Viva México или новата круизна колекция на Dior

x

Круизните колекции на модните гиганти са може би сред ТОП 5 съревнователите ми в класацията „Любими аспекти от работата като моден редактор”. 

Между голямата треска около традиционната модна фиеста през пролетта и есента, когато всички се състезават за внимание и чий дизайн ще стане най-вайръл, откриваме любимите ми круизни колекции. Защо любими? Не зная колко е коректно да фаворизирам неща от работната ми сфера, ала преди критици и редактори, сме най-вече почитатели, затова ще си го позволя. Любими са ми поради простата причина, че тук виждаме истинските и далеч по-малко комерсиални интереси на дизайнерите. Това са колекциите, които ни завъртат из земното кълбо, за да докажат, че е крайно време да избягаме от евроцентристиките нагласи в модата и да отворим обятията си за вдъхновение без географски граници. 

Chanel ни отведе в Лос Анджелис, Gucci в Сеул, а темата ни за разговор днес е мексиканската приказка на Dior за колекцията Cruise 2024.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)


Колекцията е символ на дългогодишната връзка на бранда с мексиканската култура и възхищението му към нея. Вдъхновени от единствената и неповторима визионерка и икона Фрида Кало, дрехите играят ролята на връзка между миналото, настоящето и бъдещето. Впечатлена от способността на Кало да преначертава границите на пола, идентификацията и себевъзприемането, Мария Грация Киури открива паралела между минало и настояще и позиционира колекцията във времена на горещ диалог, флуидна природа и непрестани модификации. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annie Lask (@annielask)


В официалното изявления за колекцията, от Dior споделят:

„Емблематичната фигура на Фрида Кало продължава да поддържа силна връзка с културата, която е в основата на колекцията Dior Cruise 2024. Мексиканската художничка надхвърля тялото си чрез дрехите си, които се превръщат в представителство, прокламация, протест и утвърждаване. Подобно на пашкул, криещ пеперуда, идеята се превръща в мотив, разгръщащ се в множество нюанси и форми, чрез серия от принтове.  Мария Грация Кюри се вдъхновява от снимките на Фрида Кало, на които тя нарушава правилата за границите между половете. От 19-годишна възраст Фрида носи мъжки костюм от три части, престъпвайки женствеността си, за да заяви своята интелектуална независимост.”


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sergio Chuquimia (@sergio_chuquimia)


А щом стана въпрос за интелектуални занятия, важно е да споменем локацията, на която се провежда шоуто – Antiguo Colegio de San Ildefonso, колежът, където Фрида учи и се запознава с буреносната си любов Диего Ривера. Всичко е толкова символично, толкова театрално и детайлно, че съвсем умишлено смея да го наричам шоу, а не просто ревю. Dior… Дори природата е в унисон с концепцията. Докато шоуто, провеждащо се на открито, тече – небето също тече. Всичко тече!Проливен дъжд, сякаш нарочно вали, за да отмие всички патриархални задръжки и да остави на показ колаборативното майсторство на Dior и редицата мексикански творци, допринесли за колекцията от създаване на принтове до подбирането на местен текстил. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Avilán (@danavilan)


Dior Cruise 2024 успява да създаде изключително ярък и жив колективен образ на мексиканската култура, борбата за еманципация на жените, силата на духа и най-вече непреходността на времето пред гения. 

Пътешествието далеч не цели просто да си припяваме “Viva Mexico”, докато следим какво се случва в Instagram. Тук акцентът се крие в корена на традицията, комуникацията и възхищението. За да са доволни всички Gen Z-та, тук лично аз виждам нещата като един чудесен cultural appreciation, а не cultural appropriation! 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени