Spirit of the ’70s или Защо модните редактори обожават това десетилетие?

x

Модата много прилича на калейдоскоп. Едно завъртане в избрана от нас посока и пред очите ни се разкрива нова картина… съставена от същите елементи. А те – елементите, в модния свят са идеи, кройки, стилове, тенденции и епохи. Всичките те се допълват взаимно, за да създават нещо ново или пък „добре забравено старо”. Именно заради това все по-често през последните години, дрехите от дъното на гардероба, от онзи неотварян отдавна скрин или пък от младежките ни години, изведнъж стават модерни отново и покоряват неусетно модните подиуми. Е, добре де, може би не конкретно тези, които ние притежаваме, защото времето със сигурност е взело своето от тях, но по-важни са кройките им и времето на което принадлежат.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @70sbabes


Факт е, че ретро стилът всяка година започва да намира място под някаква форма в колекциите на големите модни къщи. Разликата е единствено в това, кое конкретно десетилетие преобладава или може би е по-правилно да се каже – надделява. Това е и най-лесният начин да характеризираме новите (или пък новите стари) тенденции – причислявайки ги към някое десетилетие. Заострените обувки и вталените сака принадлежат на 50-те, мини роклите са запазена марка за 60-те, подплънките в рамената са спомен от 80-те, лъскавите материи са асоциация с 90-те… Да, пропуснахме 70-те. Тях с какво ги свързвате? Може би с ярките цветове, многото деним, дългите ревери на саката. И с вечната класика за това десетилетие – чарлстонът. Или може би с разнообразието. Всъщност водещото, което се случва през 70-те години на миналия век е именно това, че модата вече не е така силно ограничаваща, ами на потребителя се дава възможност да избира. При това не просто да избира между това дали да си купи тъмносин или тъмносив костюм, ами сам да определя какъв стил ще носи.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Real is rare. (@70s.style)


Причината да се случва това е, че в началото на 70-те години модата спира да бъде подчинена и ориентирана само в едно течение. Тенденциите не са еднопосочни, дрехите пък вече не са само облекло, ами и начин за себеизразяване. Именно това, което са и днес!

Сякаш изведнъж да изглеждаш „добре” далеч не означава само да носиш рокля или костюм, каквито са били разбиранията до съвсем скоро. Полите вече спокойно могат да бъдат както къси, така и дълги, роклите пък тесни или свободно разкроени. Силуетите и формите претърпяват невиждана до този момент метаморфоза. Истинска модна революция!Похватът наричан днес mix&match („смесвай и съчетавай“), както може да предположите също води началото си именно от 70-те години. Тогава ранните хипита, са изграждали своя стил, съчетавайки исторически елементи и етно мотиви. Резултатът ще кажете ни е добре познат, всички знаем какъв е стилът на хипитата. Е, почти – защото ранните хипита далеч не са се обличали така ярко и семпло, както късните.

Да се върнем обаче на модните тенденции, Това, от което настоящите дизайнери най-често черпят вдъхновение, връщайки се към 70-те години, е фактът, че няколко различни стила могат да застават рамо до рамо. Без да си пречат, без да се борят за надмощие, а просто за да съществуват заедно… и да се допълват! Широк панталон, дълга пелерина, асиметрична туника, чанта с ресни и есенна шапка.. Да, за всичко! Да, може и заедно!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @70sbabes


Вероятно ще ви се стори интересно, че и понятието „основен гардероб” също води своето начало от 70-те години. Това обаче съвсем не е изненадващо, тъй като по-голямата част от „основните” или т.нар „базови” дрехи, всъщност са абсолютно отражение именно на този период. Примерите ли – започнете с костюма, преминете през флоралните рокли, блузите с V-образно деколте и стигнете до бохемските бели широки ризи.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @70sbabes


Стилът от 70-те години е толкова широкоспектърен, че дори и в близките 5 години всички известни дизайнери да черпят вдъхновение само от него, вероятно колекциите им няма да се повторят нито веднъж. Защо? Защото модната история се пише с всяко завъртане на колелото на времето, а десетилетията служат само за по-лесно водене на хронологията…


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от VALENTINO

Жилетка от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Боти от SEE BY CHLOÉ

Боти от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от SAINT LAURENT

Яке от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете се забележително за страхотната седмица, която ви предстои.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ