MINOÀR REPRESENT: изкуството като мода или модата като изкуство

x


Изкуство ли е модата и има ли мода в изкуството – въпроси, които отдавна „клокочат“ не само сред специалистите, но и сред привържениците на естетиката. Българският моден бранд MINOÀR дава своя разпознаваем артистичен отговор с проекта MINOÀR REPRESENT. Негова цел е да открие и представи, в официалния бутик на марката, вълнуващите пресечни точки в необятното културно пространство. Проектът предвижда поредица от събития, като всеки гост-автор ще бъде представен чрез тематична инсталация, създадена от креативния екип на бранда. Във всяка презентация ще си партнират стилистичните, естетичните и емоционалните усещания на обектите и авангардната естетика на пространството.

MINOÀR REPRESENT е породен от съществената нужда да се постави фокус, по един алтернативен начин, върху креативни личности и тяхното творчество. Пространството на Minoar Concept Store е създадено именно с идеята да презентира под чиста форма не само облеклото, като основна дейност, но и да бъде медиум за приложно и изящно изкуство. Първи участник в това партньорство, с ръчно създадени бижута, е Яна Костадинова – дългогодишен преподавател по история на костюма в катедра „Моден дизайн“ към НХА.
Авторът изразява емоционалния сблъсък между разрушителната стихия на земята, чрез малки вулканични камъни и виталната сила на дърветата, с помощта на форми от ръчно създадена целулозна паста. Резултатът са 13 колиета наситени с мистичните гени на съвременни амулети, които обединяват две диаметрални житейски понятия, поставяйки нова модна символика. Графичната колоритност подчертава играта на формите и текстурите в търсене на полифонична емоционална хармония. Дали представените творби са случайно с този брой. Възприятията за числото 13 често са наситени с фатализъм – тези житейски стереотипи имат множество, съвсем различни възприятия в отделните религии и цивилизации. Творческата игра на автора в хармоничното „заплитането“ на тези стереотипи е основната динамика на колекцията, която разрушава рамката на познатите представи за бижу.
Артистичният прочит на Яна си партнира по перфектен начин с творческата/концептуалната философия на екипа на MINOÀR, изграждайки хармонична симбиоза между изкуство, дизайн и мода.

В период от седем дни, 01.11. – 07.11.2021г., клиенти, приятели и почитатели на авангардния стил ще могат да се сдобият с уникални лимитирани авторски колиета, които ще бъдат достъпни както във физическия магазин на MINOÀR, така и на официалния сайт на бранда: www.minoar.com.

Подробности за събитието вижте ТУК.


 Текст: Константин Стойнов

Снимки: MINOÀR

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от VALENTINO

Жилетка от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Боти от SEE BY CHLOÉ

Боти от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от SAINT LAURENT

Яке от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете се забележително за страхотната седмица, която ви предстои.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ