Europecore: мода между Ривиерата и чушкопека

x

За много от нас модата наистина е бягство от реалността. Модата те отвежда в свят, който можеш да моделираш напълно сам, градейки свои собствени правила, измерения и възгледи. 

Отдавна модните величия не се подчиняват на кодекси, норми и химерните представи за вкус, приличие и изтънченост. Който може да унифицира представа за вкус в свят като нашия, нека да ми се обади. Вероятно няма да се съглася с него, но със сигурност би ми било интересно да го изслушам. А докато чакам обаждане, нова ядрена естетика вече е превзела “For You” в Tik Tok. Такава е и europecore/vacationcore. Двете имена назовават едно и също нещо – един от най-новите микротрендове, който тепърва разгръща потенциала си в социалните мрежи дори и невинаги да застава под това заглавие.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oleksandr Kovalchuk (@photo.kovalchuk)


Главната трибуна на тренда е САЩ, където американските инфлуенсъри бленуват за почивка по Средиземноморието. Желанието просто да избягаш от реалността за малко е добре познато на всички ни, а гръмкото понятие „ескейпизъм” успя да се интегрира и в модата, където вече можем да берем плодовете му. 

Europecore е част именно от тези „плодове на ескейпизъма”. Europecore е фантазията на заблудена американка, която си мисли, че Европа почва в Париж и свършва в Милано. Френска франзела, червено червило, цигара и перли. Пола с къдри, панделка в косата, вино и залезите на Тоскана. Забранена любов, срещи на реката и единствено и само класическа литература. 

Europecore е поредното творение на едно поколение, което твърди, че има широкообхватно мислене, ала създава най-тесните, едностранчиви и гранично неадекватни трендове. 

Преди да прозвуча крайно критичен ще си призная, аз съм част от него, но все пак съм част и от хората, поддръжници на трезвата мисъл. Не съм нито ксенофоб, нито хейтър. За да се убедите в думите ми, ще ви дам пример. 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paola Ambre | OOTD (@paola.ambre)Бих подкрепил микротренда, ако в основата му беше заложена Европа, не фантазията за нея. Не знам за вас, ала моята Европа далеч не е само dolce far niente. Все си мисля, че вече е крайно необходимо да избягаме от представите на въображаемата заблудена американка, за която ви разказах малко по-горе. Предизвиквам съзнанието си, за да си представя как ще „напудрим” нашите родни ширини в тази Gen Z модна феерия… 

Искам да видя дамата в макси полата с флорални десени, клекнала до чушкопека на балкона в Люлин. Искам да видя алафранга перлите, закачени на мотиката до лехата с пипера на село. Искам да видя как винтидж роклята на Roberto Cavalli се справя с прашните улици на София през август. Когато видя всичко това, тогава ще видя и смисъла в поредната ексцесия на ядрената мода.

Все по-трудно се убеждавам, че „новите” трендове са просто МЕТАморфоза на предшествениците си, но във времена на рециклиран стил явно е неизбежно. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


А към избягалите в романтична Европа (във война и инфлация) имам един призив. Подкрепяйте местните творци, когато идвате, вместо да качвате SHEIN haul на сторито си, докато си стягате багажа. Колкото и да хуля, определено има какво да предложим – от Ривиерата до чушкопека, в моден, културен и чисто човешки аспект. Дори да не ви научим на dolce far niente, ще ви разкажем за айляка – никак не е лош и сме сигурни, че си го умеем майсторски.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени