Ghosts of Melancholia – част от Sofia Design Week

x

Фестивалът Sofia Design Week се утвърди като едно от най-важните събития за съвременен дизайн и визуална култура в България. От 2009 година насам, той се провежда всяка година през месец юни и се стреми да служи като платформа, която да стимулира и подкрепя младите професионалисти в областта на дизайна.

 


Jar&Jam

 


Един от десетките дизайн-обекти тази година е концептуалната дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22 в София. Тя представлява новаторска инициатива за създаване, развиване и представяне на дизайнерски идеи, въвличащи млади дизайнери от новото професионално поколение. Основана е през 2007 година от дизайнерката Нели Митева. ИВАН АСЕН 22 развива и следва уникален кураторски концепт, реагиращ на трудностите, с които всеки млад дизайнер трябва да се справи – липсата на инвестиции, на възможности за производство, ограничен пазар за дизайнерски дрехи в България.


Любомира Найденова

 


Проектът Ghosts of Melancholia цели да даде възможност за своеобразен обмен между западноевропейските и балканските дизайнерски гледни точки и да постави началото на редица такива събития, представящи развитието на съвременния моден дизайн не в локален, а в интернационален контекст.


Диляна Иванова

 


„Красотата е в окото на наблюдателя”, а когато в основата й е японският принцип wabi-sabi, тя е несъвършена, непостоянна и непълна. В меланхолично съзерцаване на незабележимото, на обвитото в самота и тишина, на промеждутъка между сегашното и вечното осъзнаваме своята преходност като потенциал за ново начало. Във времена, разтърсвани от природни бедствия и създадени от хората разрушения, все по-осезаем става копнежът към съхраняване на ценното, автентичното, към отказ от всичко излишно и ненужно. Новият аскетизъм води до изчистване, достигащо до съществените елементи и подготвя почвата за естетиката на въздържанието.

 


Isabella Bauer

 


В модата тази сдържаност и духовност се отразява в ограничаването на детайлите, в скритата функционалност на дрехата и в интелигентната обработка на повърхностите, които напомнят тлеещи въглени, пепел, обгорени материали с лепкави покрития, разтопен катран. Цветовете сякаш „кървят” между нишките на плата, избледняват или пък стават наситени до черно. Материите изглеждат състарени, овъглени, сякаш преживели края на света… Преходността на съществуването ни обаче не води до нихилизъм, а вдъхновява за ново начало: от отломките на отживели стойности и начин на живот се ражда нещо ново и градивно.

 


Katharina Schloegl

 


Студентите на проф. Нели Митева от AMD Akademie Mode & Design, Мюнхен, развиват настоящата темата в рамките на семестриалния си проект по специалност „Моден дизайн”. Основните материали, с които са работили, са дантели в тъмни цветови гами, специално разработени за проекта и допълнени от експериментално създадени от студентите повърхности. Проектът се доразвива от българските им колеги – млади дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22, които работят по зададената тема със същите предоставени им дантелени платове. Резултатът е – дизайнерски модели на немските и български дизайнери, интерпретиращи по-близък или съвсем различен начин общата тема.

 


Sarah Buortesch

 


Нели Митева е завършила специалност “Моден дизайн” в Трир, Германия. Развива собствени колекции под марката „nelmit“. Работи и като дизайнер на свободна практика, в областта на преподаването, консултациите  по дизайнерски концепции, модна журналистика и дизайн на костюми. Към наградите, спечелила на международни конкурси, принадлежи отличието „Design-Innovation-Award“ на Министерството по Икономика на Северен Рейн-Вестфалия, а през 2007 и 2009 г. списание „GRAZIA“ я номинира за „Жена на годината” в категория „Дизайн”. Съосновател на интердисциплинарния артистичен екип „brain store project“. От септември 2012 Нели Митева е професор по моден дизайн в AMD Akademie Mode&Design в Мюнхен.

Моделите може да разгледате от 20.06. до 12.07.2013 на едноименния адрес : ул. „Иван Асен“ 22 в София.

текст: Стефи Стоева

снимки: Любомир Цанков, Kare-studio.com, Юлиян Табаков, Thomas Goschuetz, Marcus Schaefer и Andreas Schoppel

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Рокля от ZIMMERMANN

Рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Палто от GIULIVA HERITAGE

Палто от GIULIVA HERITAGE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки от AQUAZZURA

Обувки от AQUAZZURA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от JIMMY CHOO

Чанта от JIMMY CHOO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделя с френски привкус.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ