Библиотека в хамама

x

Проект на пловдивското studio 8 ½  e сред финалистите в международния архитектурен конкурс, организиран от престижния сайт Architizer. Архитектурната инсталация представлява библиотека с места за удобно сядане/лягане и, разбира сe, с места за книги, списания, вестници, както и компютър с богат видео- и мултимедиен архив.

 


 


Библиотеката е разположена в най-голямата зала на неработещия от десетилетия стар турски хамам. Банята е уникален архитектурен паметник от XVI в., построена на мястото на още по-стара баня от римско време. „Чифте баня“ е върната към живот от сдружение „Изкуство днес“, което покани студио 8 ½  да проектира и изработи временна библиотека с единственото условие да не е „традиционно“ място за книги, а да кореспондира с целта на Сдружението да представя алтернативни и експериментални форми в изкуството.

 


 


Изхождайки от силно центричното помещение, архитектите от 8 ½  го допълват, като организират библиотеката в центъра му, точно под купола. Визулно цялата композиция буквално и метафорично се изкачва към купола и небето с посланието, че изкуството и книгите издигат духовно. Различните наклони на двете части – за четене и за съхранение, напомнят разветите дрехи на въртящ се дервиш.

 


 


Ограниченият бюджет е предизвикателство за studio 8 ½. Цялата библиотека е изградена само за седмица от дърво, оставено в неговата естествена красота. Ново осветление акцентира основни елементи от сградата. Използваните цветове синьо и зелено са зададени като част от логото на фестивала за съвременно изкуство „Градски мечти“, част от който беше и изграждането на новата библиотека.

 


 


В конкурса A+ Architizer Awards българската номинация е в категорията Popups. От участвалите 49 407 проекта на 12913 фирми са селектирани 250 финалисти

текст: Антоанета Баева 

снимки: studio 8 ½

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дали ще сте на фестивала във Венеция или не, заявете своето стилно присъствие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ