Полата над коляното: грозното пате на модата

x

Средата на ноември е и всичко е във вихъра си – сезонната депресия, бърнаута, препълненият график, списъците за коледен шопинг, както и безкрайните опити да носим всички тези дини под една мишница… 

Да, неизбежно е. Колкото и да искаме, не можем да се разминем със задачите. Не можем и да се отдадем на приятна книга и кафе в парка за повече от 1 час (най-малкото, защото има вероятност да замръзнем). Единственото, което сме способни да направим е да се погрижим дните ни да минават със стил. Това винаги прави изживяването една идея по-приятно и ни позволява да романтизираме иначе сивата реалност. 

Как? Черпим вдъхновение от най-известното (и стилно) работещо момиче от чиклитите, в които си мечтаете да се потопите след дългия работен ден – Анди (героинята на Ан Хатауей) в „Дяволът носи Прада”… 


https://www.tiktok.com/@sheldonmovies3/video/7257483457494813998?_r=1&_t=8hPfS57UGMj


Един от нейните задължителни атрибути е полата над коляното, която ще бъде главния герой в този материал. От Vogue я определят като „неловка”, а в очите на немалко хора тя е искрено отвращаваща. Признавам си, в моите също – поне първоначално. 

Нормално е, при все факта, че именно този тип пола е неизменна част от гардероба на всяка втора начална учителка над 60 години, всяка трета кадровичка в държавна институция и всяка четвърта приятелка на баба ви, която си спомняте, вървяща в комплект с онези твърди карамелени бонбони за смучене. Иначе казано, полата над коляното не е най-горещия символ на сексапила и модерността. 

Къде се крие тънката разлика между старомодното и дизайнерската vintage енергия?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miu Miu (@miumiu)


На подиума! Там се крие. Ако си мислите, че това е модна история от края на миналото и началото на новото хилядолетие, заблуждавате се. 

Дизайнерите редефинират противоречивия стилов феномен в колекциите си за есента на 2023. 

Miu Miu, Gucci, Saint Laurent и 16Arlington са само някои от имената, заиграващи се със силуета. Разликата в модерната интерпретация е следната: полата над коляното вече не е за срамежливото, непохватно и субективно грозновато момиче. Същото, което би преживяло „магическото преобразяване”, след което „нищо вече няма да е същото”. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miu Miu (@miumiu)


Полата над коляното е в must have списъка на всяка бизнесдама с нюх за мода. Тя е символ на лидерство, женска сила, решителност и кураж. Метафора за прескачането на граници, разбиването на социални норми и изкачването в корпоративни йерархии. 

Грозното пате вече е лебед!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)


Вариантите за стайлинг са безброй много и зависят от това дали желаете да запазите формалния характер или пък да се обърнете към малко по-небрежен и свеж стайлинг, лишен от онази учителска (извините за жаргона) сухарщина. 

Важно е да споменем, че не е задължително полата над коляното да бъде черна или сива и скроена от неизвестен синтетичен плат, благодарение на който да получавате лек токов удар при допира със всяко живо същество. „Възкръсналите от пепелта” модели са кожени, металически, от туид или качествена вълна. Стремят се към ексклузивен прочит на комфорта, а не към конфекция на заетостта.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)


Не е необходимо да се придържате към официално-деловото клише – дори на работа, стига дрескодът да го позволява. 

Ок, да речем, че не е препоръчително да развихряте всичките си фешъниста фантазии на работното място – няма проблем,  леко „хакване на системата” не е навредило на никого. 

Фигурален чорапогащник, интересна чанта, обемно бижу, пъстро шалче, Y2K колан – тайната е в детайлите. 

Ботуши, ниски кокетни токчета, кецове – полата е изненадващо адаптивна към алтернативни подходи. Малко въображение и стават чудеса! 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 16Arlington (@16arlington)


Ако откривате себе си някъде из градския хаус, бързащи за поредната среща или пилатес клас в края на работния ден, дайте шанс на модното „грозно пате” от началото на милениума. Кой знае, може би дрехите крият ключа, разгръщаш онзи свят от романтичните комедии… Може би всички ние живеем в него, ала понякога е трудно да забележим кинематографското в ежедневието? А някой наблюдава на спирката, докато чакате рутинно закъснелия автобус в блестящата ви пола и в слушалките му звучи онази емблематична песен:

Suddenly I see (suddenly I see)

This is what I wanna be. 

Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността стъпва тихо…

Ако сте пропуснали
Най-четени