Коледа в синьо, а защо НЕ?

x

 „Спрях да вярвам в Дядо Коледа, когато бях на шест. Майка ми ме заведе в един универсален магазин и той ми поиска автограф.“  – Шърли Темпъл


 

View this post on Instagram

 

A post shared by BLUE LORD (@bluelordoficial)


Празниците наближават и всички изпадаме в еуфорията около подаръците за любимите хора и коледната украса. Но покрай цялата тази емоция, най-често обагрена в червено и злато, пропускаме дългата история на празника КОЛЕДА. Първообразът на Дядо Коледа е светецът Св. Никола и митовете и легендите около него са в основата на празника, както и неговата иконография на белобрад старец. Този, който дарил цялото си състояние на бедните и кръстосвал друмите за да им помага. Като всеки светец и този е с доста по-аскетична фигура от тази на закръгления дядо веселяк. Той има и своя езически образ в лицето на бог Один, но ако послушните деца очаквали от него бонбони, тези с палав нрав се озовавали в неговия чувал. При всички интерпретации образът се отличавал с бяла брада, а най-често червените му одежди се олицетворяват с епископският сан на Св. Никола и характерното облекло. Това не означава, че в дългата легенда, преплитаща няколко различни вярвания, костюмът на този любим дядо винаги е бил в червено и бяло. Среща се и в синьо, и в зелено, и изцяло в бяло, но аленият цвят е сред най-често срещаните. Извън църковните канони Дядо Коледа се появява в доста близък до днешния си образ в рисунка на Томас Наст от 1863-та година. Няколко десетилетия по-късно една популярна американска компания, която е въвела червеното за свой основен цвят използва тази рисунка като основа за създаване на рекламен образ. Американската марка, могъща и днес със своята газирана напитка и съпътстващи продукти, налага коледата да е в червено, при това толкова умело, че това е стереотип по целия свят. Ние от Fashion Inside винаги се опитваме да познаваме каноните, за да можем умело да ги разчупваме, търсейки нова, но адекватна визия. Затова, нека да помислим за празници обагрени в нюансите на мъдростта, благородството и спокойствието – в синьо. Нека да успокоим агресията и натрапчивостта на червеното, с което толкова сме привикнали! Нямам предвид само коледната украса, която присъства във всеки дом и офис, но и за облеклото.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by SisTeRs Design (@sisters_design_cz)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bostoncharm (@bostoncharm)


Този сезон, в неговите магнетични вибрации попадат и много от любимите ни дизайнери. Нека да помислим и затова, какво да облечем по този повод в благородния цвят.

Морски светлиниСвободен силует в сребристите отблясъци на светлосиньо в крайно романтичен прочит е вариант, който ни предлага Bora Aksu. Исторически микс с изразителни акценти в драматично черно е едно на пръв поглед необичайно решение. Въздушният силует от сатен обаче е забележителен със своя обем и лекота, толкова неочакван на фона  на прилепналите рокли. Тези, които обичайно дефилират около блестящите и натежали от декорация празнични елхи.

Конструктивни игриВ палитрата на по-тъмно, но все още в рамката на светлите тонове попада и Christian Siriano. Конструкция среща гените  на макси роклите, с елементи на връхното облекло с изразителен обем – част от ревер. Подчертаната с колан талия и фриволният шал, който всъщност е продължение на ревера и е в ролята на яка, добавят нотка драматизъм. Ясен силует и женствена свободна драпировка, какво повече е нужно на една дама не само за този празник?

Минито е максиМини дължините не се страхуват от ниските температури и са тук. Прекрачили границите на лятото те са креативния обсег и за зимата. В това са убедени и от Givenchy. Креативният директор на марката Матю Уилямсън не само се оказа фен на тази дължина, но ни я представя и в умиляващото бебешко синьо. Текстурата, силуета на роклята и асиметричният и завършек са достатъчно фриволни, но дизайнерът подсилва ефекта с прилепнали дълги чизми на ток. Винаги съм смятал, че не само плътта на показ е секси, тук се убедих напълно и то в този толкова непорочен вариант на синьото.

На равно с мъжетеДа, посрещнете  празниците наравно с мъжете – заслужавате го! Сако и панталон в нощно синьо са много добра стратегия за постигането на тази цел. Така смята и Джоузеф Алтузара с този вариант  на мъжки костюм. За да вдигнете наздравица не е нужно да бъдете задължително в рокля, но не е нужно и да сте с риза. Покажете деликатно плът в областта на талията и заложете на нетипичен акцент като колан с характер на бижу. Какъв добър баланс между сила и нежност, комбинация провокираща мъжките фантазии.

Едва ли някоя от вас все още вярва в Дядо Коледа, но вярвате и се надявате, ако не на чудеса то поне в най-добрата поличба. Нека да не забравяме, че именно добротата към нас и околните е най-големият подарък, независимо в какъв цвят ще изберем да посрещнем празниците. Раздавайте „автографи“ от сърце под формата на добри коледни пожелания и те ще ви се върнат. Моите ще са окъпани в благородно синьо, нека то да ни съпътства през цялата 2023.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени