Мъжкият интериор

x


Светът на мъжа наистина ли е толкова мрачен? Този въпрос вероятно си е задавал всеки интериорен дизайнер с по-дълга практика. Защото мъжете може да проявяват повече въображение и смелост в облеклото си и да обличат розови ризи и жълти панталони, но когато става въпрос за тяхното лично пространство, те стават силно консервативни. С малки изключения. Мъжкото пространство определено се различава от дамското жилище. Дори да не си човек, който се занимава с интериор, от пръв поглед ще разпознаеш мъжкия почерк.„Синьо за момченце, розово за момиченце“ – тази максима за детския гардероб като че ли оставя отпечатък за цял живот. Вече порасналите момчета залагат предимно на тъмни цветове – черно, кафяво, графит, тъмносиньо. От по-светлите тонове ключ за мъжкия апартамент имат само бялото и бежовото.
Но цветът далеч не е единствения белег, по който ще разпознаем мъжката обител. Има предмети – символи на мъжествеността и други, към които господата имат особена слабост. Всякакви хладни оръжия са на особена почит и нерядко украсяват стени и витрини. Ловни трофеи, кожи, географски карти, часовници, компаси са други любими мъжки сувенири.Когато става въпрос за мебели, коженият диван обикновено е първото, което влиза в апартамента. Следва масивната дървена маса и креслото. Мъжете обожават кожата и дървото и обикновено това са преобладаващите материали в интериора. Според психолозите, защото те носят самочувствие и сигурност на мъжа.
По отношение на стилистиката, грубо могат да се очертаят няколко тематични кръга: първият е по-класически, обикновено свързан с усещането за ловна хижа или къща в планината – места, които носят авантюристични асоциации и са носталгия по автентичните мачо преживявания. Класиката и винтиджът привличат мъжете, защото са свързани с патриархалното, твърдят психолозите. Атмосферата на средновековен замък пък е запечатана дълбоко в съзнанието на всяко момче, пораснало с приказки за рицари.За градските юпита, за които корпоративният свят е всичко, идеалът е друг. Техните жилища са в типично градската естетика с нейната хладна, почти смразяваща лаконичност. Не се опитвайте да преместите нещо в този интериор – всичко е подредено като в аптека и трябва да остане такова. Не е изключено тук да присъстват силни цветни акценти или ексцентрични произведения на изкуството – не се заблуждавайте, обикновено те не са творческо хрумване на собственика, а рационална част от стройната схема на модерния интериор, който носи съответния имидж на мъжа.Всъщност, в момента, в който пред леглото трайно се наместят чифт розови чехли, в мъжкия свят започват да настъпват необратими промени: бежовата покривка е сменена с цветна, металните щори отиват на боклука и вместо тях се появяват пердета на рози, в кухнята се явяват чаши и чинии със симпатични щампи…

Текст: Антоанета Баева

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животинските принтове като отправна точка за днешния аутфит.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ