Анцуг срещу деним – в битка или в примирие?

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by C H S N 1 (@chsn.one)


Оказа се, че модният ми перископ не спи, дори когато забързан кръстосвам столичните артерии. Назря момента за поредното модно стълкновение продиктувано именно от преките ми наблюдения. Денимът и анцузите са в схватка и то сериозна. Два типично мъжки по произход модни представители, които отдавна се възприеха и от вас дамите, дефилират във всевъзможни вариации. За корените на денима и неговата историческа практичност в работен контекст съм писал, както и защо е един от сигурните играчи в модата. Но какво се крие зад обичания от всички анцуг? Вече се досетихте, той е пряко обвързан със спорта а в гените си носи идеята за удобство. Появява в началото на минали век, когато спортът става все по-популярен и не е приоритет само на аристократите. Не че последните са изглеждали като познатите спортисти по време на своите забавления.  Да не говорим, че ако се закопаем в  исторически план може да стигнем вероятно и до времената на рицарските турнири и Древна Гърция като първообрази на игрова надпревара. Спортните трактовки на облеклото започват да се забелязват в култовите университети и задължителните за младежите физически занимания. Без каквато и да претенция за социален живот те са изработвани от памук и фина вълна, целта е повече свобода на движение при тренировки и състезания. През 60-те и 70-те нахлува активно в масовата култура с популяризирането на джогинга и фитнеса, тогава анцугът е символ на свободното време и манията за красива атлетична фигура, която гарантира внимание и успех.Не може да се пренебрегне и значението на звезди като Брус Лий и Силвестър Сталоун, които го налагат от магнетичния киноекран. Интересът на модната индустрия идва именно с неговото приемане от  различни поколения през 80-те както и от хип-хоп културата, която вече се налага масово от имена като Run-DMC та чак до LL Cool J. Това са накратко фактите, но аз се сещам и за изкуствените анцузи с ластици около глезените. Тези които бяха задължително комбинирани с тежки ланци и кожено яке. Или с други думи казано визията на „бизнесмените“ от Магура. Това е един съвсем различен ракурс, който може по някакъв начин да намери паралел с рапърите, но това май си е отделна тема. Слава богу шушляковите изкуствени материи от онези години не са доминантен образ днес.Големият възход на героят ни в модата започва с Джорджо Армани и Келвин Клайн, които правят свои версии през 80-те, яхайки вълната и извличайки дивиденти от висок клас. Съвсем логично границите между спорт, мода и стрийт стайл се размиват драстично, като обхващат равностойно и мъжете и жените. Голямата унисекс истерия се завръща, очевидно е! Сред големите възродители на анцуга в този век се сочи руският дизайнер Гоша Рубчинский, който има зад гърба си няколко съвместни колекции с Adidas.

На другият край на везната седи изказването на Кайзер Карл: „Всеки който носи анцуг е загубил контрол над живота си.“ Къде ли е истината, ако се вземе предвид, че за марката Karl Lagerfeld анцузите са с доста забележимо присъствие? Очевидно вариациите на спортни визии извън тренировъчните зали и стадиони е повече от популярна.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by KARL LAGERFELD (@karllagerfeld)


Някои ще  каже, че такъв е животът – все по-динамичен, а това изисква и съответното облекло. Вариациите в стайлинга през последните години напълно отразяват тази динамика. Тя не е запазена територия само за младото поколение. Комбинациите са всевъзможни, да не повдигаме темата за панталоните с връзки и в женския, и в мъжкия гардероб, изработени от материи, голяма част, от които не влизат в категорията на спортния текстил.

Цялостните визии, от глава до пети, все още са с добра стратегическа позиция. Плюсът е, че могат да се разделят и да влязат в игра с други партньори. Един пример от Celine с деликатна носталгия по времето на глем рока.Нищо не пречи да проявите въображение и да разтрогнете това партньорство прилагайки формулата 1=2. Ако умело сте структурирали съдържанието на гардероба си можете да изграждате различен моден пъзел и да бъдете следвана като пример не само в социалните мрежи, а и в реалния живот. Умелите еквилибристики са впечатляващи и привличащи вниманието с положителен знак. Този подход не е нищо ново, но винаги притежава личното отношение към тенденциите. Нещо което е ценно, а стремежа към индивидуален прочит не е никак чужд и на дизайнерите. Примерът е подписна от Tory Burch за предходния сезон.С две думи казано, анцугът присъства в модата и то с все по-голямо уважение. Лично аз не съм фен на долните части извън чисто спортния контекст, но пък притежавам доста панталони които миксират класическото разбиране за ежедневен панталон и долна част на анцуг. Както е модерно да се казва ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ. А от преценката му зависи каква ще е визуалната му визитка.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @milano_streetstyle


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Imperial Fashion (@imperialfashion)


Колаборациите на анцуга с отявлени модни представители понякога е доста приятна. Анцуг с палто с ревер е само един от примерите. Ако запазите формата на спортния представител но го откриете изработен от нетипичен за него текстил хоризонтите стават няколко. Явно е, че властта на денима е силно застрашена. Но дали реално влизат в свирепа борба на модния тепих?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @milano_streetstyle


Не е трудно да разберем, само да се огледаме и отговорът е очевиден. Една от най-популярните стрийт стайл комбинации миксира двата иначе различни по произход образи. Гените на работното и спортното облекло имат своето устойчиво, ясно разписано примирие. Горнище на анцуг и джинси са като печат маркиращ последните години. Цветовите нюанси и вариациите във формите са почти неограничени. Всичко е въпрос на стайлинг, към който най-често се присъединяват и маратонките. Спортните обувки също преживяват своя ренесанс – модните им интерпретации са толкова динамични и са обект на всяка уважаваща себе си марка. Така че, не се чудете къде е спорът между спортно и работното облекло, то не съществува. И двата артикула са толкова любими, че намират място във всеки гардероб. Често по-класическите версии са мост между този на мъжете и този на жените.

Размисли без страсти:

Ако горнище на анцуг и долна част от деним са с отличен вот на доверие съществува комбинация, която не е достатъчно добре приета. Избягвайте варианта от панталон анцуг и горна част от деним – твърде рисково е за вашия имидж!
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Tan (@gatt_is_on)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерно в деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени