Високосна година – един ден повече щастие

x

Ако има нещо, което да е събрало толкова поверия, колкото петък 13-ти, то това със сигурност е високосната година.

Още в древността астрономите открили, че Земята прави пълната си обиколка около Слънцето не за точно 365 дни, ами за 365 дни  и 6 часа. Това на свой ред означавало, че на всеки четири последователни  години се образувал един пълен ден (6х4), който било необходимо да се прибавя с определена периодичност. Учените избрали да го присъединят към най-късия месец от годината – февруари, за да не нарушават логиката на останалите стандартни месеци и сезоните. Подобно на всяко друго относително нечесто повтарящо се явление и високосната година започнала да се свързва с редица поверия и суеверия. За някои от тях с премерена доза вяра и повече символизъм, ви разказваме днес:Метален блясък

Едно от най-разпространените поверия, свързано с високосната година е за носенето на сребро, вместо злато. Хората от много краища на света и досега вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет и да предпазва от негативна енергия, заради което през „нестандартна” година, каквато е високосната го избирали през златото.

Дали да свалите вашите златни бижута? Да, ако пожелаете разнообразие. В модния свят металите и техните цветове са дали своята заявка да бъдат актуални именно през високосната година, затова ако ви се носи сребро – то може да го изберете от глава до пети. Буквално!Нищо ново, нищо старо

Друго често срещано поверие, което вероятно всяка по-възрастна жена ще ви каже е, че през високосни години не бива да променяте нищо. Според повечето вярвания, не е желателно през тази година да се правят резки промени, като смяна на работа, на жилище, а също и  големи ремонти или продажба/закупуване на  недвижимо имущество.

Винаги любов

Високосната година било време, през което в славянските страни  не се сключвали бракове. В миналото обаче именно 29-ти февруари бил приет за ден, в който жените имали право да си изберат любим. Условието обаче си остава същото – сватбата да се осъществи едва на следващата година.

Днешният свят е различен във всяко едно отношение, но любовта не е. Пък и 29-ти наближава, а това са си цели 24 нови часа щастие!Червени вселени 

Чували ли сте как червеният цвят гони лошите сили? Вероятно да. Е, бързаме да ви съобщим, че шотландците са решили „проблема” с високосната година и лошия късмет, като просто носят червен хастар под дрехите си през 366-те дни на всяка четвърта поредна година.

Ако и вие вече се изкушавате да проверите какво налично червено имате в гардероба си – то направете го. Цветът е хубав и модерен, а и много вероятно е да ви отива. Със или без суеверия.Щастието вали

Предполагаме, че няма човек, който да се радва искрено на това да забрави чадъра си, когато навън вали. Въпреки това обаче има вярване, че през високосната година дъждът е „чист” и носи здраве и благоденствие, заради което си заслужавало да се разходим под него.

Със сигурност студените месеци не са най-подходящото време за подобни ритуали, но летен дъжд сред лавандулово поле си звучи дори романтично. Ще видим дали и през лятото плановете ще продължат да бъдат „освежаващо мокри”…Да, повече от съгласни сме, че и тези, както почти всички суеверия не звучат логично, те обаче са се появили във време, в което хората са имали нужда да вярват в нещо. В този ред на мисли, без значение дали ще носите сребро, или друг метал, дали ще изберете червено, или наситено синьо, дали ще съберете приятели и близки, за да отпразнувате любовта, или ще изчакате още година… постарайте се да вярвате, че следващите месеци ще са щастливи. И се погрижете да бъдат такива!


Текст: Fashion Inside

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени