Защо българският мъж е кошмар за модата?

x

Pitti Immagine Uomo – един от най-популярните форуми за мъжка мода (ако не и най-популярният) – провежда своето 106-то издание между 11. и 14. юни, 2024 г. на традиционната си локация Fortezza da Basso, Флоренция. Тосканският  оазис на културата, историята и модата посреща стилисти, купувачи, модни любители и немалка част от световния елит в рамките на 4 дни, за да представи майсторството, визията и неподражаемия стил на някои от най-значимите имена в модната индустрия.  

Иновациите срещат утвърдения вкус, street style среща висшата мода, а стиловата дифузия, предизвикана от тези интеракции, е това, което прави Pitti Immagine Uomo едно от най-чаканите събития в модния календар.За съжаление нямахме възможност да отскочим до Италия, но безграничните възможности на дигиталния свят ни позволиха да скролваме на воля в социалните мрежи и да въздишаме по харизмата и излъчването на тези истински изтънчени мъже. Духът на италианската sprezzatura може да се усети дори само през дисплея! А за тези от вас, които не са наясно за какво говорим, обясняваме веднага…

 Според Уикипедия: Sprezzatura е италианска дума, която се отнася до един вид небрежна грация, изкуството да направиш нещо трудно да изглежда лесно или да поддържаш безгрижно поведение, докато изпълняваш сложни задачи.

Според Merriam-Webster Dictionary: Sprezzatura е изучавано безгрижие: грациозно поведение или изпълнение без видими усилия. 

Според нас: Sprezzatura е именно онзи фактор, определящ омаята на рафинирания мъжки стил, представен и на Pitti Immagine Uomo. Щипка денди, щипка алфа и нито прашинка БГ батка. Един от главните мотиви за появата на този материал е именно фактът, че sprezzatura е нещото, което липсва на около 95% от българските мъже. А това е меко казано смущаващо… Стилът има ли значение за българския мъж? Поясняваме: стил не означава да изглеждаш ок – почти всеки изглежда добре в straight fit дънки и изчистена тениска. Стилът е продължение на индивидуалността, на това как се изразяваш чрез модата, която избираш да носиш; как припознаваш своите ценности в тези на бранда, който си решил да подкрепиш; чувството, което ти носи една дреха… Стилът е силно дефицитен за множество български мъже. Какви са оправданията за това? Започваме с вечната фраза, че има много по-важни работи от това как изглеждаш. Да, абсолютно вярно. Има и много по-важни работи от колата, която караш, ала това все някак се вписва в графите с приоритети на господата… 

То модата е женска работа…често заключва средностатистическият салфеткохвъргач, а даже няма представа, че ръководните длъжности във висшата мода (творческите директори, например) най-често са мъже. Еее, ама те са гейове. И?

Ама то жена ми/ гаджето ми трябва да ме облича. Има една жена в този живот, която трябва да облича един мъж и това е майка му. Този период продължава до момента, в който мъжът не навърши необходимата възраст да знае колко са пръстите на краката му или в краен случай – да умее да умножава по 2. Оттам нататък всичко е стилов overdraft… Не мисля, че е нужно да задълбочаваме в посока феномена дънките ми са по-тесни от тези на приятелката ми или казуса: Какво, за бога, е спортно-елегантен стил? (освен оксиморон като част от тропите и фигурите в българския език). 

Акцентът, който искаме да поставим, е върху перспективата на българския мъж относно стила и модата. Време е тесногръдите стереотипи да бъдат разбити! Отвъд клишето, при стила всичко започва от единицата, от мъжа като личност – не като част от общност. Мъжете имат естествената способност по-бързо да се приобщават към групи, обединени от даден интерес или чувство за принадлежност, но това е противопоказно за изграждането на особено изразени личностни качества или индивидуален стил. В България наблюдаваме такива културологични явления най-често при привържениците на определени футболни отбори или музикални изпълнители. Не казваме, че е грешно, но за да може личният стил да се материализира, българският мъж трябва да започне да се приема първо като личност, после като част от общност. 

Липсата на добри примери също е фактор, който трябва да имаме предвид. Господата, които се занимават със създаването на модно съдържание в България, са малко, но пък тези, които го правят, не са за изпускане. Тяхната целева група обикновено е по-младата аудитория, ала смятаме, че всеки има какво да научи. Глътка свеж въздух на фона на цялото hustle & bustle съдържание… (no shade). 


@itsconstantin

its all about finding your own style… and a cool sweater from lacoste #ald #menstyle #jimmyfairly @Jimmy Fairly

♬ Yasashi – CXSPER


@jurassic.george

Днес съм поканен на много готино събитие Благодарение на Converse Bulgaria! Нямаше как фита да разочарова за тях. Какво мислите маняци? #мода #приготвисесмен #стил #втораупотреба #fashion #mensfashion #menstyle #style #streetwear #streetfashion #converse #getreadywithme #grwm #fyp #thrift @ICEDOUT @ZARA @Pull&Bear @Converse

♬ original sound – George Stoyanov


Нещата, разбира се, не се ограничават до границите на България. С риск да се повторим, всичко зависи от промяната на наратива към по-отворено мислене. Изложения като Pitti Immagine Uomo са пример, че мъжката мода започва да заема все по-ключова част във формирането на модерния космополитен пейзаж. Ако искаш да бъдеш част от голямата картина, трябва да положиш усилия, да поемеш нещата в свои ръце и да бъдеш дързък.

Това е бъдещето. В него няма място за закостенели умозаключения от миналия век. И за all black тениска + карго панталон аутфита от квартала. 


Текст: Наско Фотев

Снимки: Pitti Immagine Uomo

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Нека да е бяла рокля днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени