Бялата риза – „абсолютният символ“ в стила на Фере

x

gianfranco-ferre-shirts-all

 


Бяла риза. Какво толкова ще си кажете, това си е просто бяла риза. Един основен елемент в гардероба, но нищо повече. Ние обаче сме готови да ви опровергаем, особено когато става въпрос за творчеството на Джанфранко Фере.

Един от властелините на модата, който незаслужено според нас потъна в забрава в последно време. Затова и използваме възможността да напомним за архитектурно-модния гений на италианския дизайнер, чийто афинитет към бялата риза в момента е част от мащабна изложба в Музея за изкуства във Феникс.


 

gianfranco-ferrè-11

 


„Бялата риза, както я виждам аз“ е посветена на основния обект в творчеството на големия дизайнер в продължение на 30 години.

Фере, който изучава архитектура в Политехническия институт в Милано, определя бялата риза като „абсолютният символ“ на собствения си стил и отправна точка за „нови и нови интерпретации на правилата за елегантност“. Към нея той се връща неведнъж през годините, като я изучава задълбочено, с подход на учен, изследва всички нейни детайли, смесва елементи, създава нови версии с различни линии, обем и пропорции.


 

gianfranco-ferre-phoenix-art-museum-chalice-shirt

 


И въпреки че 27-те модела, представени в изложбата, на пръв поглед нямат и капка прилика, в процеса на създаването им Джанфранко Фере използва един и същ метод.

В модела „Ризата на художника“ дизайнерът повтаря обемите и формите от епохата на Ренесанса, като използва съвременни материали и техники, докато в „Деконструктивната риза“ той следва класическия модел, като поставя акцент на яката и маншетите.


 

gianfranco-ferre-phoenix-art-museum-origami-white-shirt

 


Моделът „Оригами“ няма никакви конструктивни белези на традиционната риза – тя няма обичайните ръкави, нито деколте. Тя буквално повтаря сгънатата на ветрило хартия с изрязани с ножица краища.

Съзнателният отказ от цветовете в полза на бялото е позволявал на Фере да наблюдава, експериментира с тъканите – тяхната прозрачност, лекота, поглъщане на светлината, тяхната игра със светлините и сенките, с безкрайното разнообразие от отблясъци, които лежат върху човешката кожа и околните предмети.


 

ferre-phoenix-classic-glamour-white-shirt

 


Джанфранко Фере докрай е смятал бялата риза за „синоним на съвременната женственост“. И освен великолепните му модели, добавяме от нас няколко от най-добрите модели тази есен, които показват цялото разнообразие и универсалност на тази дреха.


 

 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

С грижа за всяка женска фигура: Как да избираме зимни палта

Авангардът като начин на живот или на… обличане

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък сме бели и добри…може би…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ