Хрониките на дрешника: как да се грижим за облеклото си

x

Между окачването на плетена рокля върху закачалка и съхраняването на обувки в пластмасови кутии има много начини случайно да се погубят много модни находки. Ще се изненадате, но една голяма част от вината дрехите ни да не издържат много дълго, е наша. Нека да си признаем: понякога перем пуловерите си в пералнята и оставяме пет ризи да висят на една закачалка, ако не е наличен „столът“ – познат и приятел на много от нас.Съвсем вярно е, че много от нас не знаят как да се грижат за дрехите си, а това е от изключително значение за запазването им. Текстилните изделия са по-податливи на щети, свързани с климата и температурата, затова ние трябва да се грижим инвестицията ни в модата да не е напразна. Грижата за дрехите не свършва с пералнята или химическото чистене, а напротив – с организацията на гардероба. Е, имало е причина майките ни все да ни карат да си подреждаме дрехите като деца!Днес ви разказваме за някои често срещани грешки, които правим при съхранение на дрехите си. Колкото и несериозно да звучи, да – нужно е да се грижим гардеробът ни да е добре организиран, ако не искаме в края на краищата да останем с истинско „Нямам какво да облека“.

Хората често съхраняват всякакъв тип дрехи в пластмасови кутии, но това задържа въздуха вътре и причинява разрушаване на влакната. Също така масово обикновено се използват тънки закачалки, за да се спести пространство, но това разрушава раменната част на дрехата и деколтето, така че препоръчваме по-дебели закачалки. За панталоните и полите, които оставяме на закачалки, е добре да се грижим, като поставяме парче плат или твърда хартия между дрехата и щипката. Така не остават следи по находката ни и можем спокойно да пропуснем ютията, ако материята позволява.Друг полезен съвет, който извадихме от шапката с вълшебства, е следният: постарайте се да държите гардероба си далеч от банята и тоалетната. Така ще избегнете влагата, а всички знаем какъв враг е тя на модата.

И така, когато става дума за гардероба – има някои основни правила за следване. Да започнем например с това, че трябва да перем дрехите си, преди те да попаднат на тъмно зад вратите на дрешника. Понякога може да не виждаме петна от храна, напитки и какво ли не, но, ако са там, със сигурност ще привлекат някои неприятни насекоми от семейство „не искам да пипам това“.Говорейки за насекоми, се сещаме да ви кажем да се уверите, че гардеробът ви е спасен от молци. Те са върховният враг на дрехата. Може да ви се струват невинни насекоми, влезли случайно през прозореца защото е светло… но всъщност, попаднат ли близо до дрехите ви, се превръщат в Дарт Вейдър на пеперудите! Минават от „тъмната страна“ и унищожават всичко по пътя си, без значение дали е кашмирен пуловер, или сатенена рокля. Всички дрехи са в опасност близо до молци.Последен съвет, но не по-малко важен: съхранявайте сезонните дрехи умно. Всички искаме да спестим пространство в гардероба (някои от нас не разполагат с цели стаи с подобно предназначение). Дори и да ви се иска да съберете на куп всички зимни дрехи, да ги затворите в кутии или да ги вакуумирате в пликове – помислете пак! Вече споменахме за вредата от кутиите, а тук съществува и друг проблем.

Ако се опитате да напъхате дрехите си във вакуум плик, за да станат тънки колкото лист хартия, можете да предизвикате огромно налягане в плика. Това води до разкъсване на шевове и падане на копчета. Топлината на въздуха в плика ще направи материите крехки и по-податливи на външни влияния. Така може би ще спасите дрехите си от нежелани вредители, но пък ще съкратите живота им драстично.

За чао препоръчваме в гардероба ви да цари пълен мрак, а температурата вътре да е между 18 и 23 градуса по Целзий. Сигурни сме, че след такива грижи за тоалетите ви и Ана Уинтър ще ви поздрави за феноменалната ви визия!

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени