Алесандро Микеле – нова страница в историята на Valеntino

x

В последно време сме замаяни от модни новини. Докато публикувахме материала за раздялата на Пиерпаоло Пичоли и Valentino, вече стана време да отразим избора на нов творчески двигател за марката. Както вече сте разбрали, името никак не е случайно или пък ново за модните среди – това е Алесандро Микеле, бившият творчески директор на Gucci. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alessandro Michele (@alessandro_michele)


Сякаш беше вчера, когато новината за раздялата между Микеле и Gucci взриви интернет, а вече мина близо година и половина. Водещият мотив за прекъсването на творческия път на Микеле в Gucci бе финансовата неудовлетвореност на собствениците Kering

Много анализатори настояваха, че е време за нова творческа глава в историята на бранда, а Алесандро не се забави много преди да им позволи да започнат да я пишат. 

Бъдещето на дизайнера бе неясно за обществеността, защото прочитът му на Gucci безспорно революционизира света на модата, а когато постигнеш подобен триумф е трудно да се отърсиш от тази слава и да започнеш нещо отначало. Valentino – новото поприще на Микеле –  е във финансов разцвет и може би това дава малко аванс на собствениците; оставя малко пространство за експеримент; за проба-грешка; за един дизайнер, който умее да създава сензации и икони, ала и да оставя немалко въпроси след себе си… 

Пиерпаоло Пичоли остави едно стабилно, класно и устойчиво Valentino, което предстои да се сблъска с един максималистичен, андрогенен и дързък Алесандро Микеле. В изявлението си Алесандро споделя:

За мен е голяма чест да бъда посрещнат в дома на Valentino. Чувствам огромната радост и огромната отговорност да вляза в Maison de Couture (б.р. модна къща), която е гравирала думата „красота“ в колективна история, направена от изисканост и изключителна грация.

Първите ми мисли са насочени към тази история: към богатството на нейното културно и символично наследство, към чувството на удивление, което тя постоянно е успявала да генерира, към скъпоценната идентичност, която нейните бащи-основатели, Валентино Гаравани и Джанкарло Джамети, са ѝ дали с необуздана любов. Това са препратки, които винаги са били незаменим източник на вдъхновение за мен и на които възнамерявам да отдам почит, като ги препрочета чрез творческата си визия.

… Всяко ново начало неизменно идва с огромна доза оптимизъм, ала критичното мислене винаги трябва да присъства в рецептата. 

Всеки, който се интересува от модния свят, а дори и тези, които притежават поне малко естетически усет, биха заключили, че визиите на Микеле и Valentino за това как се прави мода не са особено синхронизирани. Кой знае, може би това е целта… 

Пролет/ лято 2025 ще бъде първия моден сезон на Алесандро Микеле за марката, а както се шегувахме с някои редактори, дано бъдещето й не върви под надслова: Кич картички от Valentino!

Динамиката на индустрията е непредсказуема и можем само да гадаем, затова оставяме на времето да отсее отговорите. 


Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени