The Game of Lights: Как осветлението създава уют

x

Време е за ремонт – променяме цвета на стените, лепим тапети за акцент, избираме нови мебели, добавяме някоя и друга възглавничка за разкош, може и нов килим или пердета… и се очаква резултатът да е очарователен, даже граничещ с идеал. Или не съвсем! Накрая все пак нещо, в току-що завършената стая не изглежда като излязло от каталог. Защо? Какво пропускате? Може би светлината… Факт е, че осветлението в дома не е просто необходимост, а много, много повече. Спечелването на играта между светлините и сенките може да се окаже ключов ход в целия ремонт, именно затова днес избрахме да поговорим за светлината. На всевъзможни места и под всевъзможни форми…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kathi & Sebi 🖤 Unser Penthouse (@penthouse.17) на


От самото начало

„Ей, ама някъде трябва да сложим и лампи!” – представете си как това изречение се чува в последната седмица, преди окончателния финал на ремонта. Съвсем не му е мястото тогава, както се досещате, защото осветлението не може да бъде просто „някъде”. Факт е, че когато говорим за промяна на дома или ремонт, често сме склонни да подценяваме ролята на осветлението. Дори твърде често! Без него обаче въздействието на всички декоративни стени, тапети и акценти би било безсмислено, защото съвсем не преувеличено светлината може да разделя и обединява. Заради всичко това планирането и обсъждането на осветлението  трябва да е едно от първите неща, с които да се започне ремонтът, било той малък или значително по-голям. Повярвайте ни, осветлението не е просто част от декорацията и е изключително трудно на по-късен етап да мислите къде да скриете външните кабели. Затова… бъдете предвидливи още от самото начало!

Не всичко в центъра 

Полилеят в средата на тавана може и да е най-логичната асоциация с „лампа” или „осветление”, но това далеч не е всичко, от което се нуждае една стая. Това е така, защото насоченото осветление (каквото дава един полилей) създава сенки в помещението и придава студенина на интериора, а отделните кътове остават недостатъчно осветени. Тайната на наистина доброто и създаващо уют осветлението се крие в това то да бъде на различни нива, като се използва максимално отразената светлина. Няколко интериорни лампи с разклонения биха ви били добри съюзници, казваме го от опит!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NORDIC TALES (@nordictales) на


Декорацията е важна 

Имате основно осветление? Чудесно! Значи сте се убедили, че то неимоверно допринася за красотата и цялостната визия на интериора. Използвайте го тогава и като декорация! Дори нещо повече – бъдете смели и дръзки и не се страхувайте да прибавяте светлинни акценти. Възползвайте се от огромния избор от цветове, форми и материали. Сигурни сме, че резултатът ще ви хареса!

Сила и яркост 

Освен броят на осветителните тела, следващото важно нещо са крушките. И по-конкретно тяхната яркост. Както може да предположите на ярка и наситена бяла светлина изпъква всичко, докато млечно бялата светлина е по-приглушена и по-благоприятна за очите. Това каква светлина ще изберете, зависи до голяма степен от мястото, което ще осветявате – кухнята и домашният офис или кътът за четене се нуждаят от по-силна светлина, докато за всекидневната и спалнята са подходящи крушки не по-силни от 60 вата.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от The Nomad Craft (@thenomadcraft) на


Поемете контрола

Искало ви се  е някога да може да променята светлината в една стая от ежедневна към вечерна, като с вълшебна пръчица? Е, вълшебна пръчица не можем да ви препоръчаме (ако вие знаете откъде да си вземем, казвайте – имаме нужда), но мислим, че в света на технологиите все пак има нещо, което много се доближава до нейната роля  – електрически ключ с регулатор. Именно това е следващата важна стъпка към поемането на контрола над светлината в дома ви. Всъщност това е и най-лесният начин да промените атмосферата в една стая само с леко минимално движение.

Лампи на неочаквани места 

Как ви звучи идеята за лампа ва гардероб? Като категорично ненужно или пък като наистина добро предложение? Истината е, че именно гардеробът обикновено е мястото, което пренебрегваме, когато става въпрос за осветление. А всъщност тъмният гардероб често  има нужда от повече светлина, която да спомогне при избор на облекло, измежду всичко налично. Все пак е много по-лесно да избереш нещо, което виждаш, при това окъпано в светлина, нали? Едва или две светещи луминесцентни тръби с малък диаметър, които да се активират при отваряне на вратата, може да се окажат всичко от което вие и гардеробът ви имате нужда. Опитайте…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Design Interni (@emanuelaparisinterior) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от The Nomad Craft (@thenomadcraft) на


Да ви убеждаваме още колко нужна е светлината в един дом? Не вярваме, че е нужно повече. Остава просто да ви пожелаем попътен вятър в морето на светлината!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини пола от ETRO

Мини пола от ETRO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Дънки от FRAME Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Денимът – нашето (не)скрито оръжие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ