NEWCOMERS` WEEKS продължава на Иван Асен 22

x

ИВАН АСЕН 22 продължава с индивидуалните представяния на млади модни таланти през новия сезон.

Второто събитие от серията „NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22“ е с тема „DRAWING NEW REALITIES” и представя магистърските колекции на абсолвентките на НХА Анелия Антова и Диляна Чолакова.

COVER THE REALITY на Анелия АнтоваКолекцията COVER THE REALITY на Анелия Антова въвлича в моден водовъртеж всички спасителни ритуали, суеверия, илюзии и магични заклинания, покриващи като с фин слой от мъгла реалността, от която бягаме. Вдъхновения от кукерите, плашещи злите духове, древни български ритуали и вярвания, наред с търсенето на баланс в природата като водеща философия са в основата на колекцията, изградена върху принципа на устойчивата мода. Кройките на всички модели са с „нулев остатък“, използвани са естествени материи, както и няколко рециклирани материала. Авторските принтове са напечатани спрямо най-високите стандарти за устойчивост с минимални отпадъчни води и нисковъглероден отпечатък. Освен дърво и метал за различните детайли и аксесоари е използвана и домашно приготвена био пластмаса на основата на желатин. Силуетите са характерни с деконструкция и наслояване, елементи като възли, принтове с послания. Обувките са изработени от дърво, корк, лен, филц, коноп и рециклирана гума, без да се използва лепило: частите са зашити и закрепени с няколко винта, така че всяка част от обувката може лесно да се подновява, сменя и рециклира.Анелия Антова е завършила бакалавърска и магистърска степен в специалност „Мода“ в Националната Художествена Академия в София.

Понастоящем работи като 3Д моден дизайнер във компания за дигитална мода, а паралелно с това е и дизайнер на свободна практика.

Сред най-значимите й участия във фестивали и конкурси са тези на FASHIONCLASH FESTIVAL- през 2019 и 2020, A Shaded View on Fashion Film Festival- 2020, DESIGNBLOK Prague- 2021. През 2021 печели първите места на IDEA MODA Fashion Competition и Fashion Festival Debrecen.

Обича да експериментира с конвенционални и неконвенционални материали, създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории. Работата й е еклектична, а вдъхновение черпи най-вече от природата, изследването на космоса и науката.

“ДА НАРИСУВАШ ТИШИНА” на Диляна Чолакова
Магистърската колекция “Да нарисуваш тишина” на Диляна Чолакова е израз на визуална поезия. В нея, тишината е разгледана като като кулминация на звука, изразена в серия флуидни форми. Деконструктивните решения чрез наслагване на слоеве от различни по характер и прозрачност материали показват промяната на звуковата вълна в пространството, което образува крайния продукт – дрехата, диктува неговата функционалност и силует на мека скулптура. Обект на изследване в дипломната работа е птицата като природна форма. Развивайки интереса и проучванията си върху защитените видове птици в България, дизайнерката се занимава с характеристиките на разред грабливи птици, в частност забулена сова (Tyto alba): асиметрични части в скелета и специфичното подреждане на перата, което им осигурява безшумен полет.
Гамата на колекцията прелива от петролено зелено, тъмносиньо, сиво и черно към екрю, бяло и техните нюанси, взаимствани от цвета на птицата, а силутите са създадени на принципа на асиметрия, деконструктивизъм, напластяване, строгост,  прозрачност, рентген, спираловидност, ефирност.Диляна Чолакова е завършила  бакалавърска и магистърска в специалност “Мода” към Националната художествена академия в София.

Още по време на следването си развива силен интерес към ръчните техники, конструиране и трансформации в дизайна на облеклата, експерименти с неконвенционални материали, създаване на десени и илюстрации.

Диляна е един от финалистите в конкурса на Соня Йончева за създаване на неин сценичен тоалет за концерта й с Пласидо Доминго на 31.08.21 на площад “ Свети Александър Невски” в София. Двата й дипломни проекта, “Солта на живота” и “Да нарисуваш тишина”, са включени в концепцията на изложбата АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ – БУРГАС 2021 и изложбата “Атанасовско езеро – лагуната на живота”- Централен площад, Бургас.

NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22 се реализират с финансовото съдействие на Hационален Фонд „Култура” по програмата „Подкрепа на частни организации `20”.

Посещенията на шоурума на ул. Иван Асен II. 22, ет.1 в София са съобразени с противоепидемичните мерки, а цялото събитие може да видите ТУК.


Текст: ПР

Снимки:

за Анелия Антова:

EDOTORIAL:

Фотограф: Златимир Араклиев

Гримьор: Хриси Теова

Модели: Анастасия Жовтодид

Меган Тайнс

Петър Христов

LOOK-BOOK:

Фотограф: Елина Кръстева

за ДИЛЯНА ЧОЛАКОВА:

Фотограф: Йоан Митов

Модели: Емона Илиева и Виктория Ташкова

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени