КОРОНАЦИЯТА: Вникваме в детайлите

x

Дори и да не сте фенове на английското кралско семейство и не живеете в столицата на Обединеното кралство, този уикенд  няма как да не сте разбрали за двойната коронация на Чарлз III и Камила – първата по рода си след тази на родителите на кралица Елизабет II, през 1937 г.

Разбира се, вековните традиции са интересни и сложни, за това ние ще се опитаме да вникнем в детайлите. И като любители на модата и всичко свързано с нея, имаме предвид – детайлите в облеклата, с които се появиха семейството и гостите на коронацията.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)


КРАЛЯТ

През целия си живот наследникът на кралица Елизабет II се придържа към стандартните правила за мъжко облекло. Неговите характерни двуредни сака са съобразени с идеални пропорции, допълнително подсилени от добре обмислени цветови комбинации с колекцията му от копринени вратовръзки и кърпички.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


В деня на коронацията си крал Чарлз също спази правилата. Облеклото му беше обсипано със скъпоценни камъни, в драматични и царствени комбинации, които го доближиха възможно най-близо до „божествеността“.

Коронационните регалии са най-свещените бижута на короната. По време на церемонията крал Чарлз сложи короната на Свети Едуард и държа скиптъра на суверена (първоначално е направен за Чарлз II през 1661 г. и оттогава се използва при всяка коронация) и кълбото на суверена.

Короната на Свети Едуард е от масивно златно, която се използва на церемонията по коронясването. Последният път, когато е използван, е за коронясването на кралица Елизабет II през 1953 г. Докато крал Чарлз излиза от Уестминстърското абатство, той носи Имперската държавна корона – украсена с 2868 диаманта.

Въпреки че короната очевидно е емблемата на кралските личности, мантиите са това, което правият коронацията истинска театрална афера. По време на церемонията крал Чарлз облече четири мантии, всяка от които е уникална и символична.

В началото на службата крал Чарлз носеше пурпурно палто, носено от крал Джордж VI при коронацията му през 1937 г. Кадифето е запазено от Кралското училище по ръкоделие, с подплата и златна дантела. Над нея и при влизане монархът носеше държавната роба, наричана още парламентарна роба. Дългият червен кадифен шлейф е украсен със златна дантела и хермелин.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia)


По време на помазанието крал Чарлз носеше робата за помазване – бяла, обикновена, без декорации. Простият дизайн има за цел да предаде чистота пред Бога. По време на инвеститурата под императорската мантия е поставена Supertunica, дълго, вдъхновено от Византия златно копринено палто.

По време на службата на краля беше връчен коронационният пръстен, известен още като пръстена на суверена. Бижуто, което включва рубини и диаманти, служи като символ на неговата любов и отдаденост към британската общност и към хората, на които се е заклел, по даден от Бог указ, да служи до края на живота си. За случая кралят носеше и своя собствен пръстен с розов цвят.

При излизането пред народа крал Чарлз облече робата изработена от лилаво копринено кадифе, бродирано в злато. Робата е била последно носена от крал Джордж VI през 1937 г. и е била запазена и подготвена от Ede and Ravenscroft.КРАЛИЦАТА

Според традицията, съпругата на краля носи две роби по време на коронацията – една при пристигането в Уестминстърското абатство, и една по време на излизането от там. Първата роба, която Камила сложи е направена за първи път за Елизабет II по време на коронясването й преди 70 години и е запазена от майсторите Ede and Ravenscroft.

Камила носеше царствена рокля с бяло палто от Bruce Odfield с бродирана пола отдолу. Роклята с дълги ръкави е изработена от копринен плат с матово лъскаво покритие и допълнително включва деликатна златна и сребърна бродерия на цветя като верижки от маргаритки, незабравки, жълтурчета и алено червено зъбче, които са предназначени да представляват краля и любовта на кралицата към природата. На подгъва на долната пола и маншетите има цветни емблеми от четирите нации на Обединеното кралство, включително роза, бодил, нарцис и трилистник. Визята е завършена с копринени обувки от Elliot Zed.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Australia (@vogueaustralia)


Втората роба е проектирана и ръчно бродирана от Кралското училище по ръкоделие, докато самата роба е изработена от Ede и Ravenscroft. Тя е направена от величествено лилаво кадифе, съответстващо на робата на крал Чарлз. Златната му бродерия включва шифъра на кралицата, националните емблеми на Обединеното кралство и символи на природата, последният от които отразява дълбоката „привързаност на двойката към естествения свят“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец. Тези натуралистични илюстрации включват пчели, бръмбар и много флора.

Бродираните цветя също имат специално значение за Камила: момината сълза е била една от любимите на кралица Елизабет и също така е включена в сватбения букет на Камила през 2005 г.; а делфиниумът е един от любимите на Чарлз, както и цветето за раждането на юли, рожденият месец на Камила.БИЖУТАТА

Въпреки че плановете за встъпването в длъжност на Чарлз са в сила от коронацията на майка му през 1953 г., ролята на Камила е потвърдена едва когато по време на нейния платинен юбилей кралица Елизабет II обяви, че Камила ще бъде известна като кралица-консорт при възкачването на крал Чарлз.

След церемонията по коронясването на краля, кралицата-консорт имаше своя собствена, по-проста, по време на която архиепископът на Кентърбъри помаза главата й със свето масло, преди да постави пръстена на кралицата-консорт на ръката й и короната на главата й.

Част от официалната коронация включва поставянето на специален пръстен на четвъртия пръст на монарха, който символизира, че суверенът е „женен“ за народа. По същия начин беше даден пръстен на кралицата-консорт в деня на коронацията.Пръстенът на кралицата-консорт първоначално е направен през 1831 г. за кралица Аделаида, съпруга на Уилям IV, и е носен от Мери от Модерна за нейната коронация като кралица-консорт през 1685 г. Церемониалният пръстен е използван отново за коронацията на кралицата майка. Бъкингамският дворец заявява, че изборът на короната на кралица Мери за коронацията на съпруга й е първи в историята, когато вече съществуваща корона се използва вместо да се поръчва нова. Според изявлението, това е решено „в интерес на устойчивостта и ефективността“.

Короната се състои от сребърна рамка, облицована със злато и украсена с приблизително 2000 диаманта, предимно с брилянтна шлифовка, с някои шлифовани в роза. Короната има ажурна лента, поставена отпред с диамант Cullinan IV, голям камък с форма на възглавница и фриз от четирилистници и розети, всяка с голям брилянт в центъра, заобиколен от по-малки камъни, с граници от единични редове брилянти. Над лентата има четири кръста-пате и четири лилии.

Предният кръст е поставен с диамант Cullinan V в неговата брошка, а другите три кръста са поставени в центъра с голям диамант всеки. Всяка от четирите отделящи се полуарки се стеснява към върха и завършва със свитъци и съдържа шест градуирани брилянта между рамки от камъни. Короната е снабдена с лилаво кадифено капаче с лента от хермелин.

Дворецът потвърди, че има допълнения – диамантите Cullinan III, IV и V, които „са били част от личната колекция от бижута на кралица Елизабет II в продължение на много години и често са били носени от Нейно величество като брошки“. Диамантът Koh-i-noor не беше включен в актуализираната корона.

Камила е носила аксесоари, принадлежащи на кралица Мери и преди, включително тиара за банкета по време на държавното посещение при краля и кралицата на Норвегия през 2005 г.

СЕМЕЙСТВОТО

Кралското семейство се събра в Уестминстърското абатство. Принцът и принцесата на Уелс, заедно с трите им деца, принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, всички се присъединиха към процесията през църквата, носещи своите официални регалии, по молба на краля и кралицата.Това е първи път, когато виждаме Кейт да носи тази мантия, която съчета с блестяща тиара от листа – но дъщеря й Шарлот беше тази, която прикова погледите, появявайки се заедно с майка си с подобен аксесоар. За младата кралска особа това също е специален ден, защото тя за първи път носи тиара на официално събитие. Двете диадеми не бяха исторически наследства на кралското семейство – те всъщност са поръчкови изделия, направени от британската модна къща Alexander McQueen в партньорство с модниста Джес Колет. И двете тиари са направени от сребърни кюлчета и кристал, със сребърна нишка и триизмерна бродерия на листа.

Кейт, която беше дългогодишна приятелка на дизайнера, избра да носи рокля също на Alexander McQueen от копринен креп в цвят слонова кост със сребърни кюлчета и бродерия  включваща мотиви от роза, бодил, нарцис и трилистник (символ на четирите нации), с Мантията на кралския викториански орден.Принцеса Шарлот беше в тон с майка си в рокля на Alexander McQueen и пелерина от копринен креп в цвят слонова кост, с бродерия от сатен в цвят слонова кост, също включваща мотиви от роза, бодил, нарцис и трилистник.

Принц Луи носеше облекло, направено от Dege and Skinner със специално проектирана дантелена украса на яката, маншетите и предницата. Черните панталони бяха със синьо райе.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


Принц Джордж, като почетен паж на краля, носеше алена туника, украсена със златна дантела и маншети от синьо кадифе, с отворен преден дизайн и подплатена с коприна. Туниките, носени от всички пажове, бяха комбинирани с жилетки от копринен сатен в цвят слонова кост, гарнирани със златен ширит, с вълнени панталони и ботуши. Униформите първоначално са направени от Ede and Ravenscroft по време на управлението на кралица Елизабет II и са прекроени за коронацията.ГОСТИТЕ

Към семейството на Уелс се присъединиха други членове на кралското семейство за историческата церемония, включително принц Хари, принцеса Юджини и принцеса Беатрис, както и други чуждестранни високопоставени лица и световни лидери.Племенницата на крал Чарлз – Южини беше обсипана с диаманти за службата. Тя носеше колие с диамантена яка и диамантени обеци от Garrard с визия от Fendi от глава до пети. Подобно на по-малката си сестра, принцеса Беатрис също избра бижута от Garrard за коронацията на крал Чарлз.Други присъстващи знаменитости включват хора като Кейти Пери и Лайънъл Ричи – и двамата участваха по време на коронационния концерт – както и дама Джоана Лъмли и дама Ема Томпсън.
Сред гостите също се откроиха испанския крал Фелипе и събругата му Летисия, както и йорданската кралица Рания.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Australia (@vogueaustralia)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)


Текст: Тереза Восканян

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени