Ванилови момичета: новият мегатренд

x

През месеца на любовта и виното, когато навсякъде около нас се сипят шоколадови сърца, ние ви представяме вечната опозиция на шоколада – ванилията.

Вечният спор за избор на сладолед вече се пренася и в модата, благодарение на мегатренда „ванилово момиче” (от англ. vanilla girl aesthetic). Името му е достатъчно красноречиво и най- вероятно, чувайки го си визуализирате съвсем адекватни неща. 


@sheerluxe

#vanillagirlessentials in the SL Office 🧸 #vanillagirl #icedcoffee #vitagrace #americanvintage #zarabomberjacket

♬ low sped up sza – xxtristanxo


Ако имате по-богат Tik Tok речник обаче знаете, че ваниловите момичета са нещо отделно от предшественичките им, които завладяваха социалните мрежи през 2022 – не са balletcore, нито пък cottagecore. Далеч са от ядрените категории, въпреки че, ако питате нас разликата е трудно доловима…

Това, което стои в основата на ваниловото момиче е представата, че не стилът на обличане е водещия фактор в естетиката. За ваниловите момичета тенденцията се прехвърля в целия им начин на живот, обрисувайки поредния стереотип, който просто можем да зачеркнем и да обобщим с “it girl”- приказка, разказвана от десетилетия.Въпреки всичко, с оглед на факта, че #vanillagirl има 446,1 мил. преглеждания в момента, в който се подготвя този материал – трябва да отдадем необходимото внимание на тенденцията и да разшифроваме в какво се крие тайната на успеха й?От BuzzFeed News приписват на ваниловото момиче следните характеристики: „Тя обича уюта и чистотата. Облечена само в неутрални тонове като бяло, бежово или много светлокафяво, тя носи свободен  плетен пуловер и ниски ботуши Ugg. Косата ѝ е прибрана назад; не носи тежък грим – може би само гланц за устни, молив за вежди и кремообразен руж. Когато ви посрещне в дома си, тя ви предлага домашно приготвено лате, бял стол с букле, на който да седнете, и одеяло, с което да завиете краката си, докато на заден план се носи аромат на захарни бисквити. Тя е елегантна, изискана и най-вече непринудена.”
Ваниловото момиче напълно резонира с ваниловия сладолед. На пръв поглед обикновено, чисто и далеч от интригуващото. Ако вложим малко повече мисъл обаче, именно той подхожда на всеки топинг или друг вкус. Навярно освен безупречната кожа и прическа, ваниловото момиче би било и приятен човек – естетиката го изисква.

Без да се изненадаме, докато проучваме в дълбочина, разбираме, че не всичко в концепцията е коректно за 21. век. Ключова характеристика на ванилията са цветовете, с които я свързваме– бяло и светложълто, т.е. би следвало и ваниловото момиче или поне кожата му да са такива… Това поражда вълна от обвинения в расизъм и твърдения, че това е поредната естетика, захранвана от социалните мрежи, която поставя на пиедестал белите хора. 
Лично ние не виждаме нещата така. Ваниловата естетика като стил на обличане и живот е породена най-вече от себеусещането. Всяко момиче може да бъде ванилово, шоколадово или захарно (след прочитането на този материал  и гладно), стига да поиска. Това не подлежи на преразглеждане. 

Както вече разбрахме, ваниловият стил се ръководи от ключовите думи: удобство, неутралност и непринуденост. Рядко обаче можем да припознаем себе си напълно в кодекса на дадена естетика, но пък затова винаги можем да си откраднем дори нещо малко.Must have списъкът на ваниловите момичета има различни вариации, ала няколко неща винаги се открояват… 

Изчистени силуети, които подчертават даденостите ви, ала не отвличат вниманието от вас и естествената ви красота – нищо крещящо или прекалено дръзко. Отличен метод за постигане на този ефект са монохромните визии, постигнати чрез сетове.

Бялата риза – вечна и принадлежаща на всяка естетика. В случая слагаме особен акцент върху нея. Абсолютно универсална, тя може да претърпи редица метаморфози от сутринта до вечерта, но да запази усещането за шик, вечност и чистота.

От тренд в тренд. Нашумелите ботуши UGG се пренасят и в гардероба на ваниловите момичета. Звучи логично, особено в частта с удобството и непринудеността. 

Мекият и топъл пуловер играе главна роля. Съчетан просто с дънки, с интересна пола или може би без нищо освен чифт високи ботуши в стил Ариана Гранде – вие определяте сюжета.
Що се отнася до нас, не бихме казали, че това е най-любимата ни тенденция. Разбира се, че всеки има дни, в които просто иска да заложи на безопасното, да се облече в бяло от глава до пети и да започне начисто, ала има и множество други начини – дръзки, стилни и интригуващи.

Като почитатели на „Сексът и градът”, не можем да не споменем онзи диалог между Кари и Тузара, в който той обяснява как тогавашната му съпруга Наташа декорира целия им апартамент в бежово… Нашите чувства относно тренда в голяма степен резонират с тези на Кари  в този емблематичен епизод. “Go lie in your beige bed!”

Колкото и вечни са бежовото и бялото, дори с гръмкото название „ванилово” – ами те просто са неутрални. Ако проверите термина в тълковния речник, то едно от значенията звучи така: „Не оказва никакво въздействие”. Сами може да прецените дали искате да се идентифицирате с подобно название или да извадите маджента палтото от гардероба и да завладеете света.


Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty Images/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени