96 години съвършенство – Честит рожден ден, Ваше Величество

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


Обикновено човек има само по един рожден ден годишно, кралица Елизабет II обаче празнува два пъти. При това с около два месеца разлика. Денят, в който е родена е 21 април. Всяка година на тази дата в Лондон се изстрелват тържествени салюти, а празникът се посреща в семеен кръг, по обяд. Официалните чествания обаче се провеждат  през втората събота на месец юни. Традицията да се празнуват кралските рождени дни два пъти се заражда още през 1748 г., а причината е сложният климат във Великобритания. Крал Джордж II е роден на 9 ноември – и всеки път времето е толкова лошо, че не може да се направи подобаващо събитие. Тогава е взето решение, че управляващият монарх може да си избере още един рожден ден – най-добре той да бъде през лятото.

Ние избрахме да  уважим истинския ден, в който кралицата е родена. Днес тя навършва 96 години и по този повод събрахме за вас няколко интересни и не особено разпространени факти за живота на една от най-известните жени в света.Една Елизабет, много имена

Елизабет Александра Мери – това е пълното име на английската кралицата, с което тя изключително рядко се представя. Подобно на всеки друг човек и Нейно Величество си има умалителна форма на името. Лилибет – така се е представяла, когато е била съвсем малка и не е успявала да произнесе правилно името си. Естествено това име е използвано само и единствено от семейството й.

Докато Лилибет звучи сладко, то можете ли да си представите, че някой ще се осмели да нарече Елизабет II –  Cabbage (зелка)? Е, очевидно има и такъв човек! И това е не кой да е, ами самият принц Филип. Той намирал обръщението за изключително мило, заради което го използвал за съпругата си.

Още едно име на своята прабаба е дал и малкият принц Джордж, докато проговарял. Той наричал Кралицата – „ган-ган”, което вероятно е неговият начин да произнесе „grandmother”  (баба).

Дали има и други подобни обръщения към днешната рожденичка? Вероятно – да, но никой извън тесния кралски семеен кръг, не ги е научил.Правилата (не) са за всички

Всеки човек на тази планета има някакъв документ за самоличност. Или почти всеки! Британската кралица няма документи. Тя може да пътува без паспорт, както и да шофира без шофьорска книжка. Има ли някой, който да не може да разпознае Нейно Величество? Съмняваме се!

За сметка на нея, всички останали членове на кралското семейство са абсолютно задължение да притежават официални документи и ако са пожелали да шофират, то са изкарали лицензиран шофьорски курс, завършващ с необходимите документи за правоспособност.Първо командир, после кралица

Кралица Елизабет II е първият член на семейството, служил във въоражените сили и единственият жив монарх в света, участвал във войната срещу Хитлер. Току-що навършила 18 години, тя се присъединява към Армейския резерв (по онова време Териториална армия), в женското подразделение, по време на Втората световна война. Пет месеца след присъединяването си към военните, Елизабет II достига до ранг почетен младши командир. През същия този период  е обучена да шофира военен камион, но дори и нещо повече – да го ремонтира сама. Да, кралицата може дори това!

Когато светът ликува в  края на войната, принцесите Елизабет и Маргарет напълно анонимно се присъединяват към празнуващите тълпи из лондонските улици. Едва ли някой, от участващите в празничното шествие реално е разбирал кой всъщност стои до тях!Роднини още преди сватбата

Кралицата се запознава с принц Филип за първи път в колежа, докато е още на 13. По същото това време бъдещият й съпруг е принц на Дания и Гърция. Дотук нищо интересно! Оказва се обаче, че Елизабет II и принц Филип са роднини, по-конкретно – братовчеди. И двамата имат обща прабаба, кралица Виктория. Това обаче не ни изненадва, защото в кралските семейства подобни бракове далеч не са рядкост.Приеми нашите пожелания и този… слон, като подарък

Как ще реагирате, ако някой ви подари слон? За кралицата на Англия това далеч не е нетрадиционен подарък. По време на своето управление, освен слонове до момента  тя е получавала всевъзможни дребни и не толкова дребни животн, като подаръци. От колибри и гекони, през коне и крокодили, та чак до кенгуру и ягуари. Какво прави с тях? Ами със сигурност не си ги води у дома. Някак не можем да си представим след следобедния чай Нейно Величество да разходи ягуара или пък да отиде да нахрани милите крокодили. Единствените животни, които задържа в кралската конюшня, са конете, всички останали животински видове биват предавани на Лондонския зоопарк, където притежателката  е поела издръжката им и  често ходи да ги посещава.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Кралският будилник всъщност не е будилник

Нима някой си е помислял, че онази омразна звъняща вещ присъства в спалнята на кралицата? Категорично не! Тя има доста по-шумен начин за сутрешно ставане, а именно – гайди. Всяка сутрин, точно в 9.00, под прозореца на спалнята й, в продължение на 15 минути свири гайда. Не знаем дали това е по-лесен начин за събуждане, но със сигурност е по-мелодичен.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Да обиколиш земното кълбо… няколко пъти

Не, кралица Елизабет II все още не е летяла в Космоса, даже може би космическа совалка е и единственото превозно средство на което не се е качвала. За сега  нейните пътувания са единствено между различните страни и континенти.  До момента тя е присъствала на повече от 260 официални посещения в 129 страни. Дори нещо повече – ако изминатите от нея километри се изчислят, пътят ще се равнява на 42 пълни обиколки на земното кълбо.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Короната (буквално) тежи

Короната, която Кралицата носи по време на своята коронация, тежи близо два килограма и половина. Теглото на кралското украшение е такова заради всичките 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 емералда и стотици перли, с които е украсено. Оказва се, че и в буквален и в преносен смисъл короната тежи. Това е и една от причините да бъде носена само в изключително редки и много специални случаи.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


„Игра на тронове” в двореца

Вероятно един от най-малко известните факти е че Нейно Величество е фен на „Игра на тронове”. Не, не се шегуваме! Хитовият сериал е сред предпочитаните неща за гледане в Бъкингамския дворец.

И като всеки голям фен Елизабет II посещава снимачната площадка на сериала през юли 2014, а в една от речите по повод рождения си ден отново съвсем неочаквано споменава „Игра на тронове”. Ако вие никога не сте гледали и един епизод, вземете пример от Кралицата и поправете тази грешка!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Безупречен стил, до последния детайл

Няма как да не засегнем и стила на кралицата. Тя е известна с цветните си палта, но едва ли някой е обръщал особено внимание на цвета върху ноктите й. Нейните стилисти са споделяли, че Елизабет II е фен на лаковете на марката Essie. От години Нейно Величество залагала единствено на този бранд и по-конкретно на цвета Ballet Slippers, който както може да се досетите свършва и пръв на щандовете.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Аксесоар с мисия

Малката, обикновено черна чанта, която кралицата носи, не е просто аксесоар или пазител на най-необходимите й вещи, а си има строго определена роля. Каква? Ами да изпраща сигнали до охраната и приближените хора на Нейно Величество. Според запознати правилата са следните: остави ли кралицата чантата си върху масата, то иска да си тръгне възможно най-скоро; ако чантата пък е на пода – това показва, че посоката или темата на разговора не й харесват и би желала да приключи колкото се може по-бързо. А относно това какво носи  в дамската си чанта, то съдържанието не се различава много от това на повечето жени. Очила за четене, червило и огледалце, носна кърпичка, закачалка за чанта и дребни банкноти, задължително изгладени. Това е! Нищо непретенциозно или пък натруфено. Самата Елизабет II е споделяла пред медии, че не обича чантата й да тежи, затова не носи нищо излишно.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Храна като за кралица и по избор пак на нея

Вероятно много хора си представят, че храненията в дворците силно напомнят на пиршества с богато отрупани маси. Да, ама не! Или поне не и за Елизабет II. Английската кралица е почитател на семплите ястия с малко компоненти.

Денят й започва с чаша чай и бисквитки, а след това обикновено Елизабет II закусва мюсли и йогурт с кленов сироп. Понякога си позволява препечена филийка с мармалад, а в много специални случаи и  бъркани яйца или пушена сьомга с трюфели.

Относно обядът – това е едно от храненията, които кралица предпочита да не споделя и да бъде напълно сама на масата. Сред кралските предпочитанията за обяд са риба или пилешко месо със салата или гриловани зеленчуци. От менюто отсъстват продукти съдържащи нишесте като паста, картофи или ориз. За десерт на Eлизабет II обикновено й се поднася бисквитена торта или шоколадов мус, който тя обожава.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


В късния следобед идва време и за така известния „следобеден чай”. Той се сервира точно в 17 часа, когато е и следобедната закуска за кралицата. Чаят се прави по строги изисквания и наставления, а леката закуска пък най-често е под формата на малки хапки. Като и за тях има условие – да са без корички.

Вечерята е може би най-изискана откъм деликатеси в двореца. Често на кралското семейство се сервира филе от говеждо, сьомга, фазан или еленско месо. Независимо какво е месото, сосът задължително е с гъби, сметана и уиски. Десертът на кралицата най-често са свежи ягоди и праскови от парниците в Уиндзорския замък. Интересно е, че вечерта на кралица Елизабет II задължително завършва с чаша шампанско или джин. Понякога предпочита и червено френско вино с лед.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Текст: Ани Георгиева

Снимки:Getty/ Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ако времето е лошо, облечете….розово.

Ако сте пропуснали
Най-четени