Поглед в бъдещето с Iris van Herpen

x

Колекциите на Iris van Herpen винаги са били абсолютен пример за изключително визионерство, поглед към онова, което предстои и елегантна препратка към най-добрите примери от миналото. Станахме свидетели на поредната силна колекция, представена по време на котюрната модна седмица. В Musée des Beaux-Arts в Париж модните любители се потопиха в доза красота, кръстена „Shift Souls“. Произведенията на Iris Van Herpen са перфектен и интригуващ микс от ранните астрономически открития, биологичния напредък (особено в последните десетилетия) и изкуството. Да, тези извори на вдъхновение нямат нищо общо, поне на пръв поглед. Но холандската дизайнерка успява да превъплъти в 18 разкошни визии именно тази особена смес, благодарение на т.нар. layering (наслагване на пластове в облеклото) и топлата, някак земна цветова палитра.

Самата дизайнерка споделя, че е разгледала човешката еволюция, промяната в човешките форми, идеализацията на определени модели, както и хибридизацията на женските форми, особено в японската митология. Именно там открива вдъхновение за съпътствъщата история на колекцията, какво и за дълбокото потапяне в непрестанното търсене на идентичност. Колекцията е предшествана от доста сериозно проучване на небесни карти и митологични рисунки, както и на последните успехи в ДНК инжинерството, особено в създаването на човешки и животински хибриди (но с името Кибриди), създадени благодарение на смесването на клетки от двата вида. Според Iris van Herpen сме на ръба на съвсем нова научна реалност, която е закодирана още в началните митологични мечти и представи от зората на цивилизацията.

Използваните материи също са в унисон с цялостната концепция. Плисе, органза, ръчно рисувани платове. Имената на моделите се доближават до небесните и дори по-космически понятия: Cosmica, Galactica, Harmonia. Iris van Herpen залага и на модерните технологии в производството, използвайки силата и качествата на лазера при рязането и обработването на необикновените форми.

Атмосферата по време на ревюто пък успява да пренесе присъстващите в една страхотна, неземна обстановка, благодарение на светлинно шоу и лазер, който сякаш разрязва пространството и подарява… почти истински облаци.

Ако трябва да бъдем честни, ще кажем едно. Колекцията ни допада много, дори без космическата или пък научна обосновка! Красиви, необичайни, женствени силуети, които бихме се радвали да носим.
Текст: Теа Николова

Снимки: Vogue, Fashion United

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къс панталон от VALENTINO

Къс панталон от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от TOM FORD

Сандали от TOM FORD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Тениска от BALMAIN

Тениска от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке с пух от MONCLER

Яке с пух от MONCLER Може да купите от тук

Coffee talks

~Coffee talk~

Вероятно поне веднъж сте чували израза: „Твърде много книги, твърде малко време”, или може би самите вие често го изричате…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ