КОРОНАЦИЯТА: Вникваме в детайлите

x

Дори и да не сте фенове на английското кралско семейство и не живеете в столицата на Обединеното кралство, този уикенд  няма как да не сте разбрали за двойната коронация на Чарлз III и Камила – първата по рода си след тази на родителите на кралица Елизабет II, през 1937 г.

Разбира се, вековните традиции са интересни и сложни, за това ние ще се опитаме да вникнем в детайлите. И като любители на модата и всичко свързано с нея, имаме предвид – детайлите в облеклата, с които се появиха семейството и гостите на коронацията.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)


КРАЛЯТ

През целия си живот наследникът на кралица Елизабет II се придържа към стандартните правила за мъжко облекло. Неговите характерни двуредни сака са съобразени с идеални пропорции, допълнително подсилени от добре обмислени цветови комбинации с колекцията му от копринени вратовръзки и кърпички.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


В деня на коронацията си крал Чарлз също спази правилата. Облеклото му беше обсипано със скъпоценни камъни, в драматични и царствени комбинации, които го доближиха възможно най-близо до „божествеността“.

Коронационните регалии са най-свещените бижута на короната. По време на церемонията крал Чарлз сложи короната на Свети Едуард и държа скиптъра на суверена (първоначално е направен за Чарлз II през 1661 г. и оттогава се използва при всяка коронация) и кълбото на суверена.

Короната на Свети Едуард е от масивно златно, която се използва на церемонията по коронясването. Последният път, когато е използван, е за коронясването на кралица Елизабет II през 1953 г. Докато крал Чарлз излиза от Уестминстърското абатство, той носи Имперската държавна корона – украсена с 2868 диаманта.

Въпреки че короната очевидно е емблемата на кралските личности, мантиите са това, което правият коронацията истинска театрална афера. По време на церемонията крал Чарлз облече четири мантии, всяка от които е уникална и символична.

В началото на службата крал Чарлз носеше пурпурно палто, носено от крал Джордж VI при коронацията му през 1937 г. Кадифето е запазено от Кралското училище по ръкоделие, с подплата и златна дантела. Над нея и при влизане монархът носеше държавната роба, наричана още парламентарна роба. Дългият червен кадифен шлейф е украсен със златна дантела и хермелин.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia)


По време на помазанието крал Чарлз носеше робата за помазване – бяла, обикновена, без декорации. Простият дизайн има за цел да предаде чистота пред Бога. По време на инвеститурата под императорската мантия е поставена Supertunica, дълго, вдъхновено от Византия златно копринено палто.

По време на службата на краля беше връчен коронационният пръстен, известен още като пръстена на суверена. Бижуто, което включва рубини и диаманти, служи като символ на неговата любов и отдаденост към британската общност и към хората, на които се е заклел, по даден от Бог указ, да служи до края на живота си. За случая кралят носеше и своя собствен пръстен с розов цвят.

При излизането пред народа крал Чарлз облече робата изработена от лилаво копринено кадифе, бродирано в злато. Робата е била последно носена от крал Джордж VI през 1937 г. и е била запазена и подготвена от Ede and Ravenscroft.КРАЛИЦАТА

Според традицията, съпругата на краля носи две роби по време на коронацията – една при пристигането в Уестминстърското абатство, и една по време на излизането от там. Първата роба, която Камила сложи е направена за първи път за Елизабет II по време на коронясването й преди 70 години и е запазена от майсторите Ede and Ravenscroft.

Камила носеше царствена рокля с бяло палто от Bruce Odfield с бродирана пола отдолу. Роклята с дълги ръкави е изработена от копринен плат с матово лъскаво покритие и допълнително включва деликатна златна и сребърна бродерия на цветя като верижки от маргаритки, незабравки, жълтурчета и алено червено зъбче, които са предназначени да представляват краля и любовта на кралицата към природата. На подгъва на долната пола и маншетите има цветни емблеми от четирите нации на Обединеното кралство, включително роза, бодил, нарцис и трилистник. Визята е завършена с копринени обувки от Elliot Zed.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Australia (@vogueaustralia)


Втората роба е проектирана и ръчно бродирана от Кралското училище по ръкоделие, докато самата роба е изработена от Ede и Ravenscroft. Тя е направена от величествено лилаво кадифе, съответстващо на робата на крал Чарлз. Златната му бродерия включва шифъра на кралицата, националните емблеми на Обединеното кралство и символи на природата, последният от които отразява дълбоката „привързаност на двойката към естествения свят“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец. Тези натуралистични илюстрации включват пчели, бръмбар и много флора.

Бродираните цветя също имат специално значение за Камила: момината сълза е била една от любимите на кралица Елизабет и също така е включена в сватбения букет на Камила през 2005 г.; а делфиниумът е един от любимите на Чарлз, както и цветето за раждането на юли, рожденият месец на Камила.БИЖУТАТА

Въпреки че плановете за встъпването в длъжност на Чарлз са в сила от коронацията на майка му през 1953 г., ролята на Камила е потвърдена едва когато по време на нейния платинен юбилей кралица Елизабет II обяви, че Камила ще бъде известна като кралица-консорт при възкачването на крал Чарлз.

След церемонията по коронясването на краля, кралицата-консорт имаше своя собствена, по-проста, по време на която архиепископът на Кентърбъри помаза главата й със свето масло, преди да постави пръстена на кралицата-консорт на ръката й и короната на главата й.

Част от официалната коронация включва поставянето на специален пръстен на четвъртия пръст на монарха, който символизира, че суверенът е „женен“ за народа. По същия начин беше даден пръстен на кралицата-консорт в деня на коронацията.Пръстенът на кралицата-консорт първоначално е направен през 1831 г. за кралица Аделаида, съпруга на Уилям IV, и е носен от Мери от Модерна за нейната коронация като кралица-консорт през 1685 г. Церемониалният пръстен е използван отново за коронацията на кралицата майка. Бъкингамският дворец заявява, че изборът на короната на кралица Мери за коронацията на съпруга й е първи в историята, когато вече съществуваща корона се използва вместо да се поръчва нова. Според изявлението, това е решено „в интерес на устойчивостта и ефективността“.

Короната се състои от сребърна рамка, облицована със злато и украсена с приблизително 2000 диаманта, предимно с брилянтна шлифовка, с някои шлифовани в роза. Короната има ажурна лента, поставена отпред с диамант Cullinan IV, голям камък с форма на възглавница и фриз от четирилистници и розети, всяка с голям брилянт в центъра, заобиколен от по-малки камъни, с граници от единични редове брилянти. Над лентата има четири кръста-пате и четири лилии.

Предният кръст е поставен с диамант Cullinan V в неговата брошка, а другите три кръста са поставени в центъра с голям диамант всеки. Всяка от четирите отделящи се полуарки се стеснява към върха и завършва със свитъци и съдържа шест градуирани брилянта между рамки от камъни. Короната е снабдена с лилаво кадифено капаче с лента от хермелин.

Дворецът потвърди, че има допълнения – диамантите Cullinan III, IV и V, които „са били част от личната колекция от бижута на кралица Елизабет II в продължение на много години и често са били носени от Нейно величество като брошки“. Диамантът Koh-i-noor не беше включен в актуализираната корона.

Камила е носила аксесоари, принадлежащи на кралица Мери и преди, включително тиара за банкета по време на държавното посещение при краля и кралицата на Норвегия през 2005 г.

СЕМЕЙСТВОТО

Кралското семейство се събра в Уестминстърското абатство. Принцът и принцесата на Уелс, заедно с трите им деца, принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, всички се присъединиха към процесията през църквата, носещи своите официални регалии, по молба на краля и кралицата.Това е първи път, когато виждаме Кейт да носи тази мантия, която съчета с блестяща тиара от листа – но дъщеря й Шарлот беше тази, която прикова погледите, появявайки се заедно с майка си с подобен аксесоар. За младата кралска особа това също е специален ден, защото тя за първи път носи тиара на официално събитие. Двете диадеми не бяха исторически наследства на кралското семейство – те всъщност са поръчкови изделия, направени от британската модна къща Alexander McQueen в партньорство с модниста Джес Колет. И двете тиари са направени от сребърни кюлчета и кристал, със сребърна нишка и триизмерна бродерия на листа.

Кейт, която беше дългогодишна приятелка на дизайнера, избра да носи рокля също на Alexander McQueen от копринен креп в цвят слонова кост със сребърни кюлчета и бродерия  включваща мотиви от роза, бодил, нарцис и трилистник (символ на четирите нации), с Мантията на кралския викториански орден.Принцеса Шарлот беше в тон с майка си в рокля на Alexander McQueen и пелерина от копринен креп в цвят слонова кост, с бродерия от сатен в цвят слонова кост, също включваща мотиви от роза, бодил, нарцис и трилистник.

Принц Луи носеше облекло, направено от Dege and Skinner със специално проектирана дантелена украса на яката, маншетите и предницата. Черните панталони бяха със синьо райе.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


Принц Джордж, като почетен паж на краля, носеше алена туника, украсена със златна дантела и маншети от синьо кадифе, с отворен преден дизайн и подплатена с коприна. Туниките, носени от всички пажове, бяха комбинирани с жилетки от копринен сатен в цвят слонова кост, гарнирани със златен ширит, с вълнени панталони и ботуши. Униформите първоначално са направени от Ede and Ravenscroft по време на управлението на кралица Елизабет II и са прекроени за коронацията.ГОСТИТЕ

Към семейството на Уелс се присъединиха други членове на кралското семейство за историческата церемония, включително принц Хари, принцеса Юджини и принцеса Беатрис, както и други чуждестранни високопоставени лица и световни лидери.Племенницата на крал Чарлз – Южини беше обсипана с диаманти за службата. Тя носеше колие с диамантена яка и диамантени обеци от Garrard с визия от Fendi от глава до пети. Подобно на по-малката си сестра, принцеса Беатрис също избра бижута от Garrard за коронацията на крал Чарлз.Други присъстващи знаменитости включват хора като Кейти Пери и Лайънъл Ричи – и двамата участваха по време на коронационния концерт – както и дама Джоана Лъмли и дама Ема Томпсън.
Сред гостите също се откроиха испанския крал Фелипе и събругата му Летисия, както и йорданската кралица Рания.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Australia (@vogueaustralia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)


Текст: Тереза Восканян

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Добавете розово в сивия ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени