Страстта на 2023 през призмата на Pantone

x

„Цветовете следват промените в емоциите.“

Пабло Пикасо


Всяка година Института по цветове Pantone обявява своя нов цвят, който сякаш свикнахме да обагря, ако не целия, то поне част от съдържанието на гардероба и емоциите ни. За предстоящата 2023 властта е поверена на Viva Magenta, една гореща разновидност на червеното. Вдъхновението за този цвят идва от едно от най-старите естествено багрила, което се е получавало от насекомото cochineal. То толкова напомня по форма на митичният египетски скарабей, че неизбежно се сещаме за неговата божествена сила, слънцето и природата.     „ЕГН-то“ на този цвят е 18-1750 и въпреки, че е в близка родствена връзка с червеното по-скоро клони към наситените нюанси на розовото, като също събужда усещането за любов, страст, енергичност и сила. Той е със смел, бунтарски дух, който носи радоста и оптимизъм в живота. С чиста съвест може да се каже, че това е новата версия  на червеното което приветства смелия подход към експеримента и себеизразяването.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)


”В днешната епоха на технологиите търсим и черпим вдъхновение от природата и това, което е истинско. PANTONE 18-1750 Viva Magenta произхожда от семейството на червеното и е вдъхновено от кошенила, едно от най-ценните багрила, принадлежащо към групата на естествените багрила, както и едно от най-силните и ярки, които светът познава.” – споделя Леатрис Айземан изпълнителен директор на института Pantone.Трудното добиване на този цвят преди векове е вероятно причината той да е сред символите на кралско и високо религиозно величие. То привлича и вдъхновява  Christopher John Rogers, Valentino и Gucci, за следващата пролет и лято както, и Loewe за този сезон. Пипалата на Viva Magenta пълзят дори и сред мъжките колекции, като тези на Dior Men’s  и отново Gucci. Дали ще му се доверите в ролята  на царствено величие или в тази на висок духовен сан е ваше право на личен избор. Но този цвят определено има място дори в митичния капсулен гардероб. Но да видим как той обагря модата върху градските паважи. Там нюансите на този цвят не проявяват никаква, напълно излишна, скромност. Ослепяващ със своята позитивност и открояващ се сред тълпата той магнетично привлича погледите. Едва ли има моден представител, който да не развява бяло знаме пред неговата сила. А най-забележително е, че освен в цялостна визия си партнира с множество от представителите на кръга на цветовете. Панталон, рокля, боди, сако, суитшърт… не са достатъчни. Маджентата превзема и фронта на аксесоарите и определено се оказва един от фаворитите сред цветовете през последните години, който упорито устоява на все по-необузданите ветрове в модата.


Вдъхновете се от Viva Magenta, защото тя ще живее дълго. Очевидно е добра инвестиция, моментът е подходящ. Предстоят поредните намаления, така че бъдете с характера на цвета и се преборете за вашето ново попълнение, с което ще впечатлявате не само сега, в този момент. Само трябва да изречем вълшебните думи – Viva Magenta!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)


Текст: Константин Стойнов

Снимки:Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени