„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще се погрижи за старите ви устройства

x

Вчера, в Световния ден на рециклирането, Yettel представи първата по рода си интерактивна образователна инсталация за намаляване на електронните отпадъци и насърчаване на рециклирането им. „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще посреща минувачите на площад „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки посетител ще може да се запознае с пътя  на електронните устройства – от производството до края на жизнения им цикъл. Както и да подпомогне каузата на телекома, като предаде за рециклиране своите стари и неработещи дребни устройства или кабели.„В подкрепа на активната ни комуникация за отговорно отношение към технологиите, създадохме тази инсталация, за да покажем по ангажиращ и въздействащ начин какво се случва с електрониката, когато спрем да я използваме и защо тя не бива да попада в природата. Така се надяваме да докоснем не само любознателността, но и емоциите на хората, с което да насърчим устойвичия начин на живот и с общи усилия да намалим замърсяването от електронните отпадъци“, каза по време на откриването Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

Проектът на Yettel е част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци. Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора. Тя се осъществява с подкрепата на Столична община.„Днес е Световният ден на рециклираното и аз се радвам, че вие ни напомняте за него с тази интересна и образователна инсталация. Всяка кампания, която информира и създава култура на отношение към отпадъка като ресурс, е важна, сподели Надежда Бобчева, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“ на Столична община по време на събитието. „Управлението на отпадъците е изключително сложен процес, в който Столична община е поела сериозен ангажимент. Успешното управление на отпадъци обаче е възможно само при условие, че изградим работещо взаимодействие между община, граждани и бизнес. А промяната на нагласите по важни за града зелени теми като рециклирането се гради на комуникационни и образователни кампании в градска среда, с които да информираме и ангажираме жителите на столицата.” Какво е РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel?

Цветната инсталация наподобява огромно шкафче – препратка към шкафа със стари устройства и кабели, който всеки има в дома си. Посланието към посетителите е да се замислят колко неработеща техника и кабели държат вкъщи и вместо да се „затрупват“ или „омотават“ с тях – да ги рециклират. До края на март всеки може да стане част от каузата за по-чисто бъдеще, като предаде ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци. Те са оборудвани и с кантар за претегляне, който изчислява колко въглеродни емисии се спестяват от правилното им третиране.

Дизайнът отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар „Музей на електронните отпадъци“, както и седящия „кабелен човек“, направен от 350 метра стари кабели, който пита минувачите какво са направили със стария си телефон, след като са си купили нов.

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат какво се случва с електрониката, след като излезе от употреба и попадне в природата, както и отговора на въпроса „Защо е важно всички електронни устройства да се рециклират?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда. А впечатляващата смартфон „дисекция“ показва ценните материали, съдържащи се в устройствата, които потребителите най-често сменят.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yettel.Bulgaria (@yettel)


Електронният отпадък е най-бързо растящият вид отпадък в света

Излязлата от употреба техника официално оглавява класацията на най-бързорастящия вид отпадък в света. Само за една година глобално се изхвърлят над 50 милиона метрични тона устройства, като едва 17% от тях се рециклират, по данни на Global E-waste Monitor. Електрониката, която хората складират или изхвърлят неправилно в общия отпадък, се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. Попадайки в почвата, въздуха и водата, те създават рискове за здравето и живота ни. От друга страна, тя съдържа ценни изчерпаеми ресурси като злато, мед и алуминий, които, ако бъдат рециклиран, могат да получат „втори живот“ и да се преизползват за производството на друга техника.

Като теми с особено значение за телекомуникационния сектор, но и за обществото като цяло, ограничаването на електронните отпадъци и насърчаването на кръговата икономика са важен стълб в политиките на Yettel за опазване на околната среда и са част от заложените цели в стратегията за устойчиво развитие на компанията. Амбицията на телекома е до 2028 г. да предотврати попадането на 127 000 кг. електронни отпадъци в природата. За целта Yettel работи активно за приобщаването на повече отговорни граждани към каузата, като се стреми да прави рециклирането по-лесно и достъпно за всички.През 2023 г. компанията успява да предотврати попадането на 27 233 кг. електронни отпадъци на сметището. Съществен принос за това имат програмите като „Рециклирай и спести“, които мотивират потребителите да се освободят от ненужните си устройства. Както и мащабните комуникационни кампании за популяризиране на устойчивия начин, сред които е „Зелената кауза“. Тя помага на хората да водят по-екосъобразен живот, предоставяйки им малки и лесни стъпки за намаляване на негативния си отпечатък върху природата.

Още през 2008 г. телекомът оборудва всичките си търговски обекти със специални пунктове за предаване на излезли от употреба устройства. С постигнатите резултати за изминалата година Yettel отбелязва 60% ръст на събраните електронни устройства в магазинната си мрежа спрямо 2022 г.

Образователната инсталация ще е отворена до края на март

Образователната инсталация ще посреща деца и възрастни на пл. “Света Неделя“ в София до края на март. Освен да научат повече за електронните отпадъци и да предадат ненужните си устройства, посетителите на „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” могат да участват и в томбола за Nothing phone (2). Устойчивият смартфон е създаден предимно от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се използва 100% енергия от възобновяеми източници. През следващите месеци 3-метровият интерактивен куб ще обиколи различни локации, за да запознае и приобщи повече граждани с дългосрочната мисия на Yettel.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени