Истината за химията на привличането

x

 


„Между нас има химия“  – това не е само метафоричен израз, а факт с корени в науката, но разбиран погрешно от повечето хора. MHC е генетично понятие, което се превежда като „главен комплекс за тъканна съвместимост“. То представлява сбор от гени,  с които тялото прави разлика между собствените и чуждите клетки. Нашите тела отделят този комплекс с потта и със слюнката, като той е сходен при хората, които са генетично свързани. Всъщност, тук е мястото да потвърдим истинността на още една популярна фраза „противоположностите се привличат“ –  ние подсъзнателно идентифицираме чуждите MHC комплекси  и колкото са по-различни от нашите,  толкова по-силно е привличането. Това се дължи на факта, че разнообразието от гени създава по-здраво поколение и индивидите се стремят да създадат потомство с хора, които са с различни от техните гени.

 


 


Казват за любовта, че може да е „от пръв поглед“, но според експертите привличането е по-скоро „от първа миризма“ – първопричина за нея е повече  обонянието, отколкото зрението. Желанието на жените да обличат тениските на приятелите си има обяснение – дрехите носят миризмата на любимия. Интересна теория е, че с цивилизацията и прекалената хигиена, парфюмите и  козметиката се подменят автентичните  усещания и така се създават неподходящи връзки.  Тези връзки са убиец на генетичната хармония – в миналото всичко е било ясно – срещаш някого, усещаш  мириса на кожата му и ако феромоните му са по твоя вкус, поемате по общ път. В състава на мъжката пот влиза химичното вещество андростенол, което действа притегателно на жените. В женския вагинален секрет пък има вещества, наречени копулини, които привличат мъжкия пол. Замесени са и други вещества от групата на амфетамините, които водят до сладкото пиянство, наречено любов.


 


Влюбването продължава най-много 30 месеца, а най-страстното привличане още по-малко – 9 седмици и половина (върху този научно доказан факт е изграден едноименният филм с Мики Рурк и Ким Бейсинджър). Човешкият организъм не може да издържи по-дълго на амфетаминната буря. След тази фаза човек е под въздействието на други естествени опиати – ендорфините, които създават чувство на привързаност. Има хора, чиито мозъци и тела никога не могат да изработят и поддържат подобни химични коктейли и затова не познават влюбването и любовта. Какво нещастие!

Текст: Катя Атанасова

Снимки: Pixabay

Вижте още:

Десетте “златни” правила за красива кожа

Любовта подмладява

Фазата „Меден месец” и как да я повтаряме отново и отново

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ