MINOÀR – един отличаващ се моден дизайн с български гени

x

„Надяваме се устойчивата и нишова мода все повече да завладява съзнанието на хората и да се развива, създавайки нови аудитории и субкултури.“Преди доста години съдбата ме срещна с двама студени от специалност „Мода“ в НХА, които привлякоха погледа ми с необичайното за България чувство за естетика – Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Не след дълго привлякох Теди като асистент стилист към Harper’s Bazaar България, за което ни най-малко не съжалих. В същото време сериозният интерес на Йоан към фотографията ме провокира да заснемем фотосесия, за която си спомням и днес. Скоро след това завършиха своето образование и решиха да основат моден лейбъл, философията и дрехите на когото толкова много харесах – надявах се силно да успеят. Въпреки изключително професионално направения първи каталог и сайт си признавам, че имах сериозни резерви, как ще се приеме нещо толкова различно на нашия пазар. За моя радост нещата се развиха бързо и успешно и то на европейско ниво. Най-накрая марката, която функционираше  само онлайн, обяви откриването и на първия си физически концептуален магазин. Наскоро той отвори врати в София на бул. Княз Ал. Дондуков 131, което ме провокира да ви срещна, вас нашите фенове, отблизо с артистите седящи зад тази марка. Не се изненадвайте, че отговорите в това импровизирано интервю, на повечето места, са без конкретен автор. Философията им за живота, изкуството, естетиката… са се преплели в една хомогенна ДНК от творчески гени. За артистичния тандем е важна визията на произведенията им, а не тяхната собствена. Това е и причината да не видите в този материал техните лица.
Вашият дизайн е различен и разпознаваем на фона на българския моден пазар. Как бихте го описали, като анти-мода, деконструктивизъм, не-мода или?

– Ние базираме дизайна на MINOÀR, изцяло от вътрешното ни разбиране за света и мирогледа ни за цялостна естетика.

Теодора прилага любовта си към математиката и по-точно геометрията в конструкцията на облеклото, докато аз естетиката си на художник в изграждането на визията и представянето на марката пред света.

Не се съобразяваме с тенденции, нашата цел е да създадем облекла и отличителни визии  за тялото на човек, които едновременно да му служат, да го обогатяват естетически и да създават у него една различна емоция.Как избрахте името MINOÀR и какво означава то?
 – Името идва от рядко срещано състояние на организма идващо от средиземноморието – Таласемия Минор, което и двамата имаме по наследство. От там идва Минор, а буквата À поставихме с ударение от уважение към двете азбуки, които използваме като послание към знанието, което те носят със себе си.Смятате ли, че изграждането на персонална визуална идентичност е успешна стратегия в съвременното консуматорско общество и ако е така, защо?
  – Изключително важно е един моден бранд да има идентичност, но има един тънък момент в който отличителния дизайн трябва да е така изграден, че да може да се съчетава с друг и в същото време да не е преходен. Една от основните ни цели да сме извън консумацията на тенденции, а да задоволяваме съзнанието на високо естетическото желание за нещо различно, с отличителен, уникален подход и качество, което не се влияе от моменти социални феномени.Как започна всичко?

– Всичко започна, когато реших да следвам мечтата си и да започна от нулата. Взех решение да уча моден дизайн в Национална Художествена Академия за степен бакалавър, след като вече бях завършила  с отличие бакалавър по Финанси. На кандидадстудентските подготвителни курсове се запознах с Йоан. Там се припознахме като сродни души и двамата взехме решение да създадам един качествен свят, изграден от авторски образ, отдаден на визуалната естетика, обединяващ практичен и изящен подход в работата.

В работата ви се забелязва сериозна намеса в текстурата на материала, както и неконвенционален подход към изграждането на формата. Достигна ли българския пазар до момента, в който да приеме активно различния поглед върху стила или все още е силно заслепен от налаганите модни тенденции?
  – Ние твърдо заставаме зад факта, че за да е авторски един дизайн то той трябва да е изграден на първо място от материя – текстил, кожа, метал, през конструкцията и така до цялостния облик. Поради тази причина сме в постоянно изграждане на текстури, форми и материи. Марката притежава патент за авторски текстил, наречен ‘FIBER BOND’. Тази уникална техника на създаване на материя се възприема и търси изключително добре по цял свят. От шест години сме на международния пазар, но все пак сме български бранд. Затова решихме да открием официален магазин на марката в гр. София, с амбиция да разпространяваме авангардната и висока, нишова мода и в България.И двамата сте индивидуалисти, как намирате пресечната точка в работата си и кое е по-важно – личното виждане или компромисът?
 – Пресечната точка се ражда в пика на спора между нас. Ние сме твърде различни и спорът е неминуем, същевременно и много ценен. Не правим компромис с нищо, а анализираме и избираме най-доброто от мнението на двама ни.

Разкрийте малко детайли от това как създавате и одобрявате един модел!
 – При всеки модел е абсолютно различно. Както е при един художник – няма идентичен подход и повтор при създаването на една картина с друга. Чисто технически, аз създава конструкциите и базисния дизайн. Йоан създава посоката на колекцията и накрая двамата финализират детайлния дизайн на конкретната дреха. Дрехата е така замислена, че да бъде в синхрон с цялостната конфигурация от съчетания на облекла, които визуално трябва да комуникират помежду си в цялостна колекция, представяна под формата на lookbook.Ще ви разкрия, последната ми модна находка, която вече е тествана на всички възможни нива, е с етикет MINOÀR – чифт панталони. Знаете, че ние мъжете трудно изразяваме емоции и още по-трудно гласуваме пълно доверие. Е, аз дадох своя категоричен вот не само на този продукт но и на марката, още преди години. Надявам се скоро повече хора да разберат че модата не е цел, тя средство да изразиш себе си. Това да се отличаваш, и то с положителен знак, в рамките на една среда е най-сигурният начин да бъдем индивидуалисти и като мислене, и като визия.


Текст: Константин Стойнов

Фотография: Йоан Гълъбов

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ