Къде живеят съвременните отшелници?

x

 


Да си отшелник днес е луксозно занимание. Необходимо е да си добре подсигурен не само финансово, но и да разполагаш с всички енергийни и природни ресурси, за да имаш пълна независимост извън населените места.


 


Стресът, презастрояването, шумът, замърсяването правят града все по-малко привлекателно място за живот и, който може да си го позволи, създава свой паралелен свят извън цивилизацията.


 


Някои от съвременните отшелници могат да се похвалят със забележителни къщи. На първо място архитектите мислят за енергийната независимост на домовете си – те черпят енергия от слънцето, вятъра, водата и земята и са напълно независими от преносните мрежи на най-важните битови удобства – ток, вода, отопление, охлаждане.Геотермални системи позволяват евтино и екологично затопляне и охлаждане на дома. Генератори, захранвани от вода, вятър или слънце подават необходимия ток. Самите архитектурни решения са създадени така, че да направят къщата напълно „пасивна“, тоест,  да черпи и да отдава възможно най-малко енергия.По отношения на дизайна, тези домове са два типа – единият напълно се слива с контекста – къщата може да прилича на каменен блок сред скалите, на дърво сред гората или на вълна край морето. Друга част от сградите са базирани на идеята за контраста и тяхната съвременна, модерна визия стои като къс от чужда галактика сред природата.


 


Независимо от архитектурата  си обаче, всички тези жилища си приличат по едно – те са екологични, което означава, че не черпят природни ресурси и по никакъв начин не вредят на екосистемата, в която са разположени.

текст: Антоанета Баева

снимки: Press 

 

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес носим лятна джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ