NIUSHKA – да си изплетеш мечта

x

Обичам енергията на младите хора, безгранична и зареждаща. Способността им да излизат лесно от зоната си на комфорт, да се предизвикват и да разчупват стандартите с нехайство и усмивка, присъщи само на младостта.

Днес ще ви срещна с Ния. Тя е на 25 години, от Търговище и обича да… плете. И не само. Ния е превърнала хобито си в бранд, свеж, нестандартен и отличителен. Нейните кроп топове, ленти за коса, шапки не остават незабелязани.Първият ми учител по плетене беше мама. Тя ми показа основите, след това аз надграждах, като гледах клипчета в Интернет.

Ния завършва Моден дизайн във  ВСУ „Черноризец Храбър“, гр. Варна. За себе си казва, че е от късметлиите, които от много рано знаят с какво искат да се занимават. От малка рисува по наследство (дядо й е бил художник). Майка й пък винаги се е занимавала с приложни изкуства и шиене. И така тези две неща се срещат в главата й под формата на мода.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nia Dimitrova (@niushkabynia)


Идеята за NIUSHKA се ражда съвсем естествено. След завършване на университет единственото, което знае, че иска да прави, е да продължи да се занимава с мода и изкуство. Кандидатства на няколко места за дизайнер и технолог, но не получава отговор поради липсата на какъвто и да е опит. И така до ноември 2019 г. С майка й решават да направят страница в социалните мрежи и да започнат да плетат ленти за глава. Избират плетивото, защото то позволява много експерименти и процесът на работа с прежди е много вълнуващ. Майка й помага с плетенето, а Ния нашива украса по лентите.Всичко ме вдъхновява… наистина не мога да кажа какво точно, винаги е нещо различно. Обожавам да правя експерименти и това винаги ми дава нови идеи.

След лентите лека-полека се появяват и първите плетени дрехи, преплитащи традиция и настояще, защото според Ния традициите са основа и вдъхновение.

Отскоро тя прави и дрехи от остатъчни винтидж платове, покривки и пердета. Това е нейният начин да допринася поне с малко за опазване на околната среда и да направи бранда по-устойчив. Но най-много я вдъхновяват експериментите. Обожава да прави неща, които предизвикват нея самата. Понякога първо рисува даден модел, друг път просто взима прежда и всичко е в главата й.Питам я как приемат хората творенията й, имайки предвид, че в България сме доста закостенели по отношение на личния стил, а и често възприятиеята за мода са доста „изкривени“…

Мисля, че в днешно време с всички социални мрежи и лесния достъп до всички модни трендове, както и благодарение на инфлуенсърите, хората успяват доста бързо да влязат в час и да пречупят остарелите виждания. Според мен единственият проблем е, че тук не приемаме различното, и за да одобрим нещо новаторско, то първо трябва да бъде забелязано и одобрено от някой чужденец и чак след това бива забелязано тук.“, отговаря ми Ния.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nia Dimitrova (@niushkabynia)


Споделя, че понякога е много трудно да си всичко в едно, да създаваш моделите, след това да ги снимаш, сам да си бъдеш модел, но смята, че това е част от пътя. Като всеки млад човек има много мечти, но на първо място за нея е да направи бранда си още по-успешен и популярен. Да създава още по-красиви и ярки неща. А отскоро си мечтае и да създаде в родния си град ателие, в което да събира приятели творци и заедно да предават знанията си на хора, включително деца, които имат творческа енергия. Защото вярва, че всички знания и опит, които човек трупа през живота си, трябва да се споделят.Никога не съм се замисляла за кого се предназначени дрехите ми... за всички. Стремя се всички неща да бъдат идеалният баланс между креативност, устойчивост и комфорт. Невинаги се получава, защото е много трудно да направиш нещо страшно красиво и разчупено и едновременно с това да бъде лесно носимо и да изглежда добре във всички размери.

Влезте вмагичния свят на Ния на www.niushka.com. И кой знае, вие също може да пожелаете да последвате мечтата си!


Текст: Диана Захариева

Снимки: личен архив

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени