От един Лувър към следващия

x

Снимка: Roland HalbeЕдин от великите световни културни институти – Лувърът – вече има своето продължение на другия край на Земята. Само преди месец отвори врати новата арабска гордост – едноименният културен център в Абу Даби.

Удивителният архитектурен проект на Жан Нувел се превръща в основно културно средище на световните изкуства насред Изтока. Музейният комплекс обединява 55 сгради, сред които 23 галерии, детски музей, аудитория, кафене и още различни пространства.


Снимка: Roland Halbe


Куполът на архитектурното чудо пропуска слънчевите лъчи през звездовидни перфорации, направени в осемте слоеве от неръждаема стомана и алуминий. По думите на самия създател на проекта те създават „дъжд от светлина“ в пространствата на музея.

Светлината и водата са основните източници на вдъхновение за Жан Нувел при проектирането на арабския Лувър, който изглежда сякаш плува по водата. До мястото може да се стигне както по суша, така и по вода. Основите на зданието влизат на дълбочина до 15 метра под нивото на водата.


Снимка: Roland Halbe


Лувърът в Абу Даби е част от грандиозен проект за създаването на културен район на острова Саадият. В него влиза и изграждането на Гугенхайм Абу Даби, проектиран от Франк Гери, както и други културни институти създадени от Фостър и партньори, Заха Хадид и Тадао Андо.

Когато стана ясно, че парижкият Лувър ще има свой съименник в Абу Даби всички по света бяха изненадани. За честта музеят в арабските емирства да се нарече по същия начин, правителството на Абу Даби е платило 1 млрд. евро за 30 години. Сумата покрива и изработването на изложбената програма и колекциите на музея.


Снимка: Roland Halbe


Експозициите на източния Лувър наброяват повече от 600 от древни до съвременни произведения на изкуството от собствената колекция на музея и заимствани шедьоври от френски музейни институти.

Сред експонатите на музея са златна гривна с лъвски фигури на 3000 години, изработена в Иран; италианска златна фибула от 5 век пр. н. е.; Мадоната с младенеца на Белини; карнити на Кайбот, Мане, Гоген и Магрит, както и колаж на Пикасо, който не е показван публично досега. Колекцията включва и няколко платна на наскоро починалия американски художник Сай Туомбли. В нея влизат произведения не само от Средния Изток и Запада, а и фигура от Мали, танцуващия Шива от Индия, осмоъгълна кутия от Китай, всичко, което носи вдъхновение от различни географски райони по света. Всевъзможни направления и течения в изкуството намират място в Лувъра в Абу Даби – изобразително изкуство, скулптура, приложни изкуства. Музеят създава и фотографска колекция, както и работи от декоративните изкуства, като декантера на Кристофър Дресър.


Снимка: Roland Halbe


Снимка: Roland Halbe


Снимка: Roland Halbe


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: The Louvre Abu Dhabi

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини пола от ETRO

Мини пола от ETRO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Дънки от FRAME Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчно вдъхновение от най-голямата модна икона.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ