Изкуства и карнавал с маски в 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

x

„Столицата“ на смеха – Габрово, предизвиква истината и измислената реалност на дуел в 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, под наслов „Измерения на публичното“. Събитието е домакин на 150 автора от 44 държави, като всички ще получат награди – и артисти, и участници в наддумването „Благолаж“ с актуална тема „Власт и Пари“.24-то издание на Биеналето бе открито на 17 май в 19:00 часа с изложби в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Биеналето е едно от най-големите събития в центъра на традиционния Фестивал на хумора и сатирата, а на церемонията присъстваха министърът на културата Боил Банов, кметът на община Габрово Таня Христова, дипломати, както и творци от цял свят. Специални гости на събитието са и няколко от членовете на международното жури – Марилена Нарди, Чавдар Николов, Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков.

В раздел Съвременно изкуство ще бъдат връчени две награди – голямата награда Златен Езоп и наградата на Община Габрово за обещаващ млад автор. В раздел Карикатура ще бъдат обявени голямата награда Златен Езоп, награда за карикатура и награда за печатно издание. По официалната тема на Биеналето – „Измерения на публичното“ – се включиха за участие 649 автори от 69 държави. От тях международното жури одобри 150 със 182 творби.От 17 май до 30 септември публиката може да види изложби на карикатури и на съвременно изкуство, подбрани от официалното жури.Сред тях саГрад Градина“ – изложба-игра с градски бели и добрини (адаптирана за деца между 6 и 12 години), „Паркът на Хумора“ – изложба за историята на скулптурния парк около Музея, както и „Златният Езоп“ – изложба с всички отличени с голямата награда творби от 1973 до 2017 година. В края на Биеналето през септември предстои и представянето на „Нонументи“ – изложба за паметници и публични пространства, които са изменили символното си значение в резултат на политически и социални промени.
Силните акценти в официалната програма започнаха още на 16 май, когато от 19:00 в кафе Библиотеката габровци и гостите на града се насладиха на „Виц дуелисъбитие, организирано от Музея на хумора и сатирата. На 17 май програмата започна в 11 часа с представяне на изложбата „Град Градина“ от художничката Невена Екимова. Между 14-16 часа се проведе панелната дискусия „Съвременните трансформации на публичната сфера“ с членовете на журито за съвременно изкуство Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. В 19 часа се проведе официалното откриване на изложбите и награждаване на участниците. От селектираните от международното жури 150 автора със 182 творби бяха връчени четири награди. Oт 20 часа бе представен пърформансът на египетската артистка Сама Хамди – „Пиано“. Вечерта завърши с DJ парти.

„Нивото на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството надвишава границите на България. С начина, по който е организирано събитието, и с качеството на експонираните творби би се гордяла всяка европейска столица“, заяви министърът на културата Боил Банов, който връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство на Томас Кардю и Катарина Ранкович  за видеото „От арт до артилерия“. Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и  реалния живот.

Кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова  връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура на Нилс Бо Бойесен от Дания, който поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа и способността й да влияе на интересите, желанията и мечтите ни. В същия раздел награда получи и полската карикатуристка  Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово, връчена от председателя на Общински съвет г-жа Лена Георгиева, бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет и  Десислав Лилков от България. На церемонията присъстваха и посланиците на Египет, Дания и Австриякакто и творци и почитатели на изкуството от България и чужбина.

На 18 май, деня на карнавала, се състоя 18-тата Национална среща по наддумване Благолаж. В нея участници от цяла България, както и  българи, живеещи в чужбина, се бориха за много атрактивни награди заради способностите си в популяризирането на българския скомичен словесен фолклор. За първи път в конкурса се включват и влогъри. От 14.30 часа същия ден в Музея на хумора и сатирата се проведе лекция на  членовете на журито за карикатура Марилена Нарди и Чавдар Николов. В 17 часа започна най-дългоочакваното събитие на град Габрово – Карнавал 2019 с тема „Маски горе“!
На 20 май от 18 часа се проведе лекцията на журналиста от OFFNews Калоян Константинов с тема „Мeдийна грамотност или как медията може да манипулира гледната ни точка.

През целия период на Биеналето организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма, изпълнена със срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета, която може да бъде следена на страницата на биеналето в интернет, както и във Facebook на facebook.com/GabrovoBiennial/.24-то Габровско биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата. Партньори на биеналето са Фондация Америка за България, Институт Сервантес – София и Италианския културен институт.

Информация за Биеналето на хумора и сатирата в изкуството и за Музея може да следите на:

https://biennial.humorhouse.bg

https://www.facebook.com/GabrovoBiennial

https://www.instagram.com/houseofhumorandsatire/

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Росина Пенчева

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уикенд настроение – голи рамене и скъсани дънки…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ