Dibla Design Awards присъди званието „Дизайнер на годината“ на Красимир Капитанов

x


Красимир Капитанов е име, което няма как да не сте чували, ако сте сред любителитена качествените и стилни интериорни решения. Талантливият дизайнер е роден през 1968 г., завършва НХА при проф. Светлин Русев, специалност „Живопис“, но негова истинска страст са обществените интериори. Негови успешни проекти са отразявани в редица от най-уважаваните специализирани издания, сред които “Bravacasa”, „Наш дом“, “Design & Market”, “DeZona”, „Списание MD“ и много други. На безспорните талант и професионализъм на Краси се доверяват редица известни марки, както и множество реномирани интериорни конкурси, на които той е канен да участва като жури. От четири години Краси Капитанов е специален гост-лектор в НБУ София, катедра Дизайн, като последните две години води и майсторски клас. През 2014 г. получава приза „Човек на ХХІ век“ в категория „Креативно мислене“ лично от вицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова. На Dibla Design Awards 2017 г., националното съревнование за интериорен дизайн, организирано от платформата „Дибла“, Краси е финалист в категория „Нощен клуб“ и победител в категория „Ресторант“, aпрез 2018 г. заслужено извоюва признанието „Дизайнер на годината“.

Всяка година Ваши проекти получават награди за дизайн от съревнованието Dibla Design Awards, през 2018 г. отново се включихте с няколко в общата надпревара. Очаквахте ли тази година да бъдете отличени като „Дизайнер на годината“?

Ще бъда напълно откровен и отговарям с „да“! Искрено се надявах, исках го и направих всичко по силите си това да се случи. Участвах с три изпълнени обекта в надпреварата и смея да твърдя, че всеки един от тях можеше да бъде победител в отделните категории. Щастлив съм от развоя на събитията и напълно удовлетворен! Това и написах в официалната ми страница. Това е и последното ми присъствие в конкурсната част на Платформата. Няма какво друго да желая. Бих искал да виждам как други колеги се радват на своя успех.Каква е общата Ви оценка за участвалите проекти в Dibla Design Awards и как виждате развитието на българския интериорен дизайн като цяло?

Както и през изминалите две години, нивото на участвалите в конкурса е безспорно високо. Прекрасно е, че се създаде магия и очакване между нас самите към излъчването на най-добрите за годината. Това безспорно говори с какви очи гледаме на събитието.

Относно развитието на българския интериорен дизайн смятам,че отдавна е на европейско ниво. Това, което пожелавам на всички колеги и на себе си, е освен европейски да го направим и по-разпознаваем, български.

Вие сте и преподавател по дизайн; споделете преподавателската си гледна точка към бранша.

Относно преподавателската ми дейност ще ви отговоря така: Тя е най щастливата и смислена част от всичко, което съм правил в професионален аспект. Обектите са мимолетни, посланията остават завинаги в сърцата на младите, ако успееш да ги докоснеш, разбира се!Смятате ли, че е важно съществуването на платформа като „Дибла“ и защо?

Категорично да! Няма друг формат, който е способен да покаже така грандиозно действителността в българския дизайн. Никой не е успявал да издаде респектиращо добри годишни каталози като вашите, с които да опише отговорно събитията за историята. Не на последно място човешкият фактор. Освен професионалната възможност да общуваме с представители на български и световни марки, платформата създаде приятелски, коректен климат между нас самите! Това е и най голямата ви заслуга от моя гледна точка.

Как бихте определили успеха във Вашия бранш?

Успехът за мен е цялостно усещане. В голяма степен е и състояние на духа, но ще отговоря така: Ако може да правиш само това, което желаеш. Да го правиш така, както желаеш, и хората, които са работили с теб, са щастливи – това по всяка вероятност означава, че си успял.Какво можем да очакваме от следващите Ви проекти и творчески планове?

Дай боже живот и здраве, тепърва мисля да навлизам в „зрелия си период“. Ще ви изненадвам още дълги години, бъдете сигурни. Тук и извън страната. Някой от изненадите са вече факт и очаквам да ги видя с нетърпение в следващия ви Годишен каталог.

Какво за вас е важно да притежава един добър интериорен проект?

Освен задължителните естетически, функционални, ергономични и всякакви други подобни качества, добрия интериор за мен трябва да притежава душа! Да има свой неповторими дизайнерски и човешки белези, изложени  в непознат контекст!

Да се прави добър обществен интериор за мен е нещо много повече от това да се правят самоцелно някакви красиви неща. По този начин могат да се правят единствено депа за красиви мебели, което съвсем не означава добър интериор!

Добрия обществен интериор изразява ясно позицията на автора! Провокира, отправя послания, променя критерии, отваря нови възможности!

С две думи, влияе и променя хората, което е огромна привилегия и отговорност!Какво бихте искали да пожелаете на участниците в конкурса и на организаторите?

Не губете искрата и бъдете себе си!

Текст и снимки: Dibla

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Безкрайно синьо като небето…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ