будилник всъщност не е будилник

Нима някой си е помислял, че онази омразна звъняща вещ присъства в спалнята на кралицата? Категорично не! Тя има доста по-шумен начин за сутрешно ставане, а именно – гайди. Всяка сутрин, точно в 9.00, под прозореца на спалнята й, в продължение на 15 минути свири гайда. Не знаем дали това е по-лесен начин за събуждане, но със сигурност е по-мелодичен.


Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ