Мъжкият интериор

x


Светът на мъжа наистина ли е толкова мрачен? Този въпрос вероятно си е задавал всеки интериорен дизайнер с по-дълга практика. Защото мъжете може да проявяват повече въображение и смелост в облеклото си и да обличат розови ризи и жълти панталони, но когато става въпрос за тяхното лично пространство, те стават силно консервативни. С малки изключения. Мъжкото пространство определено се различава от дамското жилище. Дори да не си човек, който се занимава с интериор, от пръв поглед ще разпознаеш мъжкия почерк.„Синьо за момченце, розово за момиченце“ – тази максима за детския гардероб като че ли оставя отпечатък за цял живот. Вече порасналите момчета залагат предимно на тъмни цветове – черно, кафяво, графит, тъмносиньо. От по-светлите тонове ключ за мъжкия апартамент имат само бялото и бежовото.
Но цветът далеч не е единствения белег, по който ще разпознаем мъжката обител. Има предмети – символи на мъжествеността и други, към които господата имат особена слабост. Всякакви хладни оръжия са на особена почит и нерядко украсяват стени и витрини. Ловни трофеи, кожи, географски карти, часовници, компаси са други любими мъжки сувенири.Когато става въпрос за мебели, коженият диван обикновено е първото, което влиза в апартамента. Следва масивната дървена маса и креслото. Мъжете обожават кожата и дървото и обикновено това са преобладаващите материали в интериора. Според психолозите, защото те носят самочувствие и сигурност на мъжа.
По отношение на стилистиката, грубо могат да се очертаят няколко тематични кръга: първият е по-класически, обикновено свързан с усещането за ловна хижа или къща в планината – места, които носят авантюристични асоциации и са носталгия по автентичните мачо преживявания. Класиката и винтиджът привличат мъжете, защото са свързани с патриархалното, твърдят психолозите. Атмосферата на средновековен замък пък е запечатана дълбоко в съзнанието на всяко момче, пораснало с приказки за рицари.За градските юпита, за които корпоративният свят е всичко, идеалът е друг. Техните жилища са в типично градската естетика с нейната хладна, почти смразяваща лаконичност. Не се опитвайте да преместите нещо в този интериор – всичко е подредено като в аптека и трябва да остане такова. Не е изключено тук да присъстват силни цветни акценти или ексцентрични произведения на изкуството – не се заблуждавайте, обикновено те не са творческо хрумване на собственика, а рационална част от стройната схема на модерния интериор, който носи съответния имидж на мъжа.Всъщност, в момента, в който пред леглото трайно се наместят чифт розови чехли, в мъжкия свят започват да настъпват необратими промени: бежовата покривка е сменена с цветна, металните щори отиват на боклука и вместо тях се появяват пердета на рози, в кухнята се явяват чаши и чинии със симпатични щампи…

Текст: Антоанета Баева

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Заменете малката черна рокля с червена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ