Подаръци ще има в чорапки над камина

x


През последните години у нас възприемаме все повече празници и традиции, които не са напълно български. И в това няма нищо лошо, ако приемем факта, че всички живеем в едно глобално общество, което не се подчинява на стереотипи, и не признава граници.

Поставянето на чорапки над камината преди Коледа е един от онези обичаи, които сме виждали във филмите като деца, а напоследък засичаме и в домовете на близки, приятели, дори в своите собствени. Защото това е идеята на празника: да носи радост и ако това включва възприемане на нови практики, които ни правят щастливи, то нищо не би трябвало да ни спира да ги прилагаме.

Как се е зародила традицията?Една от легендите разказва за беден мъж, който имал три дъщери. Той непрекъснато се тревожил какво ще се случи с децата му, след като се спомине, защото нито имал възможност да ги задоми, нито да им остави наследство. Веднъж покрай колибата му минал Свети Никола и чул притесненията му. Той бил трогнат от скръбта на възрастния човек, но също така знаел, че той няма да пожелае да приеме милостиня. Затова решил да остави своите дарове тайно. Вечерта влязъл през комина с три торби жълтици – по една за всяка дъщеря. Чудил се къде да ги скрие и видял чорапите на момичетата, които се сушели над камината. Оставил там богатството и си тръгнал. На сутринта те намерили даровете и не могли да повярват на късмета си. Омъжили се в добри семейства и заживели щастливо до края на дните си.Друг мит пък разказва за древногерманския бог Один и неговия летящ кон Слейпнир. Той гласи, че ако през зимата оставим храна за коня на Один, той ще ни се отблагодари с лакомства. Ето защо децата оставяли слама и моркови в ботушите си до камината и очаквали на сутринта да бъдат възнаградени с вкусни изкушения за своята добрина.

В магазините за коледна украса се продават разнообразни модели коледни чорапки. Ако и вие искате да украсите дома си с подобни, но пък класическите идеи не ви допадат, то можете да си ги скроите сами.Всъщност създаването им съвсем не е толкова сложно. Нужен ви е плат по избор, шаблон, ножица, игла и конец. Можете да си сътворите интересната декорация от стари коледни пуловери с интересни щампи или да си измислите изцяло ваш модел.Традиционните цветове са бяло и червено, досущ като облеклото на Дядо Коледа. Ако не си падате по стандартни идеи, спокойно можете да заложите и на други хрумвания.Чорапи с мъниста и конфети, дори и чорапи с коледни пожелания – изборът е ваш, същото важи и за вдъхновението.

Не забравяйте и добрите стари плетени чорапки. Много дебелите такива също биха били чудесна украса над камината.Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Заменете малката черна рокля с червена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ