Оцвети си щастие или 7+1 начина да носим пастелни цветове

x

Синьо, зелено, розово, лилаво, жълто… това са все цветове, повечето от които под една или друга форма присъстват в гардероба ни. Повечето, защото докато можем да прием синьото, зеленото, розовото и понякога лилавото като относително често носени, то жълтото например си е повече избягван, отколкото избиран цвят, особено в ежедневните визии. Или поне до този момент беше така, защото тази година се завърна една тенденция, която категорично пренаписа цветните правила в модата и включи в играта почти всички цветове. С малката подробност – в най-пастелните им и светли нюанси.

Вероятно ви е направило впечатление как през последните месеци всичко сякаш се потопи в тази нежна и бонбонена палитра и още по вероятно е вече да притежавате не едно, ами няколко пастелни неща. Точно заради това решихме да обърнем повече внимание на светлите цветове, като ви ги представим в целия им блясък. И по-специално – чрез осем предложения как да ги съчетавате успешно, без да ви доскучават.Един за всички

Да започнем с възможно най-лесното: за да съставите елегантна пастелна визия е достатъчно просто да се съсредоточите върху един и същ цвят за дрехите и аксесоарите, а защо не и за обувките, когато тоалетът и ситуацията позволяват. Като споменаваме един цвят, това съвсем не означава и само един елемент – да, рокля, гащеризон или костюм са чудесно решения, но повече от спокойно може да изградите своя монопастелен образ от няколко различни компоненти. Сако, риза и панталон; рокля, палто и шал; пола, пуловер и аксесоар… изборът е голям и всичко зависи от вашето въображение!

Пастел + пастел = безкрайност

Колкото и положителни качества да имат монохромните визии, не можем да отречем, че в даден момент и те доскучават. Точно тогава е време да внесете доза разнообразие, като към пастела добавите още… пастел. Няма нищо по-лесно от това да съчетавате пастелните оттенъци помежду им. Те не водят „война” между себе си и трудно може да постигнете грешна комбинация, ако заложите на два, или дори три пастелни цвята. Къде е границата? – вероятно ще се запитате. Ами всъщност няма такава, може да правите десетки, даже стотици цветни комбинации, но все пак ви препоръчваме да ограничите пастелната палитра с най-много до три цвята в една и съща визия. В противен случай рискувате да загубите баланса на тоалета.
Нещо ново, нещо бяло…

Искате да излезете от рамката на пастелната гама, но и да запазите усещането за нежност, което тези меки цветове носят? Чудесно, занчи е добра идея е да ги съчетаете с нещо бяло. Белият цвят ще успее да балансира бонбонените цветове, ще предотврати опцията тоалетът да стане твърде „сладък” и категорично ще отхвърли варианта да приличате на захарен памук. Допълнително бялото във всичките му нюанси подсилва и романтиката, която пастелните тонове носят. Любов има между светлите цветове, какво да се прави!

Класика на хоризонта 

Почти винаги там, където има бяло има и черно. Е, тук не е изключение, с разликата, че не съчетаваме бяло и черно едновременно с пастелните цветове. Ами по отделно! Дори и да звучи малко дръзко, всъщност тъмният цвят се съчетава доста от успешно с пастелните тонове. Може повече от спокойно да добавите пастелно сако върху черната рокля, или пък да разнообразите черния костюм със пастелна риза/блуза. Черното палто също ще се радва да бъде в компанията на шал в пастелен цвят, а най-хубавото е, че и с бяло, и с черното опциите за модни грешки са сведени до миниум.

Бонус съвет: Ако все пак черният цвят ви се струва твърде драматичен и прекалено много контрастиращ на топлината, която пастелните цветове носят, то повече от спокойно може да го замените с тъмно сиво. Ефектът може би няма да бъде същият, но поне много сходен, със сигурност.
Малко яркост за разкош 

Като споменахме контраст, то може да използвате максимално креативността си и да го постигнете не само с черния цвят, ами и с всички други ярки и наситени нюанси, за които се сетите. Или поне всички, които отиват на вас, визията и тоалета ви. Пастелнорозова пола и яркозелен пуловер или пък небесносиня рокля с аленочервена чанта може и да не са първата ви мисъл, когато отворите гардероба сутрин, но определено могат да бъдат съвсем нелош вариант. Е, да признаваме – нужна е и доза смелост, но тя е в рамките на препоръчителните количества!

Една зебра за разходка, моля!

Не, разбира се, че няма да забравим за принтовете. Те така или иначе в момента властват навсякъде, та защо да не им дадем възможност да се съчетаят и с пастелните цветове. Ще се изненадате колко добре животинските принтове акомпанират на нежните пастелни нюанси. За съжаление не можем да кажем същото и за така модерните в момента мотиви с цветя, защото носени заедно със светли цветове, те понякога могат да изглеждат старомодно. Естествено това не значи да ги изключите напълно като вариант, просто ако искате да почерпите вдъхновение от флората и фауната, потърсете първо старите си познайници в лицето на зебрата и леопарда.
Обичайният заподозрян

Неусетно стигнахме и до царя на комбинациите – Негово превъзходителство Денимът. Наистина ни е трудно да се сетим за поне едно съчетание, в което денимът да не си е на мястото, особено след като вече сме го виждали облечен дори и с булчинска рокля. Любимият ни плат по някакъв свой начин успява да уравновеси твърде „момичешкия” характер, който нежните цветове имат, без да отнеме и частица от чара им.  Точно заради това идеята за деним и пастелни цветове ни се струва не просто добра и приложима, ами направо съвършена. Място за евентуални несъответствия при съчетанията няма, за стилови ограничения – също, затова не остава друго освен към Viva Denim!, спокойно да добавим и Viva Pastel!

Игра на детайли 

Завършваме с най-честия съвет, който даваме, но и безспорно много логичен: ако поради някаква причина все още не се чувствате достатъчно уверени как да носите пастелните оттенъци или просто ги предпочитате като акцент, то тогава добавете пастелен аксесоар. Шал, чанта, няколко гривни, колан или дори по-пастелно червило могат да разнообразят изцяло тоалета ви, без значение от неговите основни цветове. Просто опитайте, много вероятно е да ви хареса! Всъщност да ви харесат, защото веднъж след като започнете експериментите с пастелни цветове, неусетно ще се увлечете по тях и ще искате да добавяте още и още към гардероба…


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени