Време за екстремна женственост

x

Бяхме заложили, че женствената талия ще се завърне отново! Няма как, след тежки социални кризи това е нормална реакция на отричане и разцвет. Точно на това се дължи и успеха на Кристиан Диор и неговата линия New Look след Втората световна война. Времето, в което всички искат да забравят ужасите и погрома предизвикани от една политическа лудост.  Въпреки полярните мнения за тази колекция тя властва цяло десетилетие, като препратки към нея периодично се появяват в модните тенденции. Без да омаловажавам значението на мосю Диор трябва да се припомни, че всъщност дизайнерът не открива някой от земните полюси. Всъщност той дава на жените възможността да се почувстват отново нежния пол, след резките промени на обичайния живот по време на войната. Интерпретацията на стила Belle Epoque, завръщането към някаква по-класическа форма на женственост – деликатна и изтънчена  е някак си толкова логична. Да си призная, очаквах новата появата на този силует след световната криза с COVID 19, даже малко се забави. Предполагам, че това се дължи на краха на цялата модна система, в това число и на производство, и на доставка. Факт е обаче, силуетът на пясъчен часовник, или наричан още оса, отново е сред звездите на хоризонта за есента и зимата. Не очаквайте само безкрайните метри подплата характерни за първообраза. Да проследим, кой и как интерпретира и подчертава вашата талия и заобля бедрата за предстоящия сезон.

Alaia


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALAÏA (@maisonalaia)


Настоящият дизайнер на марката Питер Мюлиер залага в четвъртата си колекция на анатомично вярната талия и заоблените бедра. Това се случва не без помощта на любимия на всяко поколение деним. Ударната сила на избеленото светлосиньо е категорично във варианта от глава до пети. Наложилото се съчетание от джинси, с класически силует, и риза е работещо, но вече не ви ли доскучава? Няколко сантиметра добавени във външната линия на бедрата и едни токчета вършат чудеса. Силуета се променя драстично, а вие покривате и неизменния тренд на вечния деним.

Max MaraГолямата истерия по широките панталони продължава, но нищо не им пречи да крачат и в съвременната версия напълно заслужила класическото прозвище NEW LOOK. Италианците знаят как да придадат онзи тих и ненатрапчив лукс, заигравайки се дори с една чисто френска по своя произход тенденция. Свободният жакардов панталон и лаконичната обемна горна част напират перфектната пресечна точка на моделиране чрез помощта на широк колан. Дали е само колан или комбинация с част от корсет не е от значение. Важното е, че са постигнали една лаконична и женствена линия, в  характерната за марката гама, която може да приложите успешно и в офиса, и в свободното време.

Bottega Veneta      Впечатляваща със своето различие е трактовката на Матю Блейзи за марката. Той предлага провокираща визия – контрапункт на познатите подходи по темата. Подчертаването на анатомията на талията в екзотична релефна кожа не е достатъчно за дизайнера. Той подсилва ефекта като добавя обем в скъсената горна част и малко над линията на ханша. Една абсолютно съвременна версия на тенденцията, която прави и деликатни препратки към деконструктивизма в модата. Тази провокация наклонява везните в полза на съвременните смели комбинации в полза на еклектизма. Адмирациите са заслужени, защото балансът на всяко ниво е перфектен. Работата с обеми,  силует и стилове е достатъчна – лишаването от крещящи цветни акценти е проява на професионализъм. Страхотен пример за добре намерено равновесие, което винаги е посрещано от ефекта УАУ и то с положителен знак.

BalmainПровокатор и любимец на звезди и техните стилисти Оливие Рустейн не подминава талията тип оса. Представя я в няколко различни версии, но тази със скъсен панталон и алено сако привлича веднага вниманието. Не само заради яркия червен цвят, но и заради конструктивното решение. Ако историческият силует на мосю Диор описва чрез изразните средства на модата разбирането за добро момиче, то днес нещата са различни. Не само заради утвърдения в дамският гардероб панталон, а и защото „лошите“ момичета сякаш са на почит. Сложното конструктивно решение на сакото разкрива достатъчно плът за да развихри всяко въображение. В цялата колекция на Оливие пълзи нишката на лека театралност, която не е нещо ново за него. Блясъкът на сцената определено е притегателна сила. Много дизайнери от миналото за жунглирали със светлините на прожекторите, знаете го добре. Едно такова секси намигване към отминалите времена би придало палав характер към всеки базисен гардероб. Не го подминавайте с лека ръка.

DiorНяма как да подмина модна къща Dior и дизайна на днешния й наследник Мария Грация Киури. Този пантеон на New Look предлага своите съвременни интерпретации, които са сякаш поклон пред творчеството на Кристиан Диор. Намиран на моменти за доста морално остарял силуетът периодично се завръща и при другите дизайнери – провокация към съвременните разбирания за женственост. Е, в тази колекция нещата са адаптирани и деликатно поръсени с провокация. Дизайнерката се отказва от разпознаваемите цветя, на които се базира и оригиналното название на Кристиан, в полза на лошите момичета. Всичко това е подсилено от грима, който ми напомня за модела Джия Каранджи заради която през 90-те се появи определението heroin chick, който по-късно бе използван и за дивите години на Кейт Мос. Е, твърдо НЕ на всякакви опиати, но твърдо ДА на свободните по дух момичета.

Това са само част от дизайнерите, които посягат към New Look създавайки свои собствени алхимични формули. Дали пък сред тези години на оувърсайз тенденциите нямате нужда да рестартирате или да добавите нещо по-близко до женствената анатомия? Таз, приковаваща мъжките очи и сърца.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Добавете розово в сивия ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени