Топтренд – еклектичен лофт

x

 


Ако има тенденция в интериорния дизайн, за която може категорично да твърдим, че е отново на мода, това е стилът „еклектичен лофт“. Според дефиницията „лофт“ означава преобразуване в жилище на стари промишлени пространства – фабрики и складове. От английски loft буквално се превежда като таван, и в САЩ наричат така последните подпокривни етажи. На практика обаче стилът „лофт“ може да бъде изпълнен навсякъде. И той наистина все по-често присъства в интериорните концепции на съвременните жилища.

 Ако се обърнем към историята на този стил ще открием неговия чисто американски произход. Идеята да се използват стари работни помещения възниква през 40-те години във индустриалните зони на  Манхатън, когато  цените на земята и жилищата в центъра започнали да се качват нагоре. Тези площи били заемани предимно от хора на изкуството, привлечени от широките пространства и обилната светлина. Лофтът става свръхмодерен през 50-те години, когато именно тук се концентрира артистичният живот на  Ню Йорк. Известни художници откриват в своите лофтове галерии и студия – христоматиен пример е  „Фабриката“ на Анди Уорхол. Скоро „лофт“ става елитно понятие.

 


 


В стила на лофта задължително присътва една стена в ярък цвят и стени с видима тухла. В обзавеждането е характерна еклектика на мебели с индустриално излъчване и антикварни находки. Зонирането на пространството често не е със стени, а с едри мебели. Подчертават се архитектурните детайли, наследство от промишлените помещения – стълби, видими греди, тръби на инсталации. Прозорците са широки и високи, без завеси и щори. Все по-често обикновени апартаменти се стилизират в духа на лофта, като така се постига една съвременна и в същото време свързана с миналото визия.

 И така – повече от половин век след пика на този стил, днес той отново е актуален и интерпретиран през призмата на младото поколение архитекти и дизайнери.

текст: Антоанета Баева

снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженото яке – must have за всеки повод.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ