NIKOLOVA – отвъд рамките

x

„Процесът по създаването на една колекция започва от идеята. Това е и етапът, който отнема най-много време – от първоначалните скици, през изкристализирането на концепцията и изчистването й от излишни примеси, и така докато се стигне до крайния продукт.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


През юли 2020 г. българският бранд NIKOLOVA дебютира на сцената на модния живот в страната с една колекция, смело  издържана изцяло в бяло, и съчетаваща в себе си едновременно младежки, градски дух и класическо звучене. Белият цвят съвсем не е избран случайно. За дизайнерката Христина Николова той символизира новото начало както за марката, така и за нея самата. Като бял лист хартия, на който започваш да пишеш нова история.

И въпреки че концепцията се приема много добре от публиката, заедно с одобрението идват съмненията и предразсъдъците. От една страна, че брандът ще прави само и единствено бели дрехи, а от друга, че като такъв подходът не е устойчив, и не успява да покрие разнородното търсене на многоликата публика.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


Такъв тип категоризация обаче не се вписва във философията на бранда, и със следващата си колекция младата Христина – двигателят на  NIKOLOVA, си поставя за цел да излезе метафорично и буквално от бялата рамка, в коята сама се е поставила. И това се случва още с рекламната кампания към пролетно-лятната колекция на марката за 2021 година. С помощта на фотографа Михаил Попов успяват да заснемат филм към колекцията, чийто сюжет е силно повлиян от пост-модернистичните движения в изкуството и културата през XX век, и по-специално от един пърформанс изпълнен от латино-американската художничка и активист Лигия Папе. През 1976 г, на плажа на Рио де Жанейро, тя разкъсва отвътре чисто бял куб, и изпълзява от вътрешността му. Артистичната проява символизира освобождаване от рамките на модернизма, и неговата стерилна среда на живот. Краткият филм към новата колекция на NIKOLOVA е един вид интерпретация на идеята, но през друга призма.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


И при новата колекция водещ остава характерният почерк на бранда – минималистичен, и фокусиран върху детайла. Разликата е в богатата палитра от цветови комбинации, а започват да се появяват нови елементи и комбинации при материите – лен, памук и вискоза. Виждаме рокля и пола с плисиран елемент, който сякаш е заимстван назаем от  ученическите униформи на момичетата. Сакото и ризата са скъсени, като заявка за смелост и младежки дух, който не търпи ограничения.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


Марката продължава да използва и така наречените „щокови“ платове, такива които са останали неизползвани в големи фабрики, и които иначе биват изхвърляни. Така NIKOLOVA отново дава заявка за устойчиво производство и отговорно отношение към околната среда.Текст: Fashion Inside

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от DOLCE & GABBANA

Миди пола от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична рокля от GAUGE81

Асиметрична рокля от GAUGE81 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от ZIMMERMANN

Къси панталони от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини рокля от ZIMMERMANN

Мини рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята на цветя е най-добрата приятелка на приятелките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ