Сънищата на Вида

x

 


Вида Пиронкова е родена в Пловдив, в семейство на интелектуалци. Тя е единствена дъщеря на големия български художник Енчо Пиронков. Завършва пиано в СМУ “Любомир Пипков” и музикално-танцовата Академия в Пловдив при проф. Георги Петров. Песента й “Ела” получава наградата на журналистите на фестивала “Златният Орфей” през 1993 г.  Без преувеличение може да се каже, че Вида напомня на онези личности от епохата на Ренесанса, които са търсели своето „Аз“ във всички области на изкуството.

 


 


Тя е пианистка и композитор. Пише за пиано, камерна и театрална музика, поп песни и класически песни. Има издаден съвместен албум с Надя Ботева – „Керванът“. Работила е и с Васил Петров, Иван Лечев, Ивайло Крайчовски, Мага, Добромир Банев, Симеон Владов, Иван Иванов, Васил Делиев и още много други по съвместни музикални проекти. Скулптор, бижутер, керамик, поет и писател.

 


 


През миналата година издаде първата си книга – „Броеницата на Вида“, която бе номинирана за наградата „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“. През настоящата година впечатли и с първата си самостоятелна изложба от авторски бижута, която се казва „Любовни писма“. След София на нейните творения ще се наслаждават в Париж, Рим и Ню Йорк.

 


 


При пресътворяването на  своите ювелирни фантазии Вида използва сребро и полускъпоценни камъни – ахат, корал, кехлибар и т. н. Любопитното е, че тя никога не си поставя срокове при работата. Купува камък, който й харесва, а след това чака да „сънува“ в какво точно да го превърне. Предстои ѝ да подреди изложба от малки пластики през септември в Атина, където и живее, а само месец след това ще представи сборен компакт диск с нейни авторски песни.

 


 


За създаденото от нея Вида споделя следното: „Това, което излиза от ръцете и главата ми не е подчинено на съществуващите форми. Ползвам ги, но винаги се стремя да бягам от ограниченията, и давам дух на материята. Прекрасно е да сътвориш история от камък и метал и да видиш как те поемат по пътя на своя нов живот“.

текст: Марио Трифонов

снимки: fashioninside.bg

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес сме слънчевото петно в градската среда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ