Полка точките – историята, която продължаваме да пишем

x

Имало едно време едни… точки! Те първоначално не били харесвани, после станали много обичани и започнали да се разхождат навсякъде. Всъщност и сега ги има – огледайте се, около нас са. Живеят си щастливо!

Дотук с приказката, мислим че стана ясно, че днес ще си говорим за това, което свързва Мис Америка, Мини Маус, Мерилин Монро и Франк Синатра. Да, полка точките! А как и по какъв начин този десен е устоял на изпитанията на времето и заслужено си е намерил място сред класиките в модата, ще ви разкажем в следващите редове!Махнете тези точки оттук!

Така любимият днес десен на точки не винаги е бил толкова обичан. През Средновековието в Европа дори се е считал за табу. Причината била, че все още шевните машини не били достатъчно усъвършенствани, за да създават равномерно разположени кръгли парченца върху плата, в резултат на което те много наподобявали обриви. Именно с обриви  пък се свързвали и някои от най-коварните и заразни болести в този период, заради което европейците просто не ги носели. И ако мислите, че само точките са имали тази злочеста съдба, то съвсем не е така. Райето също е било заклеймено, защото ивиците навявали асоциации за дрехите на изгнаниците. Добре, че всичко в този свят се променя!

Много думи, много точки и един танц

Защо точките са полка, ами не обикновени такива? Ами всъщност никой не е напълно сигурен за отговора на този въпрос. Съвсем логично десенът се свързва с популярния през миналия век танц – полка. От друга страна „polka” на полски означава и „жена от Полша”, но пък танцът е с бохемски произход, заради което следва да вмъкнем, че „půlka” в превод от чешки означава „половин(к)а” и е използвана за назоваване на малките стъпки в известния танц. Стана объркано, нали? Със сигурност има връзка между десена и танца, каква точно – не е съвсем ясно. Или пък е – полка точките са съхранили веселия характер на танца полка. Звучи логично, нали?Здравейте, точки! 

В модните среди полка точките се появяват като термин за първи път през 1857 г. в американското женско списание Godey’s Lady’s Book. Използвани са за описанието на муселинов шал, който, както може да се досетите, е бил на симетрични кръгли фигурки, по това време – бродирани. Първите снимки на дрехи с точки пък са тези на Мис Америка от 1926 г. На тях тя позира, облечена в бански на полка точки. Години по-късно и Мерилин Монро ще облече подобен, а кадрите ще се превърнат в толкова емблематични, колкото и онези с бялата й рокля. В този ред на мисли – ако нямате бански на точки, купете си! Винаги са модерни.

Точки ли чух?

Буквално може да ги чуем, защото модерните точки са намерили начин да се прокраднат и в света на музиката, при това не само върху тоалетите на изпълнителите. През 1940 г. Франк Синатра изпява баладата „Polka Dots and Moonbeams“, мелодията на която мнозина намират за ужасна. Не така стои въпросът обаче с хита на Браян Хиланд от 1960 година. Песента се казва „Itsy Bitsy Tennie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” и, както може да се досетите от дългото заглавие– възпява полка точките. Мелодията позната ли ви е? Да, има я и на български! При това не е просто кавър, ами тотално различен жанр  – детска песничка, в която банските са „на лалета”, а не на жълти точки. Странен избор за превод, не можем да отречем!Всички пътища водят към Дисни

Освен в музиката полка точките се чувстват комфортно и в киното. За първи път в анимационното кино, ако трябва да бъдем напълно коректни! Кой герой носи пола на точки? Мини Маус, разбира се! През 1961 г. Дисни дебютират с първи полка точки дрехи именно с приятелката на Мики Маус. По това време обаче точките са били много трудни за управление, тъй като анимациите са се рисували на ръка, ето защо любимата на много момиченца мишка носи облекло на точки само когато е в статично положение.

Годините минават бързо и след този първи дебют полка точките се настаняват удобно в кино лентите. Една конкретна рокля (и роля) обаче са ни любими! Доста след дебюта на мишката и нейната пола, през 1990-та година Джулия Робъртс се появява във филма „Хубава жена”. Като Вивиан и в рокля на… точки. А, да и с шапка с панделка на точки! Емблематична ро(к)ля!Историята сега я пишем

В най-обобщен вид, така започва историята на полка точките. Финалът няма вероятно скоро да бъде написан, защото модните дизайнери, пък и самите ние непрекъснато дописваме по някоя нова страница от иначе богата точкова история. И така трябва – точките не могат да се превърнат в спомен, защото те създават спомени! Носете ги!


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени