3 жени на извора на младостта

x

Те са интериорен дизайнер, молекулярен биолог, визуален артист и споделят с нас своя поглед по темата за възрастта и времето, което неумолимо тиктака. Вдъхновени и безкрайно вдъхновяващи, Теодора, Милена и Елена са жени, които със сигурност ще пожелаете на секундата да имате за приятелки!Какво е младостта? Какво е красотата? Какво те кара да сияеш? Вдъхновени от ESTHEDERM и серума за клетъчно дълголетие AGE PROTEOM™ Advanced Serum ви срещаме с три жени, които размишляват върху тези и още екзистенциални въпроси. Всяка от тях е истински професионалист в своята област, а самите те са много различни една от друга. В същото време отговорите им съвършено подреждат пъзела на вътрешния свят на всяка от нас, независимо дали сме на 30+, 40+, 50+ или 60+ години. Защото, както неведнъж сме казвали, силата и сиянието на жената се измерват преди всичко със светогледа и отношението й към живота и към самата себе си.

ТЕОДОРА БОЕВА: „Жените имаме склонността да виждаме първо дефектите си в огледалото. Опитвам се да се харесвам такава, каквато съм, и да се гордея с моята индивидуалност. В днешно време индивидуалността е рядкост.Теодора е интериорен дизайнер. Завършила е Средно художествено училище за приложни изкуства гр. София. Висшето си образование завършва в IED Istituto Europeo di Design Милано със специалност интериорен дизайн. Влюбена е в работата си, защото тя развива стила и въображението й! Като жена е суетна умерено, но взискателна в избора на козметика – може би защото като майка на две момичета трябва да дава личен пример за любов и грижа на жената към самата себе си.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

Гледам все още от гледната точка на 30-те, но за мен младостта е усещане на духа най-вече. Бих искала да приемам всяка възраст с усмивка, самочувствие и спокойствие. Както в професията ми като дизайнер държа на красотата, но с уточнението, че тя е субективна и най-вече е вътрешно усещане.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Тук съм безкомпромисна от няколко години. След като видиш първите фини линии, първите петна (от безсмислено излагане на слънце и младежка немарливост), започваш да търсиш как да възвърнеш здравето на кожата си. Вярвам, че добрият външен вид е отражение на едно здраво и крепко тяло отвътре.

Какво Ви кара да сияете?

Всяка жена си има малки тайни, но за мен една добре направена коса в комплект със здрав и сияен тен са абсолютно достатъчни, за да се чувствам прекрасно в кожата си.

Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

Това си е „гейм чейнджър“! Въпреки стремежа към вечна младост обаче ми се иска българката да умее да остарява красиво и нежно.С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Образованието в чужбина и в частност Италия ми даде възпитание към стил преди всичко. За мен връзката между модата и интериора вървят ръка за ръка, затова не спирам да се уча и надграждам.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Както споменах, от няколко години си поставих за цел да инвестирам в добрия външен вид на кожата и тялото си. Спортувам 3-4 пъти в седмицата. Това ми дава енергия, а и вярвам в максимата „здрав дух в здраво (и младо) тяло“! Старая се да почиствам кожата си добре два пъти на ден, не пропускам околоочната грижа и хидратацията с подходящи продукти. Все още се уча да пия повече вода. Обичам леки текстури на бялата козметика, не търпя тежки и мазни кремове върху кожата си, ето защо AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM ми допада много, създава усещането на втора кожа с кадифен финиш. Той ми служи и като база на ежедневния ми грим.

Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Който ме познава, знае колко критичен човек съм към себе си. Жените имаме склонността да виждаме първо дефектите си в огледалото. Опитвам се да се харесвам такава, каквато съм, и да се гордея с моята индивидуалност. В днешно време индивидуалността е рядкост. Мечтая след 10 години да погледна снимките си и да кажа, че на 40+ изглеждам по-зашеметяващо от сега!

Проф. МИЛЕНА ГЕОРГИЕВА: „Пресечната точка между здравето и красотата на една жена е в хармоничното взаимодействие между физическото и психическото здраве на тялото и мисленето.Милена Георгиева е професор по молекулярна биология. Научните й интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, съвременна биомедицина и стареене. С дългогодишен опит в Лаборатория по Молекулярна генетика, епигенетика и стареене и Институт по Молекулярна биология – БАН. Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научноизследователски проекти към национални и международни агенции. Тя е научен консултант към международната Enago academy, която цели да подпомага учените от цял свят със съвети за академично развитие. Милена има специализации по генетика и епигенетика в Института Кюри и в Университета в Страсбург, Франция. Специализирала е биология на стареенето в Международния научен център по биоинженерство в Триест, Италия. Член е на Съюза на учените в България, на Европейската федерация на биохимичните дружества и на Международния съюз по клинична епигенетика. Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc. Милена е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор на многобройни фестивали и научни събития, чест гост в радио– и телевизионни предавания. Лектор е на TED платформата.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

За мен младостта е красота, а красотата – здраве.

Възприемам младостта като период, свързван с енергия и потенциал за постижения. Като експерт в сфера като биология на стареенето вярвам в максимата, че човек винаги може да бъде млад, ако държи духа, ума и тялото си млади с ежедневни грижи и похвати за намаляване влиянието на вредните въздействия на ежедневието ни.

Древните философи като Аристотел и Сенека дефинират младостта като време на оптимизъм и надежда, когато човекът има възможност да учи и да се развива. Сенека също така подчертава, че младостта е време, в което човекът трябва да насочи своята енергия към добрите дела. Платон и Аристотел пък дефинират красотата като нещо, което не само се вижда, но и се усеща и се постига чрез хармония, баланс и симетрия. Те разглеждат красотата като важна ценност и в идеята за духовно съвършенство.

Красиво е наистина: да научим нас самите и нашите деца, че красотата първо е красота на душата и ума и едва тогава на физическото тяло.

Това е моята дефиниция за тези две преекспонирани в съвременния свят, а в същото време толкова съвършено прости характеристики на човека.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Пресечната точка между здравето и красотата на една жена е в хармоничното взаимодействие между физическото и психическото здраве на тялото и мисленето. Това единство може да бъде постигнато чрез внимателно балансиране на физическите, емоционални и психически нужди със здравословен начин на живот, редовна физическа активност, избягване на вредни навици като пушене и употреба на алкохол. Заедно с това жената може да постигне красота чрез правилната грижа за кожата, косата и ноктите си, като използва качествени продукти за грижа за тялото и в същото време работи върху своите емоции и се грижи за своето психическо здраве.

Само така тя излъчва вътрешна красота и увереност в себе си, което се отразява в нейната външна красота.

Какво Ви кара да сияете?

Лично мен това, което ме кара всеки ден да се будя усмихната и готова за новия ден, е любовта в нейния най-чист и магически смисъл: любовта към живота, към ближните, към света и новото. Това ме кара да сияя и всеки ден да съм готова за нови предизвикателства, а в света на науката за живота (биологията) те са неизброими. Необходими са кураж, сила, себеотдаденост, вътрешна сила и красота, за да разгадаваш тайните на природата, в частност биологията на човека.

Каква по-голяма мотивация от това да искаш да постигаш тези цели!

Аз живея чрез тези сила и светлина. И моята мисия е те да растат с експоненциална сила в мен и света около мен.Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

Откритието на проф. Мирослав Радман, че дълголетието на клетките зависи от състоянието на протеините, е естествено продължение от постиженията в науката за клетъчното стареене. Запазването на целостта на протеините е в основата на фундаменталните белези на клетъчното стареене и е част от 12 общи белези, върху които се работи от десетилетие насам.

Прилагането на тази теория в практиката, в изработването на продукти за грижа за кожата, е многообещаващо и е много силна заявка за силата и бъдещето на науката за стареенето в козметичната и други индустрии. С други думи, това откритие е естествено и задължително продължение на тази наука и много важна заявка за нейното прилагане в практиката.

С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Като експерт в сфери като стареене, генетика и епигенетика, моята професия ми е донесла много знания и опит за разбиране на това как функционира човешкият организъм. Познанията ми в тези науки ми дават друг хоризонт за интерпретиране на силата на факторите на средата върху нашите гени. Науката епигенетика например изучава измененията в изявата на гените, които не са свързани с промяната в ДНК. Тези изменения се дължат на различни фактори като околната среда, храненето, нивата на стрес и др. Значението на тази наука за здравето на човека и остаряването е огромно. Наричам го „eye-оpener“. Например резултатите от едни от най-модерните изследвания в тази сфера показват, че епигенетичните механизми играят важна роля в развитието на различни заболявания като рак, диабет, деменция и др. Контролират сложни процеси в човешкото тяло, включително и процеса стареене. Тези знания и опит ми помагат да ценя и да се грижа по-добре за своето здраве и битие. Ежедневно прилагам тези знания и променям моя светоглед и отношение към живота, както и тези на хората около мен. Разбирането за стареенето като процес, който може да бъде забавен и подобрен, ме кара да отделям повече внимание на здравословния начин на живот. Това включва правилно хранене, редовна физическа активност, избягване на вредни навици и грижа за психическото здраве. Освен това, като експерт в областта на стареенето, съм осъзнала, че качеството на живота не зависи само от здравето, но и от връзките с другите хора и общността. Това ме кара да инвестирам време и усилия в поддържането на близки връзки с приятели и семейство и да се ангажирам в общностни дейности. Аз съм и комуникатор на науката. Ежедневно превеждам най-новите достижения на модерната биологична наука на достъпен език, за да могат хората да се докоснат до тези знания и да вземат най-правилните решения за своето здраве и здравето на своите близки.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Да, като всеки нормален човек и жена на първо място, имам своите ежедневни навици за поддържане на тялото и духа млади и красиви. Те са свързани с грижа за начина, по който се храня, с физическата ми активност и с поддържането на кожата ми чиста, хидратирана и предпазена от вредните фактори като UV радиация, замърсяване на въздуха и др. AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM е продукт, който е специално разработен, за да предпази кожата от стареене и да подобри нейната еластичност и плътност. Продуктът е базиран на иновативната технология „Proteostasis“, която помага за поддържането на оптималното състояние на протеините в кожата. За мен като учен и изследовател в тази сфера това е много важна стъпка за реализация на най-новите открития в биологията на стареенето на практика. Имах честта да присъствам на премиерата на продукта в Париж и в София. От този период използвам продукта и съм доволна от ефекта върху кожата ми. Еластичността и тенът ѝ са подобрени. Радвам се на тази наука и иновация в пълна сила и я прилагам в ежедневната си грижа за здравето и красотата на моята кожа.

Вярвам в максимата „Здрав дух в здраво тяло“ и всячески се опитвам да го постигам. Моята тайна да се чувствам добре се крие именно в персонализирания протокол на грижа, който ежедневно подобрявам със сигналите от моята физиология и психика. Това е отражение на знанията ми в тази област и ще се радвам повече хора да се вслушват в сигналите на тялото си и да прилагат тази персонификация в ежедневните, рутинните си действия. Това е формулата за дълголетие и здраве.Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Поглеждам и виждам една жена, която обожава семейството и професията. Виждам една жена, която не се страхува от поредния бял косъм, защото тази жена е целеустремена и вярваща в силата на познанието. Виждам жена, която осъзнава, че красотата е здраве и че човек свети отвътре навън.

Това виждам и го харесвам!

След една декада бих искала да видя жена със същите вътрешен свят и светлина.

ЕЛЕНА ФИЛИПЧЕВА: „Живея с убедеността, че всяка възраст има своята прелест.Елена е визуален артист, създател на концептуални идеи, пространства, събития. Фотограф и жена с вкус и усет към естетиката, която обича да открива и създава красивото – това се вижда в работата, ежедневието и екстравагантния й личен стил. Следва принципа на французойките за бюти рутина и често се вглежда в лицето на майка си. Елена е жена, която не крие своите 65, защото е достигнала до извора не само на младостта, а и на мъдростта, любовта и щастието.

Какво е за Вас младостта? А красотата?

Младостта е красива. С мъдростта на възрастта осъзнаваме тази истина. Аз съм от по-лежерно поколение, което имаше други интереси и вълнения, несвързани фанатично с външността, и съм била в среда, където не се взирахме в това как изглеждаме, просто се харесвахме… Може би бяхме по-уверени в себе си, имахме по-ценностни приоритети. Нещо специфично за мен е, че не виждам физическата грозота, а по-скоро оценявам цялостната характеристика на човека, излъчването, ум, интелект, доброта, чувство за хумор, чар, стил. Тези качества осветяват пълния образ на една личност, неговия красив ореол.

Къде е пресечната точка между здравето и красотата на една жена?

Доколкото здравето се отразява на красотата на една жена, то грижата за здравето е водеща. Съвременните изследвания показват влиянието върху всеки от нас на начина на живот, начина на хранене, дисциплината в организацията на ежедневието, спорта, необходимостта от общуване, любов, приятелство.

Какво Ви кара да сияете?

Ключовата дума е Щастие. Простичките неща от живота. Щастието да обичам, да съм заобиколена с любими хора, професията ми да е и мое хоби, всяка сутрин да се събуждам до любимия човек, да виждам как децата ми са щастливи… Това е непогрешимото сияние, което излъчват само щастливите хора.Революционното откритие на проф. Мирослав Радман означава, че можем да живеем по-дълго, да се докоснем до извора на младостта. Как това ще промени играта?

По пътя към безсмъртието, към което винаги се е стремял човекът, преминаваме през етапа на дълголетието. Факт е, днес живеем по-дълго и революционни открития ни помагат да изглеждаме по-млади. Държа да съм информирана, за да мога адекватно да подбирам какво да следвам в здравословния живот, какво да използвам от разкрасителни процедури и козметична грижа. Наблюдавам с интерес как това „променя играта“. Живея с убедеността, че всяка възраст има своята прелест. В този смисъл не съм „играч“. Следвам принципа на французойките за всекидневна грижа за кожата: да е сияйно чиста и здравословно „подхранена“.

С какво от Вашата професия сте надградили лайфстайла си, светогледа и отношението си към живота, за да бъдете цялостната и вдъхновяваща личност, която сте днес?

Цялата си житейска философия съм изградила благодарение на стабилното си семейство, сред жени с вкус и усет към естетика, самоуверени и познаващи себе си. По-късно съм надграждала, разбира се, но съм последователна в по-екстравагантен и артистичен стил, дори и в годините ни под влиянието на дипломатически протокол.

Имате ли бюти рутина, която следвате всеки ден? Каква е Вашата тайна да изглеждате и да се чувствате добре в кожата си?

Наследствените гени са ми дали предимството да имам добра, безпроблемна кожа. Но с възрастта претърпяваме всякакви промени и аз се сблъсках с кожната болест розацея, която благодарение на съвременните възможности лекувам с процедури и с по-специални фармацевтични продукти. Това ме лиши от насладата да експериментирам с кремове и козметика. Внимавам какво използвам и се съветвам с лекар. Предизвикателство беше да тествам AGE PROTEOM™ Advanced Serum на ESTHEDERM. Първото впечатление: нямаше негативна реакция. Поради годините опит с грижа за лицето и възможности да познавам различна козметика бях изненадана от моменталния ефект на серума: кожата на лицето се уплътни, засия, стана по-гладка. С времето бръчките леко се заглаждат и усещането сутрин при измиване е като премахване на предпазващ защитен филм. Чувството е като да помагаш на кожата си да е по-здрава и по-млада.

Погледнете в огледалото. Какво ще кажете на жената, която виждате?

Виждам себе си на годините, на които съм – 65, различавам всяка по-дълбока бръчка от каква тъга или радост е причинена. Странна е възрастовата промяна на лицето. Някои жени, за съжаление, не могат да се примирят с остаряването. Това се превръща във фиксация и в постоянна тема на разговори, в стремеж за промяна. Аз се харесвам и с бръчките, и с възрастовите изменения, вглеждам се повече в лицето на майка ми, за да видя какво ме очаква, и се надявам да остарявам като нея, с достойнство. Не е важно отражението в огледалото, важно е моето отражение в очите на любимия човек.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Каре Студио за Fashion Inside

Грим: Росина Георгиева

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени