Красивото поднесено с панделка

x

Това наистина е годината на панделките. Виждаме ги върху поли, украсени с перли и пантофки с квадратни носове, върху лачени чанти и фиби за коса. Започна бавно през есента с марки като Miu Miu, Simone Rocha и Sandy Liang, които намериха начин да „бутилират“ и продадат непорочността на фона на хипер-сексапила в модата. Miu Miu украсиха сатенените си балетки с панделки. На Simone Rocha моделите носеха дълги висящи перлени обеци с панделки. На Sandy Liang опциите бяха ултра-големи падащи по рамената. Сега панделките са навсякъде – по дрехите ни, косите, чантите, обувките. Това е постоянен мотив, наблюдаван не само при дрехите, но дори и при декорации и в интериорния дизайн. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by LoveShackFancy 🎀 (@loveshackfancy)


Манията по панделките е страничен ефект от това как жените напоследък сме прегърнали хипер женствеността. Тъй като телесната ни автономия е обект на постоянен дебат, то не можем да твърдим, че сме в „ерата на жената“.  Да се обличаме по свръхженствен начин е направо вид бунт. Сякаш искаме да кажем: „Аз съм жена! И ще нося красива розова панделка, ако искам!“

Неоспоримата е инфантилността на носенето на панделка в косата или закачена за яката. Това е вид естетика, свързана с малко момиченце, с времена, в които не сте знаели, че вашият пол може да бъде използван като оръжие срещу вас. И като цяло младостта е голяма тенденция, а панделките са като бърза подправка – нещо, което можете да завържете, за да се опитате да компенсирате или забавите времето – нещо, което крещи „аз съм още млада“. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WEDDED WONDERLAND (@weddedwonderland)


Панделката може да се разглежда като символ на това, че се опитваме да се вкопчим в младостта си, но може би също така е представителен за това колко колективно наистина сме просто закърнели и в застой. Не искаме да пораснем и не сме пораснали.

Може да се разглежда и като развяване на бяло знаме. С възхода на тенденцията на панделката се възроди и фразата I’m just a girl. Използва се в кратките видеоклипове в TikTok и Instagram за оправдаване на ненужни покупки – „момичешка математика“, за описание на хранителните ни навици – „момичешка вечеря“и почти всичко останало, като да оставим колата да работи цял ден или да грабваме само козметиката при пожар.
Едно е сигурно, панделката за жените днес е като Кока Колата за Анди Уорхол – епитом на демокрацията. Всички можем да си вземем една лента, да си я завържем в тази сладникава форма, да си я закачим за сакото и да оберем всички одобрителни погледи по улицата от други непознати момичета. 

А може би няма нищо скрито под тази тенденция? Може би просто ни харесва тази ретро естетика носена от иконични жени като Бриджит Бардо и Одри Хепбърн. Често нещата съвсем не са толкова дълбоки, колкото си мислим, че са. Това е един обикновен аксесоар, който прави ежедневието ни с една идея по-красиво. Понякога просто искаме да си вържем една панделка. Нека се наслаждаваме на тренденцията, докато още е тук и ни радва. 

Текст: Тереза Восканян

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени