Бялата риза – „абсолютният символ“ в стила на Фере

x

gianfranco-ferre-shirts-all

 


Бяла риза. Какво толкова ще си кажете, това си е просто бяла риза. Един основен елемент в гардероба, но нищо повече. Ние обаче сме готови да ви опровергаем, особено когато става въпрос за творчеството на Джанфранко Фере.

Един от властелините на модата, който незаслужено според нас потъна в забрава в последно време. Затова и използваме възможността да напомним за архитектурно-модния гений на италианския дизайнер, чийто афинитет към бялата риза в момента е част от мащабна изложба в Музея за изкуства във Феникс.


 

gianfranco-ferrè-11

 


„Бялата риза, както я виждам аз“ е посветена на основния обект в творчеството на големия дизайнер в продължение на 30 години.

Фере, който изучава архитектура в Политехническия институт в Милано, определя бялата риза като „абсолютният символ“ на собствения си стил и отправна точка за „нови и нови интерпретации на правилата за елегантност“. Към нея той се връща неведнъж през годините, като я изучава задълбочено, с подход на учен, изследва всички нейни детайли, смесва елементи, създава нови версии с различни линии, обем и пропорции.


 

gianfranco-ferre-phoenix-art-museum-chalice-shirt

 


И въпреки че 27-те модела, представени в изложбата, на пръв поглед нямат и капка прилика, в процеса на създаването им Джанфранко Фере използва един и същ метод.

В модела „Ризата на художника“ дизайнерът повтаря обемите и формите от епохата на Ренесанса, като използва съвременни материали и техники, докато в „Деконструктивната риза“ той следва класическия модел, като поставя акцент на яката и маншетите.


 

gianfranco-ferre-phoenix-art-museum-origami-white-shirt

 


Моделът „Оригами“ няма никакви конструктивни белези на традиционната риза – тя няма обичайните ръкави, нито деколте. Тя буквално повтаря сгънатата на ветрило хартия с изрязани с ножица краища.

Съзнателният отказ от цветовете в полза на бялото е позволявал на Фере да наблюдава, експериментира с тъканите – тяхната прозрачност, лекота, поглъщане на светлината, тяхната игра със светлините и сенките, с безкрайното разнообразие от отблясъци, които лежат върху човешката кожа и околните предмети.


 

ferre-phoenix-classic-glamour-white-shirt

 


Джанфранко Фере докрай е смятал бялата риза за „синоним на съвременната женственост“. И освен великолепните му модели, добавяме от нас няколко от най-добрите модели тази есен, които показват цялото разнообразие и универсалност на тази дреха.


 

 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

С грижа за всяка женска фигура: Как да избираме зимни палта

Авангардът като начин на живот или на… обличане

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Всяка неделя, която ни приближава към лятото, е достоен повод за празник!

Ако сте пропуснали
Най-четени