Изкуства и карнавал с маски в 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

x

„Столицата“ на смеха – Габрово, предизвиква истината и измислената реалност на дуел в 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, под наслов „Измерения на публичното“. Събитието е домакин на 150 автора от 44 държави, като всички ще получат награди – и артисти, и участници в наддумването „Благолаж“ с актуална тема „Власт и Пари“.24-то издание на Биеналето бе открито на 17 май в 19:00 часа с изложби в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Биеналето е едно от най-големите събития в центъра на традиционния Фестивал на хумора и сатирата, а на церемонията присъстваха министърът на културата Боил Банов, кметът на община Габрово Таня Христова, дипломати, както и творци от цял свят. Специални гости на събитието са и няколко от членовете на международното жури – Марилена Нарди, Чавдар Николов, Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков.

В раздел Съвременно изкуство ще бъдат връчени две награди – голямата награда Златен Езоп и наградата на Община Габрово за обещаващ млад автор. В раздел Карикатура ще бъдат обявени голямата награда Златен Езоп, награда за карикатура и награда за печатно издание. По официалната тема на Биеналето – „Измерения на публичното“ – се включиха за участие 649 автори от 69 държави. От тях международното жури одобри 150 със 182 творби.От 17 май до 30 септември публиката може да види изложби на карикатури и на съвременно изкуство, подбрани от официалното жури.Сред тях саГрад Градина“ – изложба-игра с градски бели и добрини (адаптирана за деца между 6 и 12 години), „Паркът на Хумора“ – изложба за историята на скулптурния парк около Музея, както и „Златният Езоп“ – изложба с всички отличени с голямата награда творби от 1973 до 2017 година. В края на Биеналето през септември предстои и представянето на „Нонументи“ – изложба за паметници и публични пространства, които са изменили символното си значение в резултат на политически и социални промени.
Силните акценти в официалната програма започнаха още на 16 май, когато от 19:00 в кафе Библиотеката габровци и гостите на града се насладиха на „Виц дуелисъбитие, организирано от Музея на хумора и сатирата. На 17 май програмата започна в 11 часа с представяне на изложбата „Град Градина“ от художничката Невена Екимова. Между 14-16 часа се проведе панелната дискусия „Съвременните трансформации на публичната сфера“ с членовете на журито за съвременно изкуство Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. В 19 часа се проведе официалното откриване на изложбите и награждаване на участниците. От селектираните от международното жури 150 автора със 182 творби бяха връчени четири награди. Oт 20 часа бе представен пърформансът на египетската артистка Сама Хамди – „Пиано“. Вечерта завърши с DJ парти.

„Нивото на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството надвишава границите на България. С начина, по който е организирано събитието, и с качеството на експонираните творби би се гордяла всяка европейска столица“, заяви министърът на културата Боил Банов, който връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство на Томас Кардю и Катарина Ранкович  за видеото „От арт до артилерия“. Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и  реалния живот.

Кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова  връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура на Нилс Бо Бойесен от Дания, който поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа и способността й да влияе на интересите, желанията и мечтите ни. В същия раздел награда получи и полската карикатуристка  Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово, връчена от председателя на Общински съвет г-жа Лена Георгиева, бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет и  Десислав Лилков от България. На церемонията присъстваха и посланиците на Египет, Дания и Австриякакто и творци и почитатели на изкуството от България и чужбина.

На 18 май, деня на карнавала, се състоя 18-тата Национална среща по наддумване Благолаж. В нея участници от цяла България, както и  българи, живеещи в чужбина, се бориха за много атрактивни награди заради способностите си в популяризирането на българския скомичен словесен фолклор. За първи път в конкурса се включват и влогъри. От 14.30 часа същия ден в Музея на хумора и сатирата се проведе лекция на  членовете на журито за карикатура Марилена Нарди и Чавдар Николов. В 17 часа започна най-дългоочакваното събитие на град Габрово – Карнавал 2019 с тема „Маски горе“!
На 20 май от 18 часа се проведе лекцията на журналиста от OFFNews Калоян Константинов с тема „Мeдийна грамотност или как медията може да манипулира гледната ни точка.

През целия период на Биеналето организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма, изпълнена със срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета, която може да бъде следена на страницата на биеналето в интернет, както и във Facebook на facebook.com/GabrovoBiennial/.24-то Габровско биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата. Партньори на биеналето са Фондация Америка за България, Институт Сервантес – София и Италианския културен институт.

Информация за Биеналето на хумора и сатирата в изкуството и за Музея може да следите на:

https://biennial.humorhouse.bg

https://www.facebook.com/GabrovoBiennial

https://www.instagram.com/houseofhumorandsatire/

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Росина Пенчева

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Въпреки  дъждовното време, днес каним слънцето на разходка!

Ако сте пропуснали
Най-четени