Балконът – глътка свобода

x

Балконът е едно от може би най-често пренебрегваните места в дома, когато става дума за ремонт или декорация. Някои хора избират да го остъклят и превърнат в част от стая, други го използват за импровизиран склад, а истината е, че това привидно малко място крие неподозирани удобства, от които можем да се възползваме. При това без да инвестираме твърде много средства.

През 2020 по един неособено благоприятен повод мнозина от нас преоткриха балконите. Потребността от свеж въздух и така необходимия витамин D ни припомниха позабравената роля на тези открити пространства, а ние многократно оценихме възможността да бъдем на навън без да напускаме комфорта на собствения си дом.

Предполагаме, че след като четете тази статия, то вероятно и вашето намерение е да използвате своя балкон за нещо повече от простиране на дрехи, затова ви предлагаме няколко стъпки, с които да го превърнете в градски оазис, ново домашно работно пространство или просто приятно място, където да пиете сутрешното си кафе и/или чаша вино вечер…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Julia Friederike (@friederikefox) на


Настилката е важна

Всяка промяна, независимо колко малка или пък мащабна ще бъде, следва да има своята отправна точка и ние ви препоръчваме да започнете преобразяването на балкона от… пода. Това е добра основа, върху която после да настаните всичко останало и е най-логичната първа стъпка, на който и да е ремонт. Каква е настоящата подова настилка на балкона ви – обикновен бетон, стара мозайка или може би плочки, които осезаемо не харесвате? А какво ще кажете за изкуствена трева? Тя изглежда свежо, удобна е, създава допълнително усещане за спокойствие и се почиства относително лесно. Ако пък искате нещо по-издръжливо на времето, то тогава може да разгледате вариантите на теракотени плочки. От съвсем скорошен опит знаем, че вариациите са много – от ярки мозайки, смел марокански стил, та чак до по-неутрални варианти, имитиращи дърво, камък или дори пясък. Правилен избор както може да предположите – няма, изберете това, което отговаря най-добре на вашите нужди и се вписва в цялостната ви концепция за екстериора на балкона.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 🔵 Urządzamy w IKEA (@ikeawnetrza) на


Синоним на комфрот 

След като буквално имате основа, върху която да стъпите, то е време да помислите за по-мащабната част от трансформацията – обзавеждането.

„Каква мебелировка, терасата ми е прекалено малка за подобни неща?” – това възкликна наша приятелка, когато обсъждахме с нея ремонтните планове за балкона. Е, истината е, че дори и най-малкият балкон има потенциал да се превърне в уютно кътче, с помощта на правилните мебели. А кои са правилните? Разбираемо меката мебел не е удачно решение, защото подложена на външните влияния на слънце, влага и вятър, текстилът бързо ще избелее, а и самата поддръжка е неоправдано сложна. Далеч по-препоръчително е да  заложите на здрави мебели от дърво и метал, които ще са много по-устойчиви във времето. За допълнително удобство добавете към тях и някоя възглавничка или одеяло. Разбира се бихте могли да замените стандартната мебелировка и с шезлонг, а защо не и хамак. Все пак планирате това да е мястото ви за релакс, нали?

Бонус съвет: Ако пространството е наистина малко, то може разгледате опциите за сгъваеми маси и столове, които са проектирани именно за подобни цели.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jiscovery™ (@jiscovery) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Decorevia (@decorevia) на


Град(ин)ски оазис 

Признаваме си – не можем да си представим балкон без нито една саксия с някакво растения в нея. Не, разбира се, че това не е задължителна стъпка, но въпреки това растенията придават много свежест и самите те често се чувстват по-добре на балкона, отколкото вътре в стаите. И преди да заявите, че не сте запален градинар или „това не е за вас”, бързаме да ви успокоим, че балконните растения се гледат лесно или по-точно почти се отглеждат сами. Отговорете си на въпроса какви растения предпочитате – дали цъфтящи, или може би декоративен храст. Сукуленти? А какво ще кажете за билкова градинка? На какъвто и зелен вариант да се спрете обаче, не забравяйте да обърнете внимание на важните условия, като светлина и изложение на балкона. Ако балконът ви е северен, то препоръчителни са сенколюбивите растения като брашлян, теменужки или доброто старо и универсално мушкато. За южните балкони подходящи са кашпи с петунии или каскадна бегония. На слънчева, западна тераса пък може да разположите всевъзможни видове кактуси. Разбира се, растенията преди всичко се отглеждат с любов, затова ако наистина искате да настаните някое на балкона си – направете го, с подходящите грижи и внимание, вероятността да оцелее е много голяма.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Bohemian Decor ❤️ (@bohotribex) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rati Chaudhary (@ratichaudhary) на


Допълнителна доза щастие

Идва време и за може би най-интересната част от процеса – декорирането. Можете да си изберете специална тема: винтидж вдъхновения, африкански стил, морски спомени, връзка с природата, или просто да наредите неща по начин, койтови кара да се чувствате добре. Дайте безкраен простор на въображението – добавете малък килим или черга, разпръснете декоративни възглавнички по столовете, сложете някоя и друга соларна лампа, декорирайте стените или дори, ако искате си купете сервиз за хранене или чаши за кафе (а защо не и за вино), които отговарят на стила на терасата ви. Щастието се крие в малките детайли. Създайте си го!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ashley Lo / Broker (@ashleylotoronto) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 💚Magdalena💚 (@zycie_na_blokowisku) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Arzu Ayazlı (@arzuayazli) на


Текст: Ани Георгиева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес смело комбинираме принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени