3 жени на извора на младостта

x

Те са интериорен дизайнер, молекулярен биолог, визуален артист и споделят с нас своя поглед по темата за възрастта и времето, което неумолимо тиктака. Вдъхновени и безкрайно вдъхновяващи, Теодора, Милена и Елена са жени, които със сигурност ще пожелаете на секундата да имате за приятелки!Какво е младостта? Какво е красотата? Какво те кара да сияеш? Вдъхновени от ESTHEDERM и серума за клетъчно дълголетие AGE PROTEOM™ Advanced Serum ви срещаме с три жени, които размишляват върху тези и още екзистенциални въпроси. Всяка от тях е истински професионалист в своята област, а самите те са много различни една от друга. В същото време отговорите им съвършено подреждат пъзела на вътрешния свят на всяка от нас, независимо дали сме на 30+, 40+, 50+ или 60+ години. Защото, както неведнъж сме казвали, силата и сиянието на жената се измерват преди всичко със светогледа и отношението й към живота и към самата себе си.

ТЕОДОРА БОЕВА: „Жените имаме склонността да виждаме първо дефектите си в огледалото. Опитвам се да се харесвам такава, каквато съм, и да се гордея с моята индивидуалност. В днешно време индивидуалността е рядкост.Теодора е интериорен дизайнер. Завършила е Средно художествено училище за приложни изкуства гр. София. Висшето си образование завършва в IED Istituto Europeo di Design Милано със специалност интериорен дизайн. Влюбена е в работата си, защото тя развива стила и въображението й! Като жена е суетна умерено, но взискателна в избора на козметика – може би защото като майка на две момичета трябва да дава личен пример за любов и грижа на жената към самата себе си.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

Гледам все още от гледната точка на 30-те, но за мен младостта е усещане на духа най-вече. Бих искала да приемам всяка възраст с усмивка, самочувствие и спокойствие. Както в професията ми като дизайнер държа на красотата, но с уточнението, че тя е субективна и най-вече е вътрешно усещане.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Тук съм безкомпромисна от няколко години. След като видиш първите фини линии, първите петна (от безсмислено излагане на слънце и младежка немарливост), започваш да търсиш как да възвърнеш здравето на кожата си. Вярвам, че добрият външен вид е отражение на едно здраво и крепко тяло отвътре.

Какво Ви кара да сияете?

Всяка жена си има малки тайни, но за мен една добре направена коса в комплект със здрав и сияен тен са абсолютно достатъчни, за да се чувствам прекрасно в кожата си.

Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

Това си е „гейм чейнджър“! Въпреки стремежа към вечна младост обаче ми се иска българката да умее да остарява красиво и нежно.С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Образованието в чужбина и в частност Италия ми даде възпитание към стил преди всичко. За мен връзката между модата и интериора вървят ръка за ръка, затова не спирам да се уча и надграждам.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Както споменах, от няколко години си поставих за цел да инвестирам в добрия външен вид на кожата и тялото си. Спортувам 3-4 пъти в седмицата. Това ми дава енергия, а и вярвам в максимата „здрав дух в здраво (и младо) тяло“! Старая се да почиствам кожата си добре два пъти на ден, не пропускам околоочната грижа и хидратацията с подходящи продукти. Все още се уча да пия повече вода. Обичам леки текстури на бялата козметика, не търпя тежки и мазни кремове върху кожата си, ето защо AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM ми допада много, създава усещането на втора кожа с кадифен финиш. Той ми служи и като база на ежедневния ми грим.

Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Който ме познава, знае колко критичен човек съм към себе си. Жените имаме склонността да виждаме първо дефектите си в огледалото. Опитвам се да се харесвам такава, каквато съм, и да се гордея с моята индивидуалност. В днешно време индивидуалността е рядкост. Мечтая след 10 години да погледна снимките си и да кажа, че на 40+ изглеждам по-зашеметяващо от сега!

Проф. МИЛЕНА ГЕОРГИЕВА: „Пресечната точка между здравето и красотата на една жена е в хармоничното взаимодействие между физическото и психическото здраве на тялото и мисленето.Милена Георгиева е професор по молекулярна биология. Научните й интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, съвременна биомедицина и стареене. С дългогодишен опит в Лаборатория по Молекулярна генетика, епигенетика и стареене и Институт по Молекулярна биология – БАН. Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научноизследователски проекти към национални и международни агенции. Тя е научен консултант към международната Enago academy, която цели да подпомага учените от цял свят със съвети за академично развитие. Милена има специализации по генетика и епигенетика в Института Кюри и в Университета в Страсбург, Франция. Специализирала е биология на стареенето в Международния научен център по биоинженерство в Триест, Италия. Член е на Съюза на учените в България, на Европейската федерация на биохимичните дружества и на Международния съюз по клинична епигенетика. Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc. Милена е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор на многобройни фестивали и научни събития, чест гост в радио– и телевизионни предавания. Лектор е на TED платформата.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

За мен младостта е красота, а красотата – здраве.

Възприемам младостта като период, свързван с енергия и потенциал за постижения. Като експерт в сфера като биология на стареенето вярвам в максимата, че човек винаги може да бъде млад, ако държи духа, ума и тялото си млади с ежедневни грижи и похвати за намаляване влиянието на вредните въздействия на ежедневието ни.

Древните философи като Аристотел и Сенека дефинират младостта като време на оптимизъм и надежда, когато човекът има възможност да учи и да се развива. Сенека също така подчертава, че младостта е време, в което човекът трябва да насочи своята енергия към добрите дела. Платон и Аристотел пък дефинират красотата като нещо, което не само се вижда, но и се усеща и се постига чрез хармония, баланс и симетрия. Те разглеждат красотата като важна ценност и в идеята за духовно съвършенство.

Красиво е наистина: да научим нас самите и нашите деца, че красотата първо е красота на душата и ума и едва тогава на физическото тяло.

Това е моята дефиниция за тези две преекспонирани в съвременния свят, а в същото време толкова съвършено прости характеристики на човека.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Пресечната точка между здравето и красотата на една жена е в хармоничното взаимодействие между физическото и психическото здраве на тялото и мисленето. Това единство може да бъде постигнато чрез внимателно балансиране на физическите, емоционални и психически нужди със здравословен начин на живот, редовна физическа активност, избягване на вредни навици като пушене и употреба на алкохол. Заедно с това жената може да постигне красота чрез правилната грижа за кожата, косата и ноктите си, като използва качествени продукти за грижа за тялото и в същото време работи върху своите емоции и се грижи за своето психическо здраве.

Само така тя излъчва вътрешна красота и увереност в себе си, което се отразява в нейната външна красота.

Какво Ви кара да сияете?

Лично мен това, което ме кара всеки ден да се будя усмихната и готова за новия ден, е любовта в нейния най-чист и магически смисъл: любовта към живота, към ближните, към света и новото. Това ме кара да сияя и всеки ден да съм готова за нови предизвикателства, а в света на науката за живота (биологията) те са неизброими. Необходими са кураж, сила, себеотдаденост, вътрешна сила и красота, за да разгадаваш тайните на природата, в частност биологията на човека.

Каква по-голяма мотивация от това да искаш да постигаш тези цели!

Аз живея чрез тези сила и светлина. И моята мисия е те да растат с експоненциална сила в мен и света около мен.Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

Откритието на проф. Мирослав Радман, че дълголетието на клетките зависи от състоянието на протеините, е естествено продължение от постиженията в науката за клетъчното стареене. Запазването на целостта на протеините е в основата на фундаменталните белези на клетъчното стареене и е част от 12 общи белези, върху които се работи от десетилетие насам.

Прилагането на тази теория в практиката, в изработването на продукти за грижа за кожата, е многообещаващо и е много силна заявка за силата и бъдещето на науката за стареенето в козметичната и други индустрии. С други думи, това откритие е естествено и задължително продължение на тази наука и много важна заявка за нейното прилагане в практиката.

С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Като експерт в сфери като стареене, генетика и епигенетика, моята професия ми е донесла много знания и опит за разбиране на това как функционира човешкият организъм. Познанията ми в тези науки ми дават друг хоризонт за интерпретиране на силата на факторите на средата върху нашите гени. Науката епигенетика например изучава измененията в изявата на гените, които не са свързани с промяната в ДНК. Тези изменения се дължат на различни фактори като околната среда, храненето, нивата на стрес и др. Значението на тази наука за здравето на човека и остаряването е огромно. Наричам го „eye-оpener“. Например резултатите от едни от най-модерните изследвания в тази сфера показват, че епигенетичните механизми играят важна роля в развитието на различни заболявания като рак, диабет, деменция и др. Контролират сложни процеси в човешкото тяло, включително и процеса стареене. Тези знания и опит ми помагат да ценя и да се грижа по-добре за своето здраве и битие. Ежедневно прилагам тези знания и променям моя светоглед и отношение към живота, както и тези на хората около мен. Разбирането за стареенето като процес, който може да бъде забавен и подобрен, ме кара да отделям повече внимание на здравословния начин на живот. Това включва правилно хранене, редовна физическа активност, избягване на вредни навици и грижа за психическото здраве. Освен това, като експерт в областта на стареенето, съм осъзнала, че качеството на живота не зависи само от здравето, но и от връзките с другите хора и общността. Това ме кара да инвестирам време и усилия в поддържането на близки връзки с приятели и семейство и да се ангажирам в общностни дейности. Аз съм и комуникатор на науката. Ежедневно превеждам най-новите достижения на модерната биологична наука на достъпен език, за да могат хората да се докоснат до тези знания и да вземат най-правилните решения за своето здраве и здравето на своите близки.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Да, като всеки нормален човек и жена на първо място, имам своите ежедневни навици за поддържане на тялото и духа млади и красиви. Те са свързани с грижа за начина, по който се храня, с физическата ми активност и с поддържането на кожата ми чиста, хидратирана и предпазена от вредните фактори като UV радиация, замърсяване на въздуха и др. AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM е продукт, който е специално разработен, за да предпази кожата от стареене и да подобри нейната еластичност и плътност. Продуктът е базиран на иновативната технология „Proteostasis“, която помага за поддържането на оптималното състояние на протеините в кожата. За мен като учен и изследовател в тази сфера това е много важна стъпка за реализация на най-новите открития в биологията на стареенето на практика. Имах честта да присъствам на премиерата на продукта в Париж и в София. От този период използвам продукта и съм доволна от ефекта върху кожата ми. Еластичността и тенът ѝ са подобрени. Радвам се на тази наука и иновация в пълна сила и я прилагам в ежедневната си грижа за здравето и красотата на моята кожа.

Вярвам в максимата „Здрав дух в здраво тяло“ и всячески се опитвам да го постигам. Моята тайна да се чувствам добре се крие именно в персонализирания протокол на грижа, който ежедневно подобрявам със сигналите от моята физиология и психика. Това е отражение на знанията ми в тази област и ще се радвам повече хора да се вслушват в сигналите на тялото си и да прилагат тази персонификация в ежедневните, рутинните си действия. Това е формулата за дълголетие и здраве.Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Поглеждам и виждам една жена, която обожава семейството и професията. Виждам една жена, която не се страхува от поредния бял косъм, защото тази жена е целеустремена и вярваща в силата на познанието. Виждам жена, която осъзнава, че красотата е здраве и че човек свети отвътре навън.

Това виждам и го харесвам!

След една декада бих искала да видя жена със същите вътрешен свят и светлина.

ЕЛЕНА ФИЛИПЧЕВА: „Живея с убедеността, че всяка възраст има своята прелест.Елена е визуален артист, създател на концептуални идеи, пространства, събития. Фотограф и жена с вкус и усет към естетиката, която обича да открива и създава красивото – това се вижда в работата, ежедневието и екстравагантния й личен стил. Следва принципа на французойките за бюти рутина и често се вглежда в лицето на майка си. Елена е жена, която не крие своите 65, защото е достигнала до извора не само на младостта, а и на мъдростта, любовта и щастието.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

Младостта е красива. С мъдростта на възрастта осъзнаваме тази истина. Аз съм от по-лежерно поколение, което имаше други интереси и вълнения, несвързани фанатично с външността, и съм била в среда, където не се взирахме в това как изглеждаме, просто се харесвахме… Може би бяхме по-уверени в себе си, имахме по-ценностни приоритети. Нещо специфично за мен е, че не виждам физическата грозота, а по-скоро оценявам цялостната характеристика на човека, излъчването, ум, интелект, доброта, чувство за хумор, чар, стил. Тези качества осветяват пълния образ на една личност, неговия красив ореол.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Доколкото здравето се отразява на красотата на една жена, то грижата за здравето е водеща. Съвременните изследвания показват влиянието върху всеки от нас на начина на живот, начина на хранене, дисциплината в организацията на ежедневието, спорта, необходимостта от общуване, любов, приятелство.

Какво Ви кара да сияете?

Ключовата дума е Щастие. Простичките неща от живота. Щастието да обичам, да съм заобиколена с любими хора, професията ми да е и мое хоби, всяка сутрин да се събуждам до любимия човек, да виждам как децата ми са щастливи… Това е непогрешимото сияние, което излъчват само щастливите хора.Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

По пътя към безсмъртието, към което винаги се е стремял човекът, преминаваме през етапа на дълголетието. Факт е, днес живеем по-дълго и революционни открития ни помагат да изглеждаме по-млади. Държа да съм информирана, за да мога адекватно да подбирам какво да следвам в здравословния живот, какво да използвам от разкрасителни процедури и козметична грижа. Наблюдавам с интерес как това „променя играта“. Живея с убедеността, че всяка възраст има своята прелест. В този смисъл не съм „играч“. Следвам принципа на французойките за всекидневна грижа за кожата: да е сияйно чиста и здравословно „подхранена“.

С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Цялата си житейска философия съм изградила благодарение на стабилното си семейство, сред жени с вкус и усет към естетика, самоуверени и познаващи себе си. По-късно съм надграждала, разбира се, но съм последователна в по-екстравагантен и артистичен стил, дори и в годините ни под влиянието на дипломатически протокол.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Наследствените гени са ми дали предимството да имам добра, безпроблемна кожа. Но с възрастта претърпяваме всякакви промени и аз се сблъсках с кожната болест розацея, която благодарение на съвременните възможности лекувам с процедури и с по-специални фармацевтични продукти. Това ме лиши от насладата да експериментирам с кремове и козметика. Внимавам какво използвам и се съветвам с лекар. Предизвикателство беше да тествам AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM. Първото впечатление: нямаше негативна реакция. Поради годините опит с грижа за лицето и възможности да познавам различна козметика бях изненадана от моменталния ефект на серума: кожата на лицето се уплътни, засия, стана по-гладка. С времето бръчките леко се заглаждат и усещането сутрин при измиване е като премахване на предпазващ защитен филм. Чувството е като да помагаш на кожата си да е по-здрава и по-млада.

Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Виждам себе си на годините, на които съм – 65, различавам всяка по-дълбока бръчка от каква тъга или радост е причинена. Странна е възрастовата промяна на лицето. Някои жени, за съжаление, не могат да се примирят с остаряването. Това се превръща във фиксация и в постоянна тема на разговори, в стремеж за промяна. Аз се харесвам и с бръчките, и с възрастовите изменения, вглеждам се повече в лицето на майка ми, за да видя какво ме очаква, и се надявам да остарявам като нея, с достойнство. Не е важно отражението в огледалото, важно е моето отражение в очите на любимия човек.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Каре Студио за Fashion Inside

Грим: Росина Георгиева

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени