Europecore: мода между Ривиерата и чушкопека

x

За много от нас модата наистина е бягство от реалността. Модата те отвежда в свят, който можеш да моделираш напълно сам, градейки свои собствени правила, измерения и възгледи. 

Отдавна модните величия не се подчиняват на кодекси, норми и химерните представи за вкус, приличие и изтънченост. Който може да унифицира представа за вкус в свят като нашия, нека да ми се обади. Вероятно няма да се съглася с него, но със сигурност би ми било интересно да го изслушам. А докато чакам обаждане, нова ядрена естетика вече е превзела “For You” в Tik Tok. Такава е и europecore/vacationcore. Двете имена назовават едно и също нещо – един от най-новите микротрендове, който тепърва разгръща потенциала си в социалните мрежи дори и невинаги да застава под това заглавие.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oleksandr Kovalchuk (@photo.kovalchuk)


Главната трибуна на тренда е САЩ, където американските инфлуенсъри бленуват за почивка по Средиземноморието. Желанието просто да избягаш от реалността за малко е добре познато на всички ни, а гръмкото понятие „ескейпизъм” успя да се интегрира и в модата, където вече можем да берем плодовете му. 

Europecore е част именно от тези „плодове на ескейпизъма”. Europecore е фантазията на заблудена американка, която си мисли, че Европа почва в Париж и свършва в Милано. Френска франзела, червено червило, цигара и перли. Пола с къдри, панделка в косата, вино и залезите на Тоскана. Забранена любов, срещи на реката и единствено и само класическа литература. 

Europecore е поредното творение на едно поколение, което твърди, че има широкообхватно мислене, ала създава най-тесните, едностранчиви и гранично неадекватни трендове. 

Преди да прозвуча крайно критичен ще си призная, аз съм част от него, но все пак съм част и от хората, поддръжници на трезвата мисъл. Не съм нито ксенофоб, нито хейтър. За да се убедите в думите ми, ще ви дам пример. 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paola Ambre | OOTD (@paola.ambre)Бих подкрепил микротренда, ако в основата му беше заложена Европа, не фантазията за нея. Не знам за вас, ала моята Европа далеч не е само dolce far niente. Все си мисля, че вече е крайно необходимо да избягаме от представите на въображаемата заблудена американка, за която ви разказах малко по-горе. Предизвиквам съзнанието си, за да си представя как ще „напудрим” нашите родни ширини в тази Gen Z модна феерия… 

Искам да видя дамата в макси полата с флорални десени, клекнала до чушкопека на балкона в Люлин. Искам да видя алафранга перлите, закачени на мотиката до лехата с пипера на село. Искам да видя как винтидж роклята на Roberto Cavalli се справя с прашните улици на София през август. Когато видя всичко това, тогава ще видя и смисъла в поредната ексцесия на ядрената мода.

Все по-трудно се убеждавам, че „новите” трендове са просто МЕТАморфоза на предшествениците си, но във времена на рециклиран стил явно е неизбежно. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


А към избягалите в романтична Европа (във война и инфлация) имам един призив. Подкрепяйте местните творци, когато идвате, вместо да качвате SHEIN haul на сторито си, докато си стягате багажа. Колкото и да хуля, определено има какво да предложим – от Ривиерата до чушкопека, в моден, културен и чисто човешки аспект. Дори да не ви научим на dolce far niente, ще ви разкажем за айляка – никак не е лош и сме сигурни, че си го умеем майсторски.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by People of Sofia (@peopleofsofia)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сако с вълна и каре VERYCHI

Сако с вълна и каре VERYCHI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо сако от туид Happiness İstanbul

Късо сако от туид Happiness İstanbul Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Модата е като яденето, не трябва да се придържате към едно и също меню.

Ако сте пропуснали
Най-четени