Модна археология за празниците – мисия Египет

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @a_fashion_tribute


Твърди се, че в света на модата всичко ново е добре забравено старо. Дали е така, не съм срещал жена, която да се облича от архивите на семейната ракла, ако въобще са запазени. Ако преосмислим фразата ще видим, че всъщност тя маркира вдъхновението на дизайнерите от различни, в това число и исторически, периоди. Интерпретирането на елементи, цветове и форми едва ли е творческа немощ! Обръщането към естетиката на даден исторически период е вид носталгия към разбиранията и естетиката на отминали времена, служещи като трамплин за скок в настоящето. Щипка визуален привкус, която ни позволява да не забравим кои сме, в това толкова забързано ежедневие. В навечерието на така обичаните коледни и новогодишни празници обръщам поглед към така обичаната от мен история на Египет. Мистична, забулена в пясъчната буря на времето и изпълнена със загадки. Без да нахлувам в сферата на историците привличам вниманието ви към няколко колекции от близкото минало, които могат да се превърнат и във ваша отправна точка за предстоящите празници. Защото златото, което в случая не се измерва в карати, толкова добре си партнира на празничния дух в края на годината.

Разточителните божества на Джон Галиано


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @a_fashion_tribute


Винаги съм харесвал волния творчески полет на родения в Гибралтар дизайнер, чиято контролирана театралност винаги е намирала пряк път до сърцето на публиката. Едни от запомнящите се негови колекции са създадени за ревютата висша мода на Christian Dior. За сезон пролет-лято 2004, Галиано се впуска по стъпките на Хауърд Картър, откривателя на гробницата на Тутанкамон, но поставя фокус върху жените като фараони. Историята на Хатшепсут, амбициозната владетелка управлявала от името на мъжа си, чиито стремеж към утвърждаване я принуждава да използва атрибути, като подвижните бради, характерни за мъжете фараони. Но това е само отправна точка за дизайнера, който смело комбинира с множество обеми и форми от различни епохи при създаването на тази колекция. Какво ви пречи да се вдъхновите и да узурпирате властта, не само по време на празниците?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @a_fashion_tribute


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @a_fashion_tribute


Египет през погледа на Карл Лагерфелд


 

View this post on Instagram

 

A post shared by #Chaneljacket (@chanel_luxurybee)


Една от последните колекции на незабравимия и вездесъщ дизайнер за Chanel, който ни напусна в началото на 2019. Мистериите на Древен Египет са пречупени през философията на прочутата немска практичност и прецизност. Прословутият за модната къща туид присъства наред с кожата и е обагрен от благородни златни нишки. Chanel Metiers d’Art  – 2019 е първата и единствена колекция на Карл посветена на историята на Египет, но адаптирана перфектно към съвременната женска философия. Категоричността на отправната точка е запазена чрез големите кръгли яки, които покриват раменете и символизират слънцето. И ако това не е достатъчно, в колекцията присъстват любимите и носещи символика нюанси на червено, синьо и зелено. Всичко това е напълно приложимо и днес, превръщайки ви Нефертити от 21 век.

Зухаир Мурат сред пирамидите


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZUHAIR MURAD (@zuhairmuradofficial)


Ливанският дизайнер, който е сред любимците на звездите, когато говорим за представяне на червен килим, също се потопи в съкровищницата на Египет. Той с пълни шепи почерпи вдъхновение за колекцията си висша мода за пролет 2020. Познатите разточителни бродерии характерни за неговото творчество присъстват и в тази колекция, а комбинацията им с леки ефирни материи са безспорно толкова женствени! Всичко това в една ливанска приказка, в която съвременната жена държи здраво жезъла на властта, без значение, в коя географска ширина се намира. Женствеността днес е силна, но и откровено съблазнителна, така както е смятала и Клеопатра.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZUHAIR MURAD (@zuhairmuradofficial)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZUHAIR MURAD (@zuhairmuradofficial)


Не смятайте, че всичко казано принадлежи изцяло на историята на модата. Най-малкото, защото златните нюанси са в палитрата и на настоящия моден сезон, виждаме ги при Valentino, Paco Rabanne, Moschino, Giambattista Valli, Chanel… Цветът на слънцето ви приветства с топлина и благородство. Бъдете височайшите особи от Древен Египет с няколко лични щрихи. Не че червеното не е актуално за празниците, но не е ли твърде очаквано? Няколко карата блестящо злато са далеч по-неочаквани и приятни за окото.

ВЕСЕЛИ И ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СВЕТЛИНА ПРАЗНИЦИ!      


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Голи рамене в горещ ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени