Текстилът на бъдещето – Heimtextil 2024

x

Световното изложение Heimtextil 2024 във Франкфурт, отбелязва рекордна година. На ежегодното му издание в Messe Frankfurt, бяха зададени нови тенденции, стандарти и трансформации в глобалната текстилна индустрия.

Най-иновативните декоративни тъкани и тапицерии, текстил за спално бельо и баня, матраци, функционален текстил и килими, тапети, тъкани за външна употреба, изкуствена кожа, завеси, влакна, прежди, системи за сън и декоративни възглавници бяха изложени за посетителите от 9 до 12 януари. 46 000 купувачи от около 130 нации се докоснаха отблизо до световния пазар на текстил. Освен в броя на посетителите тазгодишното издание записа огромен ръст и в броя на изложителите – 2838 от 60 нации.В допълнение към Европа и САЩ, имаше повече посетители от Близкия изток. Първите десет страни изложители бяха Китай, Индия, Турция, Пакистан, Италия, Германия, Испания, Португалия, Великобритания и Холандия. Увеличават се изложителите от Белгия, България, Китай, Индия, Япония, Полша, Швеция, Чехия, САЩ и Египет. Зарадва ни българското участие – нашите изложители тази годинха бяха 13 – Avila Textile, Dessi Home, Simak Cherry, Machinehead, Signal, Ditex, Svepol, Down creators, Ted Bed, New Tech Int, Miladom, Artek и Home Tech.Текстилът на бъдещето е устойчив. Изкуственият интелект е негов най-добър приятел. Дизайнът е издигнат до нови висоти.

Изкуственият интелект (AI) и устойчивостта бяха в центъра на Heimtextil 2024, доказвайки категоричния си потенциал на ефективни инструменти за ориентиран към бъдещето подход спрямо ключови технологии. AI например може съвсем реално да помогне за пречистването на рециклирани текстилни отпадъци и превръщането им в нови тъкани и материи.

Heimtextil 2024 представи множество готови за пазара и приложими от различни бизнеси решения. Един от примерите е компания, чиито собствено разработени цветни пигменти позволяват боядисване при стайна температура. Друга компания предлага управляван от AI софтуер за плетене, който може да се използва за създаване на сложни форми.

Макар устойчивостта да не е нещо ново в последните години, тя вече се утвърждава като тема, която видимо се променя. Докато преди се говореше предимно за рециклиране, днес устойчивостта се възприема като холистичен подход, който се простира от възобновяемите енергийни източници дълбоко в процесите до суровините и методите за обработка, както отбеляза един от изложителите.Да си вземем вана и блажено да си легнем

Тук нещата са вълнуващи и многостранни, защото във фокуса са банята и спалнята сред домашния уют, но и по време на пътешествията, без които модерният човек не може да си представи своя живот. А всичко това включва и обединява архитектурата, интериорния дизайн и хотелиерството в едно.

От спално бельо и текстил за баня до матраци и системи за сън – широката гама Smart Bedding и съвършенството на частните марки в сегмента Bed & Bath дадоха силна заявка на Heimtextil 2024. Международни експерти споделиха най-добри практики за дизайна на спални и хотелски стаи, за използването на AI в анализа на съня и др.

В т.нар. БИБЛИОТЕКА посетителите можеха да изследват подбран функционален текстил. Акцентите включваха тапет, който е невъзможно да се запали и да гори; тапицерия, която отблъсква мръсотията; изкуствена кожа, която е устойчива към светлината.


 


По стъпките на…

За първи път глобалната индустрия за килими се представи заедно в една зала, в рамките на новия сегмент Carpets & Rugs. Множество международни лидери на пазара се включиха, а освен тях направиха своя дебют и напълно нови имена. Ръчно изработени килими от Индия, машинно тъкани килими от Египет, хюга предложения от Скандинавия – бизнеси и производители от различни култури и краища на света бяха готови да застанат един до друг и да оценят идеите и постиженията си.С поглед в 2025 г.

За 2025 г. Heimtextil обяви партньорство с едно от най-влиятелните международни дизайнерски студия – Studio Urquiola. Базираното в Милано студио и водещият търговски панаир за домашен и договорен текстил заявяват съвместния си ангажимент към иновациите, устойчивостта и дизайна в цялата текстилна индустрия. Ще бъде изградена специална инсталация, която ще предложи уникално дизайнерско изживяване, а ние нямаме търпение.Текст: Деси Найденова

Снимки: Heimtextil 2024

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчно – лежерно.

Ако сте пропуснали
Най-четени