Ahoj, Praha! или Един различен пражки пътеводител

x

Прага е градът на 100-те кули и сигурно на поне още толкова музеи. Всъщност тя цялата е музеи – голям, необхватен, космополитен и светъл. Там всяка тухла от цветните фасади и всяко паве от площадите са наситени с история. Златна Прага е просто бохемът на Европа. За нея много е писано и  пъти повече казано и разказано. Тя е наша отдавнашна любов (да, да, разбира се, че от пръв поглед), затова познавайки я достатъчно добре ни се иска да излезем от рамките на типичните пътеводители и да ви я покажем в друга светлина. Все така очарователна, загадъчна, колоритна и пъстра, но от различен ъгъл. Последвайте ни в нашето виртуално пътешествие из 4 от „тайните“ съкровища на Прага:


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Beauty of prague (@beautyofprague) на


Park Cihelna

Карлов мост е едно от местата в Прага, което със сигурност никой, стъпвал някога в града, не е пропуснал. А и не бива. Мостът с всички артисти и творци, изявяващи се по него е наистина интересно и някак всеки път различно място. По изгрев и залез слънце пък е направо пленителен. Ние обаче ви предлагаме да го видите и от по-различна страна. В компанията на лебеди, например! Излезте от тълпите с туристи, поемете по моста в дясно, успоредно на Карлов мост и ще стигнете до Park Cihelna. Точно този парк дава достъп до брега на Валтава, разкрива красива (и много фотогенична) гледка към Карлов мост и не на последно място – ви дава възможност да прекарате време в приятна лебедова компания. Е, добре де, понякога може би малко нахална, но все пак много дружелюбна перната компания!

Бонус съвет: Ако носите нещо достатъчно апетитно за лебедите (хляб, те друго не приемат), това ще ви гарантира, че ще спечелите вниманието им и те с удоволствие ще ви позират за снимки. 


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lucie Fialová (@luciaskha85) на


Café Mozart

Преминаваме към забележителност №2 в лицето на Астрономическия часовник  Pražský orloj на площада в Стария град. На всеки кръгъл час часовниковата кула „оживява”, като от двете прозорчета в горната й част се показват последователно фигури на 12-те апостола. Нашето предложение е да се насладите на този спектакъл  с чаша ароматно кафе и парче вкусна торта. А да – и да далеч от шума на площада и многото туристи. Къде? В бароковото кафене Café Mozart, което се намира в Grand Hotel Praha, непосредствено срещу Астрономическия часовник. Освен с богата селекция от десерти и сладкиши, Café Mozart очарова и с бароков интериор, част от който е и най-голямата частна колекция от порцелан Майсен. Да, забравихме да ви споменем за пианото – по всяко време на деня, може да изпиете кафето си под звуците на класически пиеси, изпълнени на пиано. Вълшебно… това е правилната дума, която описва мястото!

Бонус съвет: Резервирайте си предварително маса до прозореца, за да може да имате гледка към Астрономическия часовник.

Бонус съвет 2: Опитайте Капучиното, то е може би най-доброто в цяла Прага!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Café Mozart (@cafe_mozart_oldtownsquare) на


Zahrada pod Pražským hradem

Вече видяхте  Карлов мост и Часовниковата кула, сега е време да тръгнем към извисяващия се над цяла Прага, Храдчани. На път за там, изкачвайки се по павираните улички ви предлагаме да спрем  първо в Zahrada pod Pražským hradem или преведено буквално на български – Градината под Пражкия замък. Градината всъщност не е една, ами цели 4 – Ledeburska, Malá, Velká Pálffyovská и Kolovratská. Те са взаимосвързани и образуват исторически комплекс, в подножието на Храдчани. Освен на красива гледка към Прага, там може да се насладите на богата селекция от различна растителност, както и на много фотогеничните декоративни стълбища и широки барокови тераси. Ако пък лебедите от Карлов мост не са ви били достатъчни, то в Zahrada pod Pražským hradem има пауни. Веднага щом успеете да ги накарате да слязат от клоните на някое от дърветата наоколо, може да се снимате с тях, те умеят да позират.

Допълнителна информация: Градините на Пражкия замък са отворени за обществено ползване всеки ден (включително и неделя) от април до октомври. През април и октомври работното време е от 10,00 до 18,00 ч., а през топлите месеци между май и септември, затварят в 19,00.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Svetlana ❚ Travel photographer (@svetlana_p_photo) на


Zámek Troja

Като стана дума за замъци, тук е момента да споменем това, на което чехите много държат: „Между „zámek” и „hrad” има разлика и е важно всяка от думите да се използва правилно!“ Каква е разликата, ще се запитате – „zámek” означава буквално замък, с големи градини, фотани и (обикновено) барокови стълбища, докато „hrad” е по-скоро крепост, разположена на високо  и задължително с крепостни стени. Та в този ред на мисли – Храдчани е крепост (hrad). А zámek е… Troja. Не, не се заблуждавайте от името, от историческа гледна точка чешката Troja няма нищо общо нищо с древногръцката митология, нито с Троянската война. Това просто е наименованието на типично бароково шато в покрайнините на чешката столица и дворцова лятна резиденция.

Със своите приказни градини и очарователна барокова пищност Zámek Troja е една от перлите в пражката корона и единствената причина (според нас) да не е в топ 5 на най-посещаваните локации в Прага е нейната отдалеченост от основните и концентрирани на едно място сходни такива. Все пак обаче си заслужава! Даже много.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Алёна Анцыгина (@alena_antsygina) на


Колко време да отделите на Прага? Може би и дълъг уикенд ще ви бъде достатъчен, но нашият съвет е – колкото може повече. Всъщност така или иначе тя вероятно ще ви омагьоса и ще искате да се завръщате най-малко през всички сезони, така че никога времето там няма да ви бъде напълно достатъчно! Просто Прага е любов… от пръв поглед и за цял живот!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени