Асиметрията прави нещата по-интересни

x

Тенденциите може да се разпореждат с това какво се случва в интериора. Но за да започнат те да си „придават важност“ трябва да бъдат осъзнати основните принципи, които изграждат пространството и как функционира дизайнът. Днес сме в настроение да погледнем защо асиметрията е наистина един от елементите, без които вътрешните пространства не могат да съществуват.


Photo by La Grange Interiors


Какво е асиметрията

Простичко казано асиметрията е вид баланс, който често се използва в дизайна. Повечето от нас възприемат симетрията или огледалните образи като единствен израз на равновесието, което си е чисто разхищение на възможности. Това са и най-предвидимите, и по наше мнение скучни варианти, които да бъдат претворени в интериорните зони.

Съществуват три основни форми на баланс, които са подходящи за интериорния дизайн.

Симетрията (очевидното равновесие) – това се постига, когато пространството се раздели на две половини, които са огледален образ една на друго. Например дневна с две кресла, поставени едно срещу други и разделени от масичка за кафе.

Асиметрията (неформалното равновесие) – в този случай хармонията се изгражда с повторението на подобни форми, цветове и линии, без да има огледално припокриване. Тук балансът се постига с едно кресло, масичка за кафе и лампион, напълно.

Радиален баланс – тази форма за постигане на пространствено равновесие е най-рядко използваната от трите възможности. Представлява разположение на приличащи си помежду си обекти около една фокусна точка. Най-отчетливият пример за това са зоните за хранене с повтарящ се по своя силует и форма стол около масата за хранене.


Photo by La Grange Interiors


Photo by La Grange Interiors


Асиметрията привлича вниманието

След малко сухите обяснения по-горе, е време да кажем защо всъщност асиметрията е толкова яка в интериорния дизайн. Защото е отчетлив акцент, който моментално привлича интереса към пространствените зони. Там където симетрията проявява своята монотонност, асиметрията провокира. Това си има и психологическо обяснение за интереса. Всичко се корени в начина, по който мозъкът възприема информацията. За него е много по-лесно разпознаването и разчитането на огледалните, симетрични модели в пространството. При несиметричните зони, моделите са по-трудно разпознаваеми и на мозъка е нужно повече време за да ги обработи и именно това ги прави по-интересни.

Асиметричните елементи са особено подходящи, когато целта ви е да привлечете вниманието към определено пространство.


Photo by Lucasyhernandezgil.com


Photo by Lucasyhernandezgil.com


По-непретенциозна е

Помислете за секунда за всички интериори, подчинени на симетрията, които сте разглеждали. Възхищението ви по отношение на внимателно подредените пространства с идентични кресла или маса с няколко напълно еднакви стола се приемат за по-официални и по-сковани.

В пълен контраст на това, асиметрията не се ограничава до същото ниво на перфекционизъм. Непретенциозният начин, по който различията се подреждат заедно, позволява на пространствата да предлагат по-небрежна и много по-жива атмосфера. Най-често този подход се изполва в най-интензивните зони на дома, като кухнята и дневната.


Photo by Lucasyhernandezgil.com


Photo by Lucasyhernandezgil.com


Как да я постигнете

Направете я фокусна точка – ако играете на едро с асиметричните елементи, уверете се, че това ще бъде естествена фокусна точка в пространството и ще изградите около нея останалата част от интериора.

Може да е голяма или малка – Не е задължително асиметрията винаги да е мащабна. Понякога поставянето на стол на ъгъла е напълно достатъчно.

Използвайте нечетни числа – създаването на групи с нечетен брой е чудесен начин да бъде изполвана асиметрията.

Изполвайте вашото възприятие – Обърнете внимание на начина, по който асиметричните елементи ви карат да се чувствате. Ако нещо ви предизвиква дискомфортно, променете пространството докато всичко си дойде на мястото.


Photo by Islerhomes.com


Photo by Cleandesignpartners.com


Текст: Fashion Inside

Снимки: Lucasyhernandezgil.com/Cleandesignpartners.com/Islerhomes.com/Amitapel.com/Lagrangeinteriors.co.za

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ