Alright, It’s whitе или Как да открием своя бял нюанс

x

Бяло, като сняг, облаци и морска пяна; и още като воал на булка, перли, първи бебешки бодита, порцелан и брашно… Каквато и асоциация да направите с този цвят, то обикновено е нещо чисто, красиво и носещо спокойствие!

Белият цвят присъства във всеки гардероб под някаква форма, каквато и да е тя. И докато, за да притежавате (и носите) бяло зимно палто се изисква доза смелост, то белите летни рокли са си абсолютно задължителни за топлите сезони. Или пък може да бъде универсалната бяла риза, а защо не и чанта в най-светлия цвят! Сигурни сме, че някъде там, на някой рафт или закачалка имате поне едно нещо в бяло или по-точно в нюанс на бялото. Да, да, правилно прочетохте – макар да обобщаваме с „бяло” всичко което е светло, всъщност този цвят има много нюанси и всеки от тях логично носи свое име което до някаква степен го характеризира.

Ето ги и тях: Перла, Крем, Сняг, Памук, Сол, Ориз… някои  съвсем не приличат на бели, ами повече на светло син/розови/прасковени, че даже и сиви, но според цветните категории, всичките до един са нюанси на бялото. Не можем да спорим, затова се съгласяваме!



Както вероятно може да предположите при толкова много нюанси  бяло, няма как всички до един да отиват на всеки. И тук идва въпросът – Как да открием своя нюанс бяло? Отговорът не е еднозначен и далеч не е кратък, но да започнем от самото начало – първо определете дали кожата ви има студен или топъл подтон. Най-лесният тест, който може да направите е свързан с това какви бижута ви отиват, не какви предпочитате да носите, а какви ви отиват. Златото например „пасва” на хора, имащи топъл подтон, докато среброто – на тези със студен подтон. След като определите това, следва да разгледате отново и различните нюанси на бялото. Ако имате топъл подтон на кожата, то заложете на „по-студените” бели цветове. „Мраз” и „Сняг” имат леко син оттенък и както подсказват имената им определено са студени и изключително подходящи, за да постигнете контраст, който да подчертае очите ви. И обратното, ако вашият подтон е студен, насочете се например към цветовете „Крем”, „Кокос” или пък „Пергамент”. Тези оттенъци на бялото са по-розовеещи и биха създали баланс.

А има ли нюанс на бялото, който да е универсален и да отива на всички? Всъщност, да, има, даже са няколко! Прието е, че „Перла”, „Шифон” и „Слонова кост” подхождат еднакво добре на почти всички. И каква изненада – точно в тези цветове, най-често се шият булчинските рокли! Именно тях може да очаквате да видите и  в магазините, тъй като се приемат от дизайнерите за „универсални“



Вече знаете много теория, време е да я приложите на практика. Започнете с това което имате в гардероба – всичко, което може да определите като бяло или негов оттенък извадете и… премерете! Ама наистина всичко – рокли, блузи, ризи, тениски и шалове… всичко! Излезте на естествена светлина (но не заставайте срещу слънцето) и се огледайте. Като какъв определяте този нюанс бяло, който носите в момента? Отива ли той на подтона на кожата ви? А на очите и косата? Прави ли лицето ви да изглежда сиво, или напротив подчертава очите ви? Отговорите на тези въпроси са важни и скоро след като премерите всичко което имате, ще знаете кой е нюансът, който наистина ви отива. Или пък не е само един…  



Открили сте най-после вашия нюанс бяло? Чудесно, поздравления! Запомнете го! Както може да предположите стъпката,  която логично следва е да отидете на шопинг. Този път обаче с цел – търсете точно определеният нюанс, който знаете, че ви отива. Премерете всичко, което харесате, после преценете не просто как ви стои като кройка, а и като цвят и накрая купете. Преди да свалите етикетите у дома обаче, премерете отново. Осветлението и огледалата в пробните на магазините обикновено „лъжат”, особено по отношение на цветовете, именно заради това премерете новите си други, след като се приберете. Ако прецените, че нещо не ви подхожда, виждайки реалния му цвят – върнете го, почти всички магазини имат тази политика, стига да пазите касовата бележка. Не се притеснявайте да го направите, все пак имате право да носите това, което е най-добро за вас, нали?



И за финал, нека разбием един мит. Чували ли сте някоя приятелка да каже „Няма да си купя/нося нещо бяло, защото много се цапа!”? Или може би и вие се отказвате от перфектната кройка или материя, само защото нещо е в бял нюанс? Е, от личен опит ще ви споделим, че макар бялото наистина понякога да е като магнит за петна, дрехите в светли нюанси на синьо, розово, сиво или лилаво се цапат не по-малко от белите. Последното нещо, за което трябва да мислите, купувайки си дадена дреха е, че ще я изцапате… Да, не е изключено това да се случи, но днес има достатъчно много методи за премахване на петна от почти всичко. А дори и в краен случай петното да не „излезе”, то е много вероятно преди това да сте натрупали скъпи спомени точно с тази рокля/риза/пола. Затова… приветствайте бялото и се радвайте на нюансите му! Смело!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени