Анцуг срещу деним – в битка или в примирие?

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by C H S N 1 (@chsn.one)


Оказа се, че модният ми перископ не спи, дори когато забързан кръстосвам столичните артерии. Назря момента за поредното модно стълкновение продиктувано именно от преките ми наблюдения. Денимът и анцузите са в схватка и то сериозна. Два типично мъжки по произход модни представители, които отдавна се възприеха и от вас дамите, дефилират във всевъзможни вариации. За корените на денима и неговата историческа практичност в работен контекст съм писал, както и защо е един от сигурните играчи в модата. Но какво се крие зад обичания от всички анцуг? Вече се досетихте, той е пряко обвързан със спорта а в гените си носи идеята за удобство. Появява в началото на минали век, когато спортът става все по-популярен и не е приоритет само на аристократите. Не че последните са изглеждали като познатите спортисти по време на своите забавления.  Да не говорим, че ако се закопаем в  исторически план може да стигнем вероятно и до времената на рицарските турнири и Древна Гърция като първообрази на игрова надпревара. Спортните трактовки на облеклото започват да се забелязват в култовите университети и задължителните за младежите физически занимания. Без каквато и да претенция за социален живот те са изработвани от памук и фина вълна, целта е повече свобода на движение при тренировки и състезания. През 60-те и 70-те нахлува активно в масовата култура с популяризирането на джогинга и фитнеса, тогава анцугът е символ на свободното време и манията за красива атлетична фигура, която гарантира внимание и успех.Не може да се пренебрегне и значението на звезди като Брус Лий и Силвестър Сталоун, които го налагат от магнетичния киноекран. Интересът на модната индустрия идва именно с неговото приемане от  различни поколения през 80-те както и от хип-хоп културата, която вече се налага масово от имена като Run-DMC та чак до LL Cool J. Това са накратко фактите, но аз се сещам и за изкуствените анцузи с ластици около глезените. Тези които бяха задължително комбинирани с тежки ланци и кожено яке. Или с други думи казано визията на „бизнесмените“ от Магура. Това е един съвсем различен ракурс, който може по някакъв начин да намери паралел с рапърите, но това май си е отделна тема. Слава богу шушляковите изкуствени материи от онези години не са доминантен образ днес.Големият възход на героят ни в модата започва с Джорджо Армани и Келвин Клайн, които правят свои версии през 80-те, яхайки вълната и извличайки дивиденти от висок клас. Съвсем логично границите между спорт, мода и стрийт стайл се размиват драстично, като обхващат равностойно и мъжете и жените. Голямата унисекс истерия се завръща, очевидно е! Сред големите възродители на анцуга в този век се сочи руският дизайнер Гоша Рубчинский, който има зад гърба си няколко съвместни колекции с Adidas.

На другият край на везната седи изказването на Кайзер Карл: „Всеки който носи анцуг е загубил контрол над живота си.“ Къде ли е истината, ако се вземе предвид, че за марката Karl Lagerfeld анцузите са с доста забележимо присъствие? Очевидно вариациите на спортни визии извън тренировъчните зали и стадиони е повече от популярна.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by KARL LAGERFELD (@karllagerfeld)


Някои ще  каже, че такъв е животът – все по-динамичен, а това изисква и съответното облекло. Вариациите в стайлинга през последните години напълно отразяват тази динамика. Тя не е запазена територия само за младото поколение. Комбинациите са всевъзможни, да не повдигаме темата за панталоните с връзки и в женския, и в мъжкия гардероб, изработени от материи, голяма част, от които не влизат в категорията на спортния текстил.

Цялостните визии, от глава до пети, все още са с добра стратегическа позиция. Плюсът е, че могат да се разделят и да влязат в игра с други партньори. Един пример от Celine с деликатна носталгия по времето на глем рока.Нищо не пречи да проявите въображение и да разтрогнете това партньорство прилагайки формулата 1=2. Ако умело сте структурирали съдържанието на гардероба си можете да изграждате различен моден пъзел и да бъдете следвана като пример не само в социалните мрежи, а и в реалния живот. Умелите еквилибристики са впечатляващи и привличащи вниманието с положителен знак. Този подход не е нищо ново, но винаги притежава личното отношение към тенденциите. Нещо което е ценно, а стремежа към индивидуален прочит не е никак чужд и на дизайнерите. Примерът е подписна от Tory Burch за предходния сезон.С две думи казано, анцугът присъства в модата и то с все по-голямо уважение. Лично аз не съм фен на долните части извън чисто спортния контекст, но пък притежавам доста панталони които миксират класическото разбиране за ежедневен панталон и долна част на анцуг. Както е модерно да се казва ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ. А от преценката му зависи каква ще е визуалната му визитка.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @milano_streetstyle


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Imperial Fashion (@imperialfashion)


Колаборациите на анцуга с отявлени модни представители понякога е доста приятна. Анцуг с палто с ревер е само един от примерите. Ако запазите формата на спортния представител но го откриете изработен от нетипичен за него текстил хоризонтите стават няколко. Явно е, че властта на денима е силно застрашена. Но дали реално влизат в свирепа борба на модния тепих?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @milano_streetstyle


Не е трудно да разберем, само да се огледаме и отговорът е очевиден. Една от най-популярните стрийт стайл комбинации миксира двата иначе различни по произход образи. Гените на работното и спортното облекло имат своето устойчиво, ясно разписано примирие. Горнище на анцуг и джинси са като печат маркиращ последните години. Цветовите нюанси и вариациите във формите са почти неограничени. Всичко е въпрос на стайлинг, към който най-често се присъединяват и маратонките. Спортните обувки също преживяват своя ренесанс – модните им интерпретации са толкова динамични и са обект на всяка уважаваща себе си марка. Така че, не се чудете къде е спорът между спортно и работното облекло, то не съществува. И двата артикула са толкова любими, че намират място във всеки гардероб. Често по-класическите версии са мост между този на мъжете и този на жените.

Размисли без страсти:

Ако горнище на анцуг и долна част от деним са с отличен вот на доверие съществува комбинация, която не е достатъчно добре приета. Избягвайте варианта от панталон анцуг и горна част от деним – твърде рисково е за вашия имидж!
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Tan (@gatt_is_on)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Осмелявате ли се?

Ако сте пропуснали
Най-четени