Архитектурни чудеса, които си представяме в мечтите си

x

В този лежерен ден за почивка решихме да ви запознаем с нещо малко по-различно, а именно: архитектурата или по-скоро готовите футуристични проекти на някои доста известни хора и сгради. Не се обръщаме към все още нереализирани проекти за сгради, тъй като искахме да останем в настоящето и да ви покажем какво вече са сътворили човешките ум и ръка. Показваме ви както частни домове, така и работи на много стриктни архитектурни компании, които държат на оцеляването на своите футуристични произведения на изкуството.

Bombay Sapphire Distillery, Обединеното Кралство

Базирана близо до мелницата Laverstoke в селската част  на Хампшир, само на 15 мили от Уинчестър и на 60 мили от Лондон, дестилерията на Bombay Sapphire е в природозащитна зона с над 1000-годишна история. Там повече от 225 години във викторианските и грузинските сгради, построени покрай кристално чистата река, се произвежда хартия за банкноти за Банката на Англия и Британската империя. Сега обаче Laverstoke Mill (англ., мелница) е най-модерната устойчива дестилерия, която произвежда всяка капка от джина от Bombay Sapphire.

Дестилерията показва грижите, уменията и артистичността зад всяка капка джин и ви позволява да откриете ароматите на ботаниката, които правят екзотичната напитка толкова уникална. А архитектурата на самата сграда е повече от спираща дъха, направо е главозамайваща! Честно казано, не знаем кое е по-впечатляващо: джинът или самата дестилерия.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от VisitEngland (@visitengland) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Meena Patel (@photographybymeena) на


Market Hall, Холандия

На историческо място в Binnenrotte, до гара Blaak и до най-големия седмичен пазар за прясна храна и хардуер на открито в Ротердам е реализиран първият проект за покрит пазар на Холандия. Markthal (пазарска зала) представлява огромен пазар на приземния етаж под арка от апартаменти. Формата, цветният й интериор и височината на сградата я превръщат в уникален архитектурен спектакъл. Фантастични са не само нейните форма и размер, но особено начинът, по който се комбинират различните функции на постройката. Комбинацията от жилищна част, покриваща пазара за прясна храна с магазини с хранителни стоки, ресторанти, супермаркети и подземен паркинг, не се среща никъде другаде по света.

Markthal е сграда без гръб или задна стена. Всички страни на сградата са достъпни по няккакъв начин или са витрини. Всички складове за главната зала, магазините и ресторантите са разположени под земята. Първият етаж на Markthal разполага с експедиционен съд, до който доставката може да се случи с микробуси, които доставят всичко необходимо за пазара. По този начин жителите не са възпрепятствани от дейностите по разпространение на стоката, които често се случват в ранните сутрешни часове.  Живеещите в горната част на сградата също имат достъп до складови помещения. Бихме заявили, че това е определено интересно място за живот!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rotterdam op Instagram! (@rottergram) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rotterdam Hotspots (@rotterdam.hotspots) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rotterdam by Night (@010bynight) на


Bund Finance Centre, Шанхай

Една от най-причудливите сгради, които някога ще видите, се намира в Шанхай. Това е вид кинетична постройка, което означава, че сградата променя формата си с течение на времето. Да, и ние се запитахме как тази сграда се движи.

Bund Finance Centre е офис сграда, където се разполага Фондацията Fosun. Проектът е извършен от Foster + Partners и Heatherwick Studio. Как се движи изобщо една подобна постройка?! Проектантите, изобретили това чудо на архитектурата, са вдъхновени от откритите сцени на традиционните китайски театри. Те създават подвижна завеса от 675 метални „пискюли“, които са покрити с ръкави от неръждаема стомана, украсени с шарки, наподобяващи китайско тъкачно изкуство, въжета и възли, подредени на три коловоза, които се въртят по периметъра. Тъй като са слоести, те създават полупрозрачен екран. Сградата е също и културен център и е висока четири етажа, но има още четири под земята.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Bund Finance Center (@bundfinancecenter) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от ArchiShape (@archishape) на


View this post on Instagram

 

A post shared by Arc.Only (@arc.only) on


Футуристичният дом на Peter Thomas Hornung, Elsa Katharina Jacobi и Jan Escher, Гърция

Екипът на архитектурните мечтатели Peter Thomas Hornung, Elsa Katharina Jacobi и Jan Escher се събират, за да проектират този модерен ваканционен дом в Родос, Гърция. И ако търсите малко лукс вдъхновение, това е мястото, където да го откриете. Инспирирана от полираната от времето и вълните скалиста брегова линия, модерната фасада на дома има силно геометрично присъствие, което е в рязък контраст с неговите естествени, спокойни природни околности. Вдъхновена от природата, но изпълнена по съвременен начин, къщата сякаш прелива отвън навътре, от горните до долните нива с лекота, загатвайки за общата аура на мястото.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kris Silas (@iamsummerjames) на


Innovation Tower, Zaha Hadid, Сингапур

Като за последно място ви запознаваме с проект на една от любимите ни жени в архитектурата: Zaha Hadid. Фирмата й печели конкурса за проектиране на сградата Innovation Tower през 2007 г. В конкурсната бележка се призовава за „маякова структура, символизираща и движеща развитието на Хонконг като център за дизайн в Азия“. Zaha и нейният екип вземат за свой водещ принцип гъвкавостта между отделите, които ще бъдат настанени в сградата. Тяхното решение е да „разтворят… класическата типография на кулата и подиума, за да създадат безпроблемно нова структура… или сграда, която по своята същност е организирана и разбрана от посетителите от точката на влизане„.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kevin Chung (@misterkchung) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Chris Walters (@chriswalters_photographer) на


С кратката ни селекция от чудновати сгради се надяваме да ви вдъхновим да експериментирате и в своето простанство, защото е от изключителна важност да следвате сърцето и въображението си! Ако пък не ви се иска да живеете в абстрактна къща или жилищна сграда, защото си падате малко старомодни, то ви препоръчваме да посетите изброените места, когато пътувате, защото си заслужава да се потопите в тяхната необикновена атмосфера.

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лате с канела или как да бъдем безупречни в облеклото.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ