Боядисването на яйца за Великден, подобно на украсяването на елха за Коледа, е сред живите традиции, които продължават да се спазват и да правят празника още по-вълнуващ се. Това е повече от чудесно…
Може ли обаче да спазим традициите, без да правим яйцата в ярка цветна палитра, без да събираме две ята нереалистично изглеждащи жълти пилета и без да изкупуваме де каквото има шоколадова фигурка във великденска форма? Ами вероятно може!
Не, нямаме нищо против пъстрите яйца, които майките и бабите ни боядисват, те са онова красиво олицетворение на детството и част от традицията. Донякъде! Защо донякъде – ами защото по традиция яйцата за Великден са червени. Само червени! Всичко останали цветове са… за разнообразие!
Ние избрахме да ви представим разнообразието под друга форма – декорацията е стилна, перата са истински, боите – също. А резултатът? Той е повече от приятна изненада!
На баба ми от времето
Няма как да не започнем с най-класическото – боядисването на яйцата. Цветовете обаче ще постигнем по начина, по който нашите баби и прабаби някога са оцветявали черупките на яйцата – с билки, подправки, плодове и зеленчуци. Естествени багрила от природата, нищо повече!
А как се случва магията? Много е просто – варите яйцата и във водата пускате съответния оцветител, който сте избрали. После – следващите.
Вижте тази публикация в Instagram.
Най-характерният великденски цвят – червен, може да постигнете с малини, череши, а за още повече наситеност към плодовете добавете и чай Ройбос. Жълтото на свой ред се получава от куркума, орехови черупки и отново – чай, но този път от лайка. Люспите на червен лук ще направят яйцата оранжеви. Важно обаче е да се спомене, че при светлите цветове, каквито са жълтото и оранжевото, е добре да се използват яйца с бяла черупка. Зеленият цвят съвсем логично ще дойде от зелени растения – спанак, коприва и в добавка към тях – чай от мента. Синьото и лилавото са постижими с боровинки, къпини, червено зеле, гроздов сок или черен бъз.
За да получите различни цветове и оттенъци, може да използвате още семена от копър, зелен чай, червен пипер, канела и дори червено вино.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вероятно вече процесът ви изглежда твърде сложен, но това съвсем не е така. Да, различен е от рутинния, с който много семейства са свикнали – разтворими синтетични бои, но и резултатите са различни.
Всъщност интензивността на цветовете, които яйцата ще имат, зависи много от това дали ще варите яйцата във вода с разтворения натурален оцветител или само ще потопите вече сварените яйца в готова отвара. И при двата случая очаквайте да получите светли, естествени и пастелни цветове. Между другото стават и много фотогенични…
Вижте тази публикация в Instagram.
Тел, канап и клещи
Ако категорично не ви се боядисват яйца, пък било то и с естествени багрила, то чудесна опция за вас е декорацията на обикновени сварени яйца.
Може да използвате истински цветя и цъфнали клонки, за да направите малки венчета за цветята. Или пък просто да ги аранжирате в купа, във ваза, в самата картонена кора от яйцата, ако искате… вариантите са безбройни.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
А за какво ви е тел? Ами за декорация, разбира се! Макар да не е сред най-характерните неща, с които да украсите великденските яйца, бижутерската тел предлага възможности за безброй декорации. Канапът и памучната дантела, сами по себе си нямат нужда от много допълнително описание – текстилните нишки придават на яйцата много нежно и същевременно леко ретро излъчване.
Вижте тази публикация в Instagram.
Белтък и фантазия
Следващата идея за различни великденски яйца е свързана с техниката декупаж. Всичко, което ще ви бъде необходимо, са сварени яйца, суров белтък на яйце, сухи цветя, пера или друга тънка и плоска декорация, четка за рисуване и голяма доза въображение.
Какво се очаква да направите – с помощта на суровия белтък да залепите избраните елементи върху повърхността на свареното яйце и да изчакате да изсъхне. Това е. И да – може да се използва и лепило, но гледайки на яйцата като храна, то предпочитаме да поставим безопасността на първо място. Белтъкът върши чудеса, ще се уверите сами, ако опитате!
Вижте тази публикация в Instagram.
Щастие в черупка
Когато вече яйцата за Великден са получили своите празнични тоалети, идва време за украсата. Дали на празничната маса или просто някъде, където ще ви радва, дали сложена в самия ден или две седмици по-рано – тематичната декорация винаги е добър избор за внасяне на повече настроение.
Всичко, което ви трябва, е малко зеленина и няколко акцента. Вече ви споменахме за цветята и цъфналите клонки – използвайте ги колкото се може повече. Те внасят много свежест и усещане за чистота. Друг много полезен ресурс, който със сигурност имате около вас точно в това време от годината, са яйчените черупки. Счупени на половина, след замесването на тестото за козунаците, те могат да се превърнат в чудесни мини саксии, свещници или миниатюрни вази. За поставка може да използвате отново картонената кора от яйцата, там със сигурност черупките ще стоят изправени и ще ви бъде лесно да ги премествате.
Вижте тази публикация в Instagram.
Това е! Всяко излизане извън рамките е интересно, различно, дръзко. И обикновено си струва! Дайте воля на въображението си и направете предстоящия празник специален…
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Вижте тази публикация в Instagram.
Текст: Ани Георгиева
Снимки: Instagram