Мъжeте и шапките – записки от Париж

x

„Шапките са радикални. Само хората, които носят шапки, разбират това“.

Филип Трейси

Вече поставихме фокус върху тенденциите при мъжете за пролетта и лятото. Но и при нас аксесоарите са онзи детайл, който завършва цялостната визия. И тъй като Париж все още претендира за световна седмица на модата ще обърна поглед именно върху него. Върху онези аксесоари, които спряха постоянно търсещия ми поглед – шапките. Креативността избуява и тук, при финалните щрихи към всеки модел, придаваща завършеност на всеки дизайнерски силует. Самите творци не страдат от скрупули и липса на въображение, което гарантира запомнящи се аксесоари, разчупили оковите на скучните и общоприети норми.

Dior Man         


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)


Артистичният директор на мъжката линия на марката Ким Джоунс не си играе на дребно. Пак ще цитирам крилатата фраза на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече.“ Тук обаче не поставяме фокус върху гърненце с мед, а върху мъжките шапки. На тях дизайнерът е поставил знак за умножение, като използва формулата едно по две. Резултатът е две шапки една върху друга! При това моделите са със съвсем различно потекло. Любимите ни бейзболки и варианти на панама – всичко за летните приключения под слънцето. Скромната мъжка визия вече е в миналото, както в облеклото, така и в аксесоарите. Отдавна е време да бъдем по-смели, както в облеклото, така и в аксесоарите!

Kenzo


 

View this post on Instagram

 

A post shared by KENZO (@kenzo)


Ах, тези хоризонти на лятото, изпълнени с вълни и крясък на чайки и гларуси! Дори да не изпълват всичките ни слънчеви месеци идеята да се качим на палубата и да отплуваме ни е завладяла. Какво по уместно да „нахлупим“ моряшките шапки и да потеглим, дори и да сме в превозно средство на четири гуми? Този вид шапки не е от онези, който намира стабилно присъствие в гардероба ни. Но и ние трябва да се възползваме от онези акценти привличащи погледа. А в случая тази форма си е чиста стратегия. Коя дама не обича моряците и не си представя да бъде полюшквана върху… палубата с коктейл в ръка? Всичко е въпрос на стратегия.

Louis VuittonКендрик Ламар, представящ колекция за марката след загубата на Върджил Абло, се нарежда сред мечтателите. Наред с плетените шапки по главата, в адаптирана лятна текстура, той също се отправя на презморски пътешествия съпътстван от своето въображение. На ревюто отново се забелязват модели напомнящи хартиените кораби, които всеки от нас е сгъвал като момче. Дестинацията на цялостната визия естествено е различна, но тенденцията е еднаква. Едва ли ще бъде от онези, които ще се задържат няколко години на върха, но това има ли значение. Приветствам тази тенденция, като планувам за плануваната лятна почивка да приложа този спомен от детството. Това обае не значи, че ще „плувам“ с такъв модел в градска среда. Въпрос на лично решение, а сега отивам да избирам моята шапка-лодка.

GivenchyМатю Уилямс креативният директор на мъжката линия се оказа сред най-добрите, поне според мен. Всеки от нас обича мобилността, на всяко ниво, а когато това се отнася за модата още повече. Любимите летни кърпи за глава имат недостатъка, че не предпазват лицето. Спортните козирки пък не защитават главата от жарките слънчеви лъчи. Приветствам решението най-доброто от тези два артикула да бъде съчетано! Още повече при това партньорство разполагаме с опции да подменяме колорита и десена на текстила предпазващ главата. Това предложение на Матю се превърна във мой фаворит, обичам да имам няколко добри опции във всяка ситуация.

HermesРиболовните шапки отново са в модните мрежи! Създадени в началото на миналия век за риболов и работа на открито те се превърнаха в устойчива модна фигура през последните години, независимо от сезона. При това търпят множество интерпретации във цвета, материята и десена. Дизайнерката на колекцията Вероник Ничанян ги превърна в звезди адаптирайки ги към колекция, която сякаш изразява най-важното в мъжкия гардероб днес. Дори да ни се струват вече малко отегчителни, няма как да оспорим, че тези шапки са наситени със символика, а и очевидно са добро капиталовложение. Независимо от локацията много от нас вдигат палец ЗА шапките bucket.
Задавам си въпроса, дали ще се върнат времената, в които да излезеш без шапка ще се възприема като проява на лош вкус? Едва ли, но факт е, шапките като аксесоар стават все по-влиятелни. Не е ли време да им отделим самостоятелно място в мъжкият ни гардероб?


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени