Кой и как е измислил логото на Chanel: неочаквана изненада

x


Chanel – една дума, хиляди изображения с двете преплетени букви „С”, изникващи в главите ни. Вероятно първо се сещате за иконичната Chanel Boy Bag, която почти всяка французойка, фешъниста и инфлуенсър имат. Както и доста от вас. Друго попадение са винтидж обеците с клипс и две „С”, оплетени под блясъка на няколко малки камъка. Или пък колие – масивно и златисто, с огромна висулка с логото на модната къща. Chanel направо звучи като блян, мечта за всяка истинска почитателка на модата. А като такива знаете ли каква е всъщност историята на това иконично лого? Ако не, сега ще ви разкажем. Може и да останете изненадани.

Какво е първото ви хрумване за вдъхновението зад преплетените букви „С” в логото на френската марка? Може би Coco Chanel? Да, признаваме, това е привлекателна идея. Истината е обаче, че Coco Chanel измисля логото за марката си далеч, след като я основава. Цели 15 години, след като дава живот на едноименния си бранд, дизайнерът открива инспирация в нещо колкото близо до модата, толкова и далечно от нея – архитектурата. И по-точно готическата такава.

Преобладаващата теория е, че логото е замислено за първи път от  Gabrielle Chanel през 1925 г. Достоверни източници сочат, че тя е създала преплетения символ за модната си къща след посещение в Château de Crémat в Ница, Франция – където често посещава партита, организирани от приятеля й и социалист Irene Bretz. Château de Crémat, който все още можете да посетите днес, ако се интересувате от малкo история на модата, има набор от сводести арки по фасадите си, украсени с красиви стъклописи. Именно за сложните произведения в тези прозорци се твърди, че са вдъхновили известното лого. Отличаваща се с поредица от геометрични модели и преплетени кръгове, редицата прозорци  дори е била цитиран от самата модна къща като най-вероятния източник на вдъхновение за иконизираното „C” лого.Дали успяхме да ви изненадаме? Първият път, когато и ние научихме тази информация, останахме съвсем малко озадачени. Интересно е все пак колко много можем да знаем за една марка и нейния основател, без да си даваме сметка за други малки детайли, които никога не ни е хрумвало да разучим. Сигурни сме, че Chanel ще пребъде, както Coco и Lagerfeld, не мислим, че някога любовта ни за тази френска марка, синоним на всичко изкусно и величествено в модата, ще угасне. Но понякога си припомняме малки факти от историята на къщата и нейната създателка и мечтаем повече хора да знаят каква е историята на толкова желаната от тях чанта или дреха. Chanel е l’amour dans un sac, затова потърсете още история зад любимото лого, влюбете се в него още повече и вървете да се сдобиете с чифт винтидж обеци или костюм от туид!

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти до глезена от JIMMY CHOO

Боти до глезена от JIMMY CHOO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от JENNY PACKHAM

Рокля от JENNY PACKHAM Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Златно колие с диаманти от DE GRISOGONO

Златно колие с диаманти от DE GRISOGONO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Плетен пуовер от ROSIE ASSOULIN

Плетен пуовер от ROSIE ASSOULIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Никога не сме разбирали хората, които смятат, че комбинацията между черно и бяло е скучна. Докажете още…

Ако сте пропуснали
Най-четени