Библиотека в хамама

x

Проект на пловдивското studio 8 ½  e сред финалистите в международния архитектурен конкурс, организиран от престижния сайт Architizer. Архитектурната инсталация представлява библиотека с места за удобно сядане/лягане и, разбира сe, с места за книги, списания, вестници, както и компютър с богат видео- и мултимедиен архив.

 


 


Библиотеката е разположена в най-голямата зала на неработещия от десетилетия стар турски хамам. Банята е уникален архитектурен паметник от XVI в., построена на мястото на още по-стара баня от римско време. „Чифте баня“ е върната към живот от сдружение „Изкуство днес“, което покани студио 8 ½  да проектира и изработи временна библиотека с единственото условие да не е „традиционно“ място за книги, а да кореспондира с целта на Сдружението да представя алтернативни и експериментални форми в изкуството.

 


 


Изхождайки от силно центричното помещение, архитектите от 8 ½  го допълват, като организират библиотеката в центъра му, точно под купола. Визулно цялата композиция буквално и метафорично се изкачва към купола и небето с посланието, че изкуството и книгите издигат духовно. Различните наклони на двете части – за четене и за съхранение, напомнят разветите дрехи на въртящ се дервиш.

 


 


Ограниченият бюджет е предизвикателство за studio 8 ½. Цялата библиотека е изградена само за седмица от дърво, оставено в неговата естествена красота. Ново осветление акцентира основни елементи от сградата. Използваните цветове синьо и зелено са зададени като част от логото на фестивала за съвременно изкуство „Градски мечти“, част от който беше и изграждането на новата библиотека.

 


 


В конкурса A+ Architizer Awards българската номинация е в категорията Popups. От участвалите 49 407 проекта на 12913 фирми са селектирани 250 финалисти

текст: Антоанета Баева 

снимки: studio 8 ½

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

И нека бъде бяло от глава да пети.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ