Ahoj, Praha! или Един различен пражки пътеводител

x

Прага е градът на 100-те кули и сигурно на поне още толкова музеи. Всъщност тя цялата е музеи – голям, необхватен, космополитен и светъл. Там всяка тухла от цветните фасади и всяко паве от площадите са наситени с история. Златна Прага е просто бохемът на Европа. За нея много е писано и  пъти повече казано и разказано. Тя е наша отдавнашна любов (да, да, разбира се, че от пръв поглед), затова познавайки я достатъчно добре ни се иска да излезем от рамките на типичните пътеводители и да ви я покажем в друга светлина. Все така очарователна, загадъчна, колоритна и пъстра, но от различен ъгъл. Последвайте ни в нашето виртуално пътешествие из 4 от „тайните“ съкровища на Прага:


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Beauty of prague (@beautyofprague) на


Park Cihelna

Карлов мост е едно от местата в Прага, което със сигурност никой, стъпвал някога в града, не е пропуснал. А и не бива. Мостът с всички артисти и творци, изявяващи се по него е наистина интересно и някак всеки път различно място. По изгрев и залез слънце пък е направо пленителен. Ние обаче ви предлагаме да го видите и от по-различна страна. В компанията на лебеди, например! Излезте от тълпите с туристи, поемете по моста в дясно, успоредно на Карлов мост и ще стигнете до Park Cihelna. Точно този парк дава достъп до брега на Валтава, разкрива красива (и много фотогенична) гледка към Карлов мост и не на последно място – ви дава възможност да прекарате време в приятна лебедова компания. Е, добре де, понякога може би малко нахална, но все пак много дружелюбна перната компания!

Бонус съвет: Ако носите нещо достатъчно апетитно за лебедите (хляб, те друго не приемат), това ще ви гарантира, че ще спечелите вниманието им и те с удоволствие ще ви позират за снимки. 


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lucie Fialová (@luciaskha85) на


Café Mozart

Преминаваме към забележителност №2 в лицето на Астрономическия часовник  Pražský orloj на площада в Стария град. На всеки кръгъл час часовниковата кула „оживява”, като от двете прозорчета в горната й част се показват последователно фигури на 12-те апостола. Нашето предложение е да се насладите на този спектакъл  с чаша ароматно кафе и парче вкусна торта. А да – и да далеч от шума на площада и многото туристи. Къде? В бароковото кафене Café Mozart, което се намира в Grand Hotel Praha, непосредствено срещу Астрономическия часовник. Освен с богата селекция от десерти и сладкиши, Café Mozart очарова и с бароков интериор, част от който е и най-голямата частна колекция от порцелан Майсен. Да, забравихме да ви споменем за пианото – по всяко време на деня, може да изпиете кафето си под звуците на класически пиеси, изпълнени на пиано. Вълшебно… това е правилната дума, която описва мястото!

Бонус съвет: Резервирайте си предварително маса до прозореца, за да може да имате гледка към Астрономическия часовник.

Бонус съвет 2: Опитайте Капучиното, то е може би най-доброто в цяла Прага!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Café Mozart (@cafe_mozart_oldtownsquare) на


Zahrada pod Pražským hradem

Вече видяхте  Карлов мост и Часовниковата кула, сега е време да тръгнем към извисяващия се над цяла Прага, Храдчани. На път за там, изкачвайки се по павираните улички ви предлагаме да спрем  първо в Zahrada pod Pražským hradem или преведено буквално на български – Градината под Пражкия замък. Градината всъщност не е една, ами цели 4 – Ledeburska, Malá, Velká Pálffyovská и Kolovratská. Те са взаимосвързани и образуват исторически комплекс, в подножието на Храдчани. Освен на красива гледка към Прага, там може да се насладите на богата селекция от различна растителност, както и на много фотогеничните декоративни стълбища и широки барокови тераси. Ако пък лебедите от Карлов мост не са ви били достатъчни, то в Zahrada pod Pražským hradem има пауни. Веднага щом успеете да ги накарате да слязат от клоните на някое от дърветата наоколо, може да се снимате с тях, те умеят да позират.

Допълнителна информация: Градините на Пражкия замък са отворени за обществено ползване всеки ден (включително и неделя) от април до октомври. През април и октомври работното време е от 10,00 до 18,00 ч., а през топлите месеци между май и септември, затварят в 19,00.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Svetlana ❚ Travel photographer (@svetlana_p_photo) на


Zámek Troja

Като стана дума за замъци, тук е момента да споменем това, на което чехите много държат: „Между „zámek” и „hrad” има разлика и е важно всяка от думите да се използва правилно!“ Каква е разликата, ще се запитате – „zámek” означава буквално замък, с големи градини, фотани и (обикновено) барокови стълбища, докато „hrad” е по-скоро крепост, разположена на високо  и задължително с крепостни стени. Та в този ред на мисли – Храдчани е крепост (hrad). А zámek е… Troja. Не, не се заблуждавайте от името, от историческа гледна точка чешката Troja няма нищо общо нищо с древногръцката митология, нито с Троянската война. Това просто е наименованието на типично бароково шато в покрайнините на чешката столица и дворцова лятна резиденция.

Със своите приказни градини и очарователна барокова пищност Zámek Troja е една от перлите в пражката корона и единствената причина (според нас) да не е в топ 5 на най-посещаваните локации в Прага е нейната отдалеченост от основните и концентрирани на едно място сходни такива. Все пак обаче си заслужава! Даже много.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Алёна Анцыгина (@alena_antsygina) на


Колко време да отделите на Прага? Може би и дълъг уикенд ще ви бъде достатъчен, но нашият съвет е – колкото може повече. Всъщност така или иначе тя вероятно ще ви омагьоса и ще искате да се завръщате най-малко през всички сезони, така че никога времето там няма да ви бъде напълно достатъчно! Просто Прага е любов… от пръв поглед и за цял живот!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени