Текстилът днес и утре

x

 


„Рециклиране, релефи, винтидж, етно, природа, ексцентричност” – това са ключовите думи, които определят тенденциите в текстила за 2013, зададени на най-голямото световно изложение в бранша – Heimtextil (от 8 до 12 януари във Франкфурт).

 


 


 

Рециклирането е не само повеля на времето, но и вдъхновение и мисия за дизайнерите. Тазгодишният конкурс за млади таланти, съпътстващ изложението, беше на тема „Повторно използване”. Дизайнерите дебютираха пред международна публика с оригинални хрумвания – стол, създаден от рамки за прозорци и стари чорапогащи, бюро от вана, лампа от душове, люлка от велосипедна гума… Но идеята за рециклирането не е само повод за академични експерименти. Някои от големите фирми също показаха продукти, създадени от „отпадъчни” материали – стари чували, стари килими, нарязани и съшити отново. В този тренд се преплита и още една силна тенденция – „винтидж” – старото е ценно и красиво, защото носи дух и история. Миналото се интерпретира различно – като традиционно занаятчийско, но и като „остаряло” в буквалния смисъл – изтъркано, като се ползва специална технология за състаряване на текстила. Релефите са друга силна тенденция в текстила, която прави тъканите особено впечатляващи и ефектни. Топки, нишки, вълни, вгъвания, оригами – повърхностите са неспокойни и разнообразни и придават индивидуалност на визията.

 


 


 

 

Етното е толкова устойчива мода в гардероба и в интериора, че съвсем очаквано, отново бяха показани мотиви и шарки в цветовете и традиционния рисунък на различни култури – индиански, африкански, индийски… Задължително в ярки цветове – червено, зелено, синьо, оранж. Природата присъства не само с естествените материали, но и с красотата на минералите, скъпоценните камъни и пейзажите. Визията на природните явления се предава реалистично или напротив – напълно абстрактно.

 


 

 


Ексцентричното се базира на неочаквани съчетания и на чувството за хумор – иронията, вицът и закачката се оказват печеливша стратегия за повечето производители на тапети и текстил.  Дигиталното принтиране дава абсолютно неограничени възможности на индустрията, за което беше призован да говори самият гений на принтовете – Карим Рашид.


 

 


Едно е сигурно – през следващите няколко години именно текстилът ще задава стила и ще бъде цвета на интериора, защото производството бързо и евтино може да следва модата, а ние бързо и евтино можем да преобразяваме дома си с негова помощ.

текст: Антоанета Баева

снимки: Heimtextil

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стилът говори без думи.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ