Кой и как е измислил логото на Chanel: неочаквана изненада

x


Chanel – една дума, хиляди изображения с двете преплетени букви „С”, изникващи в главите ни. Вероятно първо се сещате за иконичната Chanel Boy Bag, която почти всяка французойка, фешъниста и инфлуенсър имат. Както и доста от вас. Друго попадение са винтидж обеците с клипс и две „С”, оплетени под блясъка на няколко малки камъка. Или пък колие – масивно и златисто, с огромна висулка с логото на модната къща. Chanel направо звучи като блян, мечта за всяка истинска почитателка на модата. А като такива знаете ли каква е всъщност историята на това иконично лого? Ако не, сега ще ви разкажем. Може и да останете изненадани.

Какво е първото ви хрумване за вдъхновението зад преплетените букви „С” в логото на френската марка? Може би Coco Chanel? Да, признаваме, това е привлекателна идея. Истината е обаче, че Coco Chanel измисля логото за марката си далеч, след като я основава. Цели 15 години, след като дава живот на едноименния си бранд, дизайнерът открива инспирация в нещо колкото близо до модата, толкова и далечно от нея – архитектурата. И по-точно готическата такава.

Преобладаващата теория е, че логото е замислено за първи път от  Gabrielle Chanel през 1925 г. Достоверни източници сочат, че тя е създала преплетения символ за модната си къща след посещение в Château de Crémat в Ница, Франция – където често посещава партита, организирани от приятеля й и социалист Irene Bretz. Château de Crémat, който все още можете да посетите днес, ако се интересувате от малкo история на модата, има набор от сводести арки по фасадите си, украсени с красиви стъклописи. Именно за сложните произведения в тези прозорци се твърди, че са вдъхновили известното лого. Отличаваща се с поредица от геометрични модели и преплетени кръгове, редицата прозорци  дори е била цитиран от самата модна къща като най-вероятния източник на вдъхновение за иконизираното „C” лого.Дали успяхме да ви изненадаме? Първият път, когато и ние научихме тази информация, останахме съвсем малко озадачени. Интересно е все пак колко много можем да знаем за една марка и нейния основател, без да си даваме сметка за други малки детайли, които никога не ни е хрумвало да разучим. Сигурни сме, че Chanel ще пребъде, както Coco и Lagerfeld, не мислим, че някога любовта ни за тази френска марка, синоним на всичко изкусно и величествено в модата, ще угасне. Но понякога си припомняме малки факти от историята на къщата и нейната създателка и мечтаем повече хора да знаят каква е историята на толкова желаната от тях чанта или дреха. Chanel е l’amour dans un sac, затова потърсете още история зад любимото лого, влюбете се в него още повече и вървете да се сдобиете с чифт винтидж обеци или костюм от туид!

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Вълнено палто от GUCCI

Вълнено палто от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ски панталон от PERFECT MOMENT

Ски панталон от PERFECT MOMENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Аксесоар за коса с перли от LELET NY

Аксесоар за коса с перли от LELET NY Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кое е най-подходящото време да носим червено? Декември, разбира се!  

Ако сте пропуснали
Най-четени